Mano Gargždai



10 dažniausiai kelyje pasitaikančių automobilio gedimų ir patarimai, kaip jų išvengti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Yra begalė įvairių priežasčių, dėl kurių transporto priemonė gali sugesti kelyje. Todėl labai svarbu įvardinti tas, kurios pasitaiko dažniausiai, ir tai, ką būtų galima padaryti, jog tokių gedimų rizika būtų sumažinta.

 

1. Išsikrovęs arba sugedęs akumuliatorius

Transporto priemonės akumuliatoriaus gedimai yra viena iš dažniausių problemų, su kuriomis vairuotojams tenka susidurti kelyje. Jei akumuliatorius yra susidėvėjęs arba išsikrovęs, paprastai tampa sunkiau užvesti variklį, važiuojant gali užsidegti raudona akumuliatoriaus įspėjamoji lemputė arba transporto priemonė apskritai gali nebeužsivesti.

Reguliarus transporto priemonės eksploatavimas yra svarbus, kad akumuliatorius būtų tinkamai įkrautas. Tuo tarpu trumpos kelionės dažnai akumuliatoriui nesuteikia pakankamai energijos.

Jei kartkartėmis įkrausite automobilio akumuliatorių per naktį, galėsite pailginti jo tarnavimo laiką. Kita vertus, neturėtumėte pamiršti, kad akumuliatoriai netarnauja amžinai – paprastai jų tarnavimo laikas siekia apytiksliai penkerius metus.

 

2. Pažeistos padangos

Pradurta padanga – tai ypatingai dažna transporto priemonės gedimo kelyje priežastis. Jei kelio duobė ar ant kelio dangos esančios nuolaužos pažeidžia automobilio padangą, belieka tik sustoti ir patikrinti, ar pažeidimai yra rimti.

Kita vertus, jei padangos yra netinkamai ar aplaidžiai prižiūrimos, jos kur kas dažniau susiduria su problemomis. Dėl šios priežasties reikėtų reguliariai jas tikrinti, kad visuomet būtumėte tikri, jog jų protektoriaus gylis yra ne mažesnis kaip 1,6 mm, o slėgis padangose yra optimalus.

Žinoma, būtina atkreipti dėmesį ir į padangų nusidėvėjimo požymius. Jei padangos yra nusidėvėjusios netolygiai, tai gali rodyti, jog yra būtinas ratų suvedimas.

 

3. Elektros problemos

Jūsų automobilio elektros sistemą sudaro įvairios grandinės, kurios yra atsakingos už transporto priemonės valdymą – nuo priekinių žibintų iki garso sistemos. Automobilio elektros problemų gali kilti dėl įvairių priežasčių, pradedant netvarkingais laidais, perdegusiais saugikliais ar lemputėmis.

Jei susiduriama su elektros problemomis (jei tai nėra tik perdegusi lemputė), vertėtų kreiptis į automobilių mechanikus, kurie galėtų atlikti išsamią elektros sistemos analizę ir nurodyti efektyviausią problemos sprendimo būdą.

 

4. Generatoriaus gedimai

Generatorius padeda generuoti elektros energiją automobilio elektros sistemai: be jo variklis negali įkrauti transporto priemonės akumuliatoriaus. Nors akumuliatoriaus sukauptos energijos pakanka, kad kurį laiką veiktų elektros sistema, tačiau, jei sutrinka generatoriaus darbas, akumuliatorius galiausiai išsikraus.

Nors nėra jokio konkretaus ir užtikrinto būdo, kaip galėtumėte prižiūrėti savo automobilio generatorių, jei vis dėlto pastebite, kad jūsų automobilio galia nebėra tokia, kokia turėtų būti (pvz., lėtai veikia valytuvai, mirga prietaisų skydelio lemputės, užsidegė įspėjamoji lemputė ar kt.), turėtumėte nedelsiant sustoti ir išsikviesti techninę pagalbą.

Laimei, techninę pagalbą kelyje galite išsikviesti labai paprastai ir greitai – tereikia pasinaudoti carone.app mobiliąja programėle.

 

5. Užraktas ir signalizacija

Nors dėl centrinio užrakto palikti raktelius užrakintame automobilyje šiomis dienomis yra sunkiau nei anksčiau, vos dėlto, tai nėra neįmanoma.

Kadangi automobilio signalizacijos ir imobilizatoriai tampa vis sudėtingesni, susidūrus su situacija, kuomet nepavyksta patekti į automobilį, neišvengiamai tenka kviesti pagalbą.

 

6. Netinkamų degalų įpylimas

Kiekvienais metais tūkstančiai vairuotojų susiduria su viena ir ta pačia problema – netinkamų degalų naudojimu.

Jei į benzinu varomą automobilį per klaidą įpylėte dyzelino (arba priešingai), turėtumėte kuo greičiau imtis priemonių, kad šią problemą išspręstumėte. Būtina išpumpuoti degalus, išplauti sistemą ir įpilti tinkamų degalų  – priešingu atveju galite susidurti su rimtais transporto priemonės gedimais. Ir, žinoma, jokiu būdu neturėtumėte bandyti važiuoti su netinkamais degalais.

 

7. Perkaitimas

Perkaitimas yra dažna transporto priemonių problema, kuomet ilgą laiką praleidžiama intensyviame eisme - ypač, kai oro temperatūra yra labai aukšta.

Turėtumėte reguliariai stebėti aušinimo skysčio lygį ir ventiliatorių, kad būtumėte tikri, jog aušinimo sistema veikia taip, kaip turėtų.

Jei pastebite, kad užsidegė temperatūros įspėjamoji lemputė – turite problemą. Šiuolaikinių aušinimo skysčio sistemų neturėtų reikėti papildyti tarp techninių apžiūrų, todėl jei šio skysčio lygis sumažėja, tai gali rodyti apie esamą nuotėkį, kurį reikia išspręsti.

 

8. Transporto priemonių sankabos trosai

Jei eksploatuojate automobilį su mechanine pavarų dėže, kaskart perjungiant pavarą yra spaudžiamas sankabos trosas.

Jei pastebite, kad spaudžiant sankabą, jausmas yra skirtingas, jokiu būdu to neignoruokite. Privalote nedelsdami vykti į artimiausią autoservisą, kuriame būtų atlikta techninė apžiūra. O tuo atveju, jei eksploatuojant transporto priemonę trosas nutrūktų, sustokite ir iškvieskite techninę pagalbą.

 

9. Starterio variklis

Dėl „start/stop“ technologijos starterio varikliai turi dirbti sunkiau. Ir nors jie yra tvirti ir ilgaamžiai, bėgant laikui gali sugesti. Jei akumuliatorius veikia gerai, bet variklis neužsiveda, kai paspaudžiate „start/stop“ mygtuką, greičiausiai tai yra starterio variklio problema.

Reguliari transporto priemonės techninė priežiūra ir savalaikis aptarnavimas yra efektyviausias būdas išvengti minėtų problemų.

 

10. Dyzelino kietųjų dalelių filtras (DPF)

Dyzeliniuose varikliuose yra įrengtas specialus dyzelino kietųjų dalelių filtras (DPF), sulaikantis nešvarumus ir smulkias suodžių daleles, kartu jas sudeginant. Tokiu būdu yra sumažinamas kenksmingų išmetamųjų dujų kiekis.

Tačiau jei savo dyzelinį automobilį dažnai eksploatuojate trumpais atstumais, DPF filtras gali užsikimšti.

Kad šis filtras atsinaujintų ir išsivalytų, su dyzelinu varomu automobiliu kartkartėmis reikia įveikti ilgesnius atstumus. Kartą per savaitę važiuojant greitkeliu pakankamai ilgą laiką, DPF filtras turėtų neužsikimšti.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 535 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,