Mano Gargždai



Zoologijos sodą purto gamtosaugininkai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

     Šalia Dauparų įsikūręs Klaipėdos zoologijos sodas šiomis savaitėmis laukia neeilinio veterinarijos ir aplinkos apsaugos agentūrų dėmesio. Sujudimas kilo dėl šalia zoologijos sodo iškastų duobių, kur laidojamos maisto atliekos ir gyvūnų gaišenos.

 

     Apie galimai neteisėtai laidojamus kritusius gyvūnus ir maisto atliekas pirmieji pranešė Jonušų bendruomenės atstovai. Jie šokiruojančiomis nuotraukomis pasidalijo bendruomenės "Facebook" grupėje.

 

     Smirdi iš tolo

     Komentatorių pasišlykštėjimą sukėlusiuose vaizduose į akis labiausiai krenta iš šiukšlių maišo išsinėrusio dėl prasidėjusio irimo proceso sunkiai identifikuojamo - galbūt šuns, galbūt kiaulės - gyvūno kūnas. Tokių maišų nuotraukose galima suskaičiuoti bent keturis.

 

     Jonušų bendruomenės atstovai situaciją komentuoti sutiko tik tuo atveju, jei nebus viešinamos jų pavardės, esą baiminasi galimo zoologijos sodo savininkų keršto.

 

     "Vienas kaimynas atnešė tas nuotraukas. Nusprendėme ten nueiti ir apžiūrėti, bet tik prisiartinusius mus pasitiko savininkas (Edvardas Legeckas. - Autor. past.), kuris liepė nevaikščioti po privačią teritoriją ir mus nuginė", - pasakojo bendruomenės atstovas ir pridūrė, kad panašių duobių toje vietoje buvo net kelios.

 

     Netrukus atsirado ir lentelė su įspėjimu, kad sklypas, kur iškastos duobės, - privati teritorija.

 

     Galimai negerus gyvūnų mylėtojų darbus aplinkiniai įtarė ir anksčiau - šalia tvoros ratus sukdavo paukščiai, sklido nemalonus kvapas.

 

     "Kvapas ten baisus, taip pat nėra jokio rezervuaro, skysčiai iš atliekų eina tiesiai į gruntą", - netvarka stebėjosi jonušiškiai.

 

     Beje, nuotraukas paviešinti nuspręsta ne iškart. Bendruomenės žmonės bandė tartis ir su pačiu E. Legecku, tačiau šis esą į kitų žmonių nuomonę dėmesio nekreipia ir su kaimynais bendrauti nenori.

 

     Pasitarus buvo nuspręsta nuotraukas paviešinti, taip pat kreiptis į aplinkosaugininkus bei Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

 

     Gyvūnų neberado
     Kad pradėti tyrimai, aplinkosaugininkai neslėpė, tačiau plačiau komentuoti nesiryžo.

 

     Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai patvirtino, kad tyrimas tęsiamas, todėl inspektorių dėmesio zoologijos sodas susilauks šiandien.


     Aiškėjant aplinkybėms, kad duobės išraustos net ne Klaipėdos zoologijos sodo teritorijoje, tyrimą pradėjo ir Aplinkos ministerijai pavaldžios agentūros.

 

     Vis dėlto Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono agentūros vyresnysis specialistas Alvydas Mockus, kalbėdamas apie atliekamą tyrimą, taip pat nebuvo itin atviras.

 

     "Tokia informacija buvo gauta. Remdamiesi ja atlikome patikrinimą ketvirtadienį. Patikrinime dalyvavo Maisto ir veterinarijos tarnybos bei aplinkos apsaugos specialistai. Užfiksuota, kad duobėse yra sumestos maisto atliekos, kritusių gyvūnų duobėse nerasta", - tvirtino A. Mockus.

 

     Nors tyrimas pradėtas remiantis tomis pačiomis nuotraukomis, kuriose aiškiai matomi kritusių gyvūnų gaišenos, specialistas paaiškino, kad jie remsis tik jų pačių surinkta medžiaga.

     NEBERADO. Nors jonušiškių nuotraukose akivaizdžiai matomos gyvūnų gaišenos, tyrimą atliekantys aplinkosaugininkai jų nepamatė, tad sodo veiklą tirs tik dėl netinkamo maisto atliekų atsikratymo. Jonušų bendruomenės nuotr.

 

     Beje, aplinkosaugininkams praėjusią savaitę nepavykus pasišnekėti su pačiu E. Legecku, suplanuota, kad į apklausą šis atvyks šiandien.

 

     A. Mockus pabrėžė, kad visos įmonės veiklos metu susidariusios atliekos privalo būti perduotos atliekų tvarkytojams. Už pažeidimus taikoma administracinė atsakomybė ir baudos, kurių dydis priklauso nuo padarytos žalos gamtai.

 

     Susisiekus su pačiu zoologijos sodo vadovu E. Legecku, šis pareiškė, kad "su ypač "Vakarų ekspresu" šnekėti nenori ir padėjo ragelį.

 

     KOMENTARAS
     "Utilizuoti brangu ir toli" - Aurimas DIDŽIOKAS, Kauno zoologijos sodo direktorius.

 

     Panaši veikla yra nusikalstama. Yra galiojantys įstatymai ir pagal juos kritusius gyvūnus privaloma išvežti į utilizacijos įmonę Rietave. Ji vienintelė, ji toli, tai brangu, tačiau kitokios išeities nėra.

 

     Mūsų zoologijos sodas pavaldus ministerijai, mus akylai prižiūri ir kontroliuojančios tarnybos, vykdome, ką numato įstatymas. Galiu įtarti, kad privačiuose soduose, savo sklypuose taip buvo galima šeimininkauti, bet tai jau yra ir gamtos teršimas.


     Žinoma, Lietuvoje problema, kad utilizavimo įstaiga yra toli, tačiau Kauno zoologijos sodas tą daryti išgali. Nesistebiu, kai, jei trūksta pinigų ar tiesiog tingima, privatininkai priima ir tokį sprendimą.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 587 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,