Mano Gargždai



Žiemos laiko įvedimas Lietuvoje: svarbiausi faktai ir rekomendacijos gyventojams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Lietuva, kaip ir daugelis Europos šalių, kasmet spalio pabaigoje pereina prie žiemos laiko. Šiemet laikrodžiai bus atsukti viena valanda atgal spalio 27 d., 4 valandą ryto. Tai reiškia, kad šviesos dienos metu bus daugiau rytais, tačiau sutems anksčiau vakare. Žiemos laiko įvedimas yra sena praktika, pradėta Pirmojo pasaulinio karo metu siekiant taupyti energijos išteklius, tačiau šiandien šis klausimas tampa vis labiau diskutuotinas.

 

Kodėl laikas sukamas?

Laikrodžių sukimas buvo pradėtas siekiant efektyviau išnaudoti dienos šviesą ir sumažinti elektros energijos suvartojimą. Ilgainiui tai tapo įprasta praktika daugelyje Europos Sąjungos šalių, įskaitant Lietuvą. Visgi, pastaruoju metu Europos Parlamentas ir kai kurios šalys pradėjo svarstyti galimybę atsisakyti šios praktikos. Yra teigiama, kad laiko sukimas nebeturi tokios reikšmingos ekonominės naudos, o kai kuriems žmonėms jis gali sukelti nepatogumų, sutrikdyti miego ritmą bei turėti neigiamą poveikį sveikatai.

 

Svarstymai nebesukti laikrodžių

Europos Komisija jau 2018 m. pateikė siūlymą nutraukti laiko sukimo praktiką visoje Europos Sąjungoje, tačiau iki šiol valstybės narės nesutarė dėl galutinio sprendimo. Šiuo metu klausimas tebėra diskusijų stadijoje. Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, laukia bendro sprendimo dėl laiko sukimo ateities. Yra šalių, kurios remia nuolatinio vasaros ar žiemos laiko įvedimą, tačiau kol kas galutinė data dėl šios praktikos atsisakymo nenustatyta.

 

Kaip prisitaikyti prie laiko persukimo?

Laiko pokytis gali paveikti miego kokybę ir bendrą savijautą, ypač pirmosiomis dienomis po persukimo. Rekomenduojame atkreipti dėmesį į šiuos patarimus, kurie padės lengviau prisitaikyti:

  • Laipsniškas perėjimas: Keletą dienų prieš laikrodžių persukimą pradėkite eiti miegoti šiek tiek anksčiau, kad organizmas spėtų prisitaikyti prie pokyčio.
  • Laiko praleidimas lauke: Daugiau laiko praleidžiant natūralioje šviesoje, ypač ryte, galima padėti organizmui greičiau prisiderinti prie naujo grafiko.
  • Rutinų laikymasis: Išlaikykite įprastas dienos rutinas, tokias kaip valgymo, fizinio aktyvumo ir poilsio laikas. Tai padės kūnui greičiau prisiderinti prie naujo ritmo.
  • Atkreipkite dėmesį į miego higieną: Venkite ryškios šviesos, ekranų prieš miegą, o vakare rinkitės raminančias veiklas, kurios padeda pasiruošti miegui.

Nors laiko sukimas gali sukelti tam tikrų iššūkių, tinkamai pasiruošus, šis perėjimas bus mažiau pastebimas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 121 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,