Mano Gargždai



Per savaitę sergančiųjų skaičius nežymiai padidėjo: tinkamas metas skiepytis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, Lietuvoje spalio 14–20 d. (42-ąją savaitę) bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis buvo 1252,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų, prieš savaitę jis buvo šiek tiek mažesnis – 1210,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo rodiklis registruotas Utenos apskrityje, didžiausias išliko Vilniaus apskrityje. Epideminis sergamumo lygis, t. y. peržengta 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų,  pasiektas Vilniaus miesto savivaldybėje – 1514,92 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

 

Lyginant šių metų 42-osios savaitės sergamumo duomenis su ankstesnės savaitės duomenimis, matyti, kad susirgimų gripu ir ŪVKTI skaičius padidėjo, o COVID-19 liga – sumažėjo.

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines pateko 3 asmenys, dėl COVID-19 ligos – 86 asmenys, iš kurių 4 gydėsi intensyviosios terapijos skyriuose. Nuo gripo mirties atvejų nebuvo užregistruota, nuo COVID-19 ligos – 10 mirties atvejų. Visi asmenys – vyresni nei 77 metų amžiaus.

Lietuvos apskričių ir kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius galima rasti NVSC interneto svetainėje.

 

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse

 

Situacija Europoje

Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centro (ECDC) 41-osios savaitės duomenimis, bendras sergamumas ŪVKTI išlieka panašus kaip ir pernai tuo pačiu metu. COVID-19 aktyvumas mažėja, tačiau ir toliau daugiausiai serga 65 metų ir vyresni žmonės, kuriems tikimybė atsidurti ligoninėje yra didesnė, taip pat sunkesnės ir komplikacijos dėl COVID-19 ligos. Sezoninio gripo aktyvumas ES / EEE šalyse išliko stabilus ir nedidelis. Kvėpavimo takų sincitinio viruso (RSV) aktyvumas taip pat išliko nedidelis, tačiau, atsižvelgiant į ankstesnius sezonus, šalys turėtų ruoštis RSV aktyvumo padidėjimui artimiausiomis savaitėmis.

Duomenų šaltinis: https://erviss.org/

 

Tinkamas laikas skiepytis

Primename, kad patikimiausia apsauga nuo gripo ir COVID-19 ligos yra skiepai. Rekomenduojama nuo abiejų ligų pasiskiepyti vieno vizito pas gydytoją metu. Ypač raginame aktyviai skiepytis tiems, kuriems gresia susirgti sunkesnėmis ligos formomis. COVID-19 ir gripo rizikos grupės yra tos pačios:

  • 65 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms;
  • sergantiems lėtinėmis ligomis (taip pat ir vaikams);
  • socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams (taip pat ir vaikų globos įstaigose);
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams;
  • nėščiosioms (bet kuriuo nėštumo laikotarpiu);
  • nuo šio rudens nemokamai gripo vakcinomis skiepijami ir 2–7 metų vaikai.

 

Kur užsiregistruoti skiepijimui?

Nors pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 galima viso sezono metu, tačiau specialistai rekomenduoja nedelsti ir nuo šių ligų pasiskiepyti iki sergamumo pakilimo (kuris įprastai būna  gruodžio–vasario mėn.).

Jeigu įstaiga, prie kurios esate prisirašęs, neturi COVID-19 vakcinos, galima registruotis bet kurioje kitoje įstaigoje, kuri jos turi. Gydymo įstaigų, kurios turi COVID-19 vakcinų, sąrašas skelbiamas.

Primename, kad nemokamai COVID-19 vakcina gali skiepytis visi 6 mėn. ir vyresni asmenys, kurie yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu. Sezoninio gripo vakcina nemokamai skiepijami tik rizikos grupėms priklausantys gyventojai ir tik toje gydymo įstaigoje, kurioje yra prisirašę.

Daugiau informacijos apie COVID-19 ir gripą rasite čia.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 125 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,