Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono kultūros darbuotojai susipažino su Austrijos kultūra

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Rugsėjo 12–16 dienomis Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus darbuotojai ir rajono kultūros centrų, bibliotekų, muziejaus darbuotojai dalyvavo tarptautiniuose kvalifikacijos kėlimo kursuose-seminare „Austrijos kultūros įstaigų darbo patirtis ir bendradarbiavimo perspektyvos“. Austrija įsikūrusi pačioje Europos širdyje ir yra unikali savo kultūros paveldu, įskaitant architektūrą ir muziką.

 

Kultūros darbuotojų delegacija lankėsi Austrijos Respublikos Zalcburgo federacinės žemės Kultūros taryboje, kur juos priėmė Kultūros departamento direktorės pavaduotoja Martina Greil. Pavaduotoja išsamiai pristatė Austrijos Respublikos kultūros sistemą, kultūros sričiai skiriamas lėšas, Zalcburgo federacijos kultūros biudžetą. Martina Greil informavo, kad Zalcburgo kultūros departamente dirba 20 žmonių, kiekvieną sritį (folkloro, muziejų, bibliotekų, sporto, muzikos, teatro, kino filmų, medijų, kultūros paveldo ir kt.) koordinuoja po vieną vadovą ir jo pavaduotoją. Po įvykdytos reorganizacijos dalis funkcijų buvo panaikinta, bet pridėta nauja – ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymas. Iš biudžeto remiamas profesionalusis menas, mėgėjų menas finansuojamas įgyvendinant projektus. Svarbi sąlyga mėgėjų menui yra ta, kad kolektyvo vadovas turi būti profesionalas ir turi turėti tos srities išsilavinimą. Zalcburge per metus vyksta apie 1000 įvairių renginių. Kultūros darbuotojams pastebėjus, kad Zalcburgo lauko kavinėse neskamba muzika, buvo paaiškinta, kad tokia yra tvarka, o atlikėjai, norintys groti miesto viešose erdvėse, turi gauti leidimą.

Zalcburgo miesto taryba didžiuojasi turtingu kilnojamuoju ir nekilnojamuoju kultūros paveldu, bet tai tampa iššūkiu planuojant miestą modernizuoti. Pavaduotoja Martina Greil padovanojo kultūros darbuotojams informacinį leidinį su visais Zalcburgo žemės kultūros įstaigų kontaktais ir pakvietė bendrauti ir bendradarbiauti, palinkėjo, kad mūsų rajono kultūrai skirtos lėšos tik didėtų.

Klaipėdos rajono kultūros darbuotojai lankėsi ir dešiniajame Dunojaus krante įsikūrusiame, trečiame pagal dydį Austrijos mieste Lince, kuris 2009 metais buvo Europos kultūros sostinė. Įdomus ir informatyvus susitikimas vyko 63 metrų aukščio 2007 metais atidarytoje „Žinių bokštu“ („Wissensturm“) vadinamoje didžiulėje Linco miesto bibliotekoje. Prie pagrindinės miesto stoties iškilęs modernios statybos stiklinis pastatas matomas iš labai toli. Keliuose aukštuose patraukliai įrengta biblioteka yra erdvi ir turtinga, internetas ir fonoteka dirba nuo 10 iki 18 val. išskyrus sekmadienį. Apie bibliotekos darbą, joje įsikūrusį suaugusiųjų mokymosi centrą su kūrybinėmis dirbtuvėmis papasakojo bibliotekos direktorės Heikės Merschitzos pavaduotojas Gregoas Kratochwillis. Pavaduotojas akcentavo, kad didžiulis dėmesys yra skiriamas suaugusiųjų švietimui ir mokymui ir pabėgėlių integravimuisi į vietos bendruomenę. Žinių bokšte vyksta įvairių lygių kalbų mokymosi kursai, įvairių amatų mokymosi programos.

Laisvu metu rajono kultūros darbuotojų delegacija apžiūrėjo Melko vienuolyną, kuriame įsikūrę Benediktinų vienuoliai čia meldžiasi jau 900 metų. Šis vienuolynas tapo visos Austrijos kultūros bei mokslo židiniu. Vienas didžiausių barokinių vienuolynų Europoje garsus savo biblioteka, kurioje saugoma daugiau nei 130 000 vertingų leidinių, vertingi senovinių foliantų lobynai.

Rajono muziejininkų bei kultūros darbuotojų dėmesio sulaukė Zalcburgo senamiestis, senosios miesto kapinės, kompozitoriaus V. A. Mocarto namai, įspūdingos Haleno druskų kasyklos bei kiti įdomūs ir įspūdingi lankomi objektai.

Tai buvo antroji kultūros darbuotojų tarptautinė išvyka, kuri, visų dalyvavusiųjų seminare nuomone, turėtų tapti tradicine. Tokie tarptautiniai seminarai puiki motyvacija ir paskata tobulėti, mylėti savo krašto kultūrą, pasisemti patirties ir žinių. Įgyta patirtis, sutikti žmonės, pamatytos istorinės vietos tikra vertybė kultūros darbuotojams, kurie kuria mūsų rajono žmonėms.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės nuotraukos:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,