Mano Gargždai



Paskatinimas už labai gerą ir aktyvų ugdymąsi – kelionė į Marso kanjonus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Išvykos akimirka Išvykos akimirka

Ankstų spalio 22 d. rytą Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija puikiai besimokantiems ir mokyklos vardą garsinantiems mokiniams „įteikė” dovaną – kelionę į Naujojoje Akmenėje esančius Šaltiškių molio bei Menčių klinčių karjerus, geriau žinomus kaip „Marso kanjonus“. Važiuojant kelionės tikslo link, aplankytas ir Papilėje stovintis paminklas, skirtas rašytojui, istorikui Simonui Daukantui – buvo smagu aplankyti šį monumentą (jį 1928 m. sukūrė skulptorius Vincas Grybas).

 

Išvydus karjerus, atmintin įstrigo ne tik nuo skardžių atsivėręs peizažas, kuris Lietuvoje žinomas dėl savo išskirtinės molio raudonos spalvos bei stataus reljefo (būtent iš to kilo daugeliui žinomas „Marso kanjonų“ pavadinimas), bet ir įtaigus gido Ramūno Znuto pasakojimas – taip gimnazistai artimiau susipažino su karjero kasinėjimo darbų specifika: naudojamos technikos ypatumais, stebėtinai mažu darbuotojų skaičiumi (Šaltiškių karjere maksimaliai dirba tik 10 žmonių), gabenamo molio kiekiu (traukiniu transportuojama 720 tonų šios medžiagos), klinties išgavimo būdu (sprogdinimu).

Gidui pristatant regioną, mokinių dėmesį prikaustė ir keli itin įdomūs faktai: 2010 m. Šaltiškių molio karjere rastos seniausios pasaulyje fitozauro liekanos – du žandikaulio fragmentai ir trys dantys. Tai yra šiauriausia vieta, kurioje aptiktos šių gyvūnų fosilijos, o tai rodo, jog kadaise šiame krašte vyravo šiltesnis klimatas. Taip pat visai šalia esantis nebeveikiantis karjeras yra giliausias žmogaus iškastas tvenkinys Lietuvoje – 56 metrų gylio. Nustebino ir tai, jog Menčių karjere darbai pirmą kartą pradėti 1931 metais!

 

Mokiniai teigė, jog tokios gimnazijos organizuojamos kelionės yra itin puikus stimulas, įkvepiantis siekti dar geresnių mokymosi rezultatų. Anot jaunuolių, ekskursija-dovana leidžia suprasti, jog mokykla nėra abejinga ugdytinių pasiekimams, vertina jų sudėtingą, sistemingą darbą bei dalyvavimą renginiuose, garsinančiuose „Vaivorykštę“, Gargždus. „Ši kelionė mums paliko gerą, ryškų įspūdį, kadangi pirmą kartą aplankėme vieną iš žymių Lietuvos vietų – Marso kanjonus. Ypač patiko gido įtraukianti kalba ir pasakojimo stilius. Verta paminėti ir nuostabą keliantį kraštovaizdį. Tokio tipo kelionės suteikia motyvacijos plėsti akiratį, atrasti sau įdomių veiklų ir išeiti iš komforto zonos“, – įspūdžiais dalijosi IV klasės mokinės Roberta ir Emma.

 

Gimnazistai dėkoja gimnazijos administracijai, lydėjusioms mokytojoms Eimantei Kiaulakienei, Vidai Mockuvienei ir džiaugiasi tokia mokyklos suteikta galimybe įgyti daugiau kultūrinės patirties bei pasigrožėti Lietuvai neįprastu kraštovaizdžiu. Siunčiame žinutę kitiems bendramoksliams – tobulėti ir siekti geresnių rezultatų verta bei naudinga!

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 121 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,