Mano Gargždai



„Viadai LT“ skirta 2,2 tūkst. eurų bauda už prekybą kanapių žiedų suktinėmis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Departamento specialistų paimtos kanapių žiedų „arbatos“ pavyzdys. Departamento nuotr. Departamento specialistų paimtos kanapių žiedų „arbatos“ pavyzdys. Departamento nuotr.

Didžiausias Lietuvoje degalinių tinklas, valdomas UAB „Viada LT“ pažeidė Lietuvos Respublikos pluoštinių kanapių įstatymo nuostatas, kadangi prekiavo pluoštinių kanapių (rūkomaisiais žoliniais) gaminiais – kanapių žiedų suktinėmis „Roll Premium“, kurios buvo įvardintos kaip „arbata“. Šiuose gaminiuose esančio tetrahidrokanabinolio (toliau – THC), kuris yra įtrauktas į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. sausio 6 d. įsakymu Nr. 5 patvirtintą Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą, kiekis viršija teisės aktuose nustatytas leistinas normas ir siekia 607mg (0,09 proc.). Kanapių žiedų suktinės yra priskiriamos prie rūkomųjų žolinių gaminių ir jose turi būti nulinis THC  kiekis.    

 

UAB „Viada LT“ taip pat nesilaikė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo reikalavimų dėl reklamos ir gaminių ženklinimo.      

Tai buvo konstatuota šių metų rugpjūčio 7 d. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamente (toliau – Departamentas) vykusiame bylos nagrinėjime.     

„Šiais metais paskyrėme jau antrąją ekonominę sankciją verslo subjektui už Pluoštinių kanapių įstatymo reikalavimų nesilaikymą. Liepos mėnesį analogiškos nuobaudos sulaukė UAB „Biotecus“, – sako Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus patarėjas, laikinai vykdantis vedėjo funkcijas  Darius Sadaunykas. Jo teigimu, Departamentas jau yra ne kartą įspėjęs verslininkus laikytis įstatymo reikalavimų, yra suinteresuotas suteikti visą reikalingą informaciją ir pagalbą, kad nusižengimų būtų išvengiama. Tačiau Departamento specialistai neketina užsimerkti akis prieš akivaizdžius pažeidimus, todėl apie skirtas nuobaudas vis plačiau bus informuojama ir visuomenė.

 

Klaidinantis ženklinimas      

Departamento specialistai konstatavo, kad ant gaminių išorinių pakuočių nurodyta klaidinga galutinė gaminio vartojimo paskirtis ir vartojimo būdas, t. y. nurodyta paskirtis „Kanapių žiedų arbata“ ir paruošimo būdas: „Pakelio turinį užplikyti 200 ml vandens“. Kad gaminys nėra arbata patvirtina tyrimą atlikusi Muitinės laboratorija, kuri konstatavo kad gaminys savo „sudėtyje neturi tabako ar nikotino, tačiau turi suformuotą filtrą“, tai yra pritaikytas rūkyti.     

 

Suktinių galėjo įsigyti ir nepilnamečiai      

Bylos nagrinėjimo metu buvo išsiaiškinta ir tokia aplinkybė, kad šias suktines galėjo įsigyti ir asmenys iki 16 metų amžiaus. Kadangi gaminys buvo parduodamas kaip arbata, jokie prekybos  ribojimai nebuvo taikomi,  juos galėjo įsigyti ir nepilnamečiai.      

Departamento specialistai užfiksavo, kad pažeidžiant Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatas, įmonė laiko ir parduoda rūkomuosius žolinius gaminius, kurių ženklinimas neatitinka Įstatymo reikalavimų, nė vienas gaminys nebuvo paženklintas įspėjimu apie galimą žalą sveikatai.      

 

Skirtos baudos      

Išnagrinėjus bylą, buvo priimti du nutarimai, kuriuose konstatuojama, kad už Pluoštinių kanapių įstatymo pažeidimą įmonei skiriama  750 eurų bauda. O už Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pažeidimus – 1448 eurų bauda. Abu nutarimai per mėnesį nuo jo įteikimo dienos gali būti skundžiami.

   

Departamentas primena:      

- Verstis tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių mažmenine prekyba, leidžiama tik turint nustatyta tvarka išduotas licencijas.     

- Nuotolinė prekyba rūkomaisiais žoliniais gaminiais yra draudžiama.      

- Ant kiekvieno rūkomųjų žolinių gaminių vienetinio pakelio ir ant bet kokios jų išorinės pakuotės turi būti įspėjimas apie galimą žalą sveikatai: „Šio gaminio rūkymas kenkia jūsų sveikatai“.     

- Draudžiama tiekti rinkai rūkomuosius žolinius gaminius, apie kuriuos Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento nustatyta tvarka nėra gavęs informacijos apie rūkomųjų žolinių gaminių gamybai naudotų visų sudedamųjų dalių ir jų kiekių sąrašo.

- Lietuvos Respublikoje rūkomųjų žolinių gaminių reklama (įskaitant interneto svetainėse pateiktas jų kainas), taip pat paslėpta rūkomųjų žolinių gaminių reklama, draudžiama.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 182 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,