Mano Gargždai



Agluonėniškiai – etninės kultūros ir tradicijų puoselėtojai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Ansamblis "Agluona" Ansamblis "Agluona"

    Agluonėnų seniūnijos bendruomenė šiais metais gavo paramą iš Lietuvos valstybės biudžeto lėšų pagal 2016 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai remti taisykles, patvirtintas LR žemės ūkio ministro 2016-03-03 įsakymu Nr. 3D-101 „Dėl 2016 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai remti teikimo taisyklių patvirtinimo", ir įgyvendino projektą „Agluonėniškiai – etninės kultūros ir tradicijų puoselėtojai" pagal pirmąją veiklos sritį – kaimo bendruomenės materialinės bazės stiprinimas. Panaudojus paramos lėšas įsigyti 5 komplektai žemaičių moterų tautinių kostiumų, 55 kėdės ir 5 sulankstomi stalai.


    Projekto tikslas – skatinti bendruomenės sutelktumą ir bendruomeniškumą siekiant išsaugoti krašto etninę kultūrą ir tradicijas, užtikrinti jų tęstinumą, sukauptą patirtį perduodant jaunimui ir ateinančioms kartoms. Seniūnijoje rengiama daug tradicinių renginių (Užgavėnės, Joninės, amatų dienos, Kaziuko mugė, Jurginės, Sodo šventė, Kaimynų diena, Žolinės, adventinės ir velykinės popietės, folkloro ir klojimo teatro festivaliai (Agluonėnų klojimo teatras – pirmasis pokario metais atgimęs teatras), poezijos, senjorų šventės, Vasario 16 ir Kovo 11 minėjimai ant aukuro kalno, Žolinės, I. Simonaitytės vardo premijos įteikimas ir kt.), aktyviai veikia bendruomenė, savo veiklą vykdo klojimo teatras, folkloro ansamblis, jaunimo studija (jaunimo muzikos festivaliai, diskotekos, Helovyno šventė), sporto klubas (sporto šventės, įvairių sporto šakų turnyrai ir kt.), glaudžiai bendradarbiaujama su švietimo ir kitomis įstaigomis ir organizacijomis, verslo atstovais.
    Kolektyvai ir bendruomenė aktyviai dalyvauja ne tik seniūnijos, bet ir rajono bei respublikiniuose renginiuose. Projekto metu įsigyti tautiniai kostiumai pagerins visų renginių ir atlikėjų estetinę išvaizdą, pakels jų sceninį lygį, skatins pagarbą savo krašto istorijai, etninei kultūrai, norą tęsti pradėtas tradicijas, patiems įsijungti į visuomeninę kultūrinę veiklą, papildyti meno kolektyvų gretas. Įsigyti stalai ir kėdės leis organizuoti kokybiškesnius renginius bendruomenės kultūros namų salėje: popietes, vakarones, konferencijas, susitikimus, susirinkimus, taip skatindami gyventojus bendrystei. Projekto veikla siekiama jaunimui parodyti, kad kaime galima gyventi taip pat, kaip ir mieste, kad galima rasti įvairių užsiėmimų ir maloniai leisti laisvalaikį tvarkingoje, švarioje aplinkoje, patiems aktyviai įsijungiant į kultūrinę veiklą, puoselėjant krašto etninę kultūrą ir tradicijas. Agluonėnuose veikia etnografinė sodyba, kur vyksta nemažai įvairių renginių ir kurios aplinka įpareigoja dėvėti tautinius rūbus.
    Pasipuošęs naujais tautiniais rūbais folkloro ansamblis „Agluona" jau dalyvavo IX regiono folkloro šventėje „Pūsk, vėjuži!" Juodkrantėje, Dagos šventėje Doviluose, dainavo seminaro „Mūsų kraštas – mūsų atmintis" dalyviams Agluonėnų etnografinėje sodyboje, o spalio pradžioje tautinį kostiumą ir liaudies dainas pristatys moksleiviams iš Italijos, Lenkijos, Anglijos ir Turkijos, kurie pagal mainų programą savaitę gyvens Agluonėnuose ir mokysis pagrindinėje mokykloje.
    Įsigyti kostiumai labai pagerino ansamblio sceninį lygį, tačiau jų nepakanka visiems kolektyvo nariams aprengti, tad tikimasi geranoriškos savivaldybės paramos artimiausiu metu įsigyjant dar trūkstamus kostiumus. Tai kolektyvui būtina, ypač žinant, kad ateinantys metai paskelbti Tautinio kostiumo metais, o 2018 m. švęsime Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 275 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,