Mano Gargždai



„Bangos“ skulptūrai ieškos naujos vietos?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Iš pradžių skulptūrą „Banga“ buvo planuojama statyti skvere prie Turizmo ir informacijos centro, tačiau dabar ieškoma ir kitų alternatyvų. Vienas iš siūlymų – prie Gargždų miesto stadiono. mano-gargzdai.lt koliažas Iš pradžių skulptūrą „Banga“ buvo planuojama statyti skvere prie Turizmo ir informacijos centro, tačiau dabar ieškoma ir kitų alternatyvų. Vienas iš siūlymų – prie Gargždų miesto stadiono. mano-gargzdai.lt koliažas

Skvere prie „Minijos“ kino teatro ir Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro turėjusi atsirasti skulptūra „Banga“, skirta 50-ies metų jubiliejų švenčiančiam futbolo klubui, čia gali ir nebeišdygti. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas portalui mano-gargzdai.lt patvirtino, kad yra sudaryta darbo grupė, kuri dar spręs dėl tinkamos vietos šiai žinomo skulptoriaus Algirdo Boso sukurtai skulptūrai.

 

Merui priimtiniau prie stadiono

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, kuris yra sudarytos darbo grupės pirmininkas, pasiteiravus, kodėl nuspręsta ieškoti kitos vietos minėtai skulptūrai, teigė, kad viena priežasčių ta, jog šia tema dar nebuvo viešai svarstyta, diskutuota administraciniu lygmeniu.

Kitos savaitės pradžioje jis ruošiasi sukviesti darbo grupės narius į posėdį ir aptarti šį klausimą.

„Man asmeniškai ši vieta nepriimtina, man ji priimtina prie stadiono. Ten turėtų būti statiniai, susiję su sportu. Futbolas neprasidėjo nuo „Vaistinės“ pastato, jis prasidėjo nuo stadiono… Ir vakarų šalių praktikoje su sportu susijusios skulptūros, ženklai stovi prie kažkokių sporto centrų, stadionų ir pan., – savo nuomonę išsakė V. Dačkauskas. – Miestelio centre turėtų būti kažkas susijusio su jo istorija. Lietuvos šimtmečiui skirta skulptūra centre ar prie stadiono labiau tiktų? Aš iškelsiu tokį klausimą, komisijos nariai turės padiskutuoti“.

Mero manymu, skulptūra „Banga“ labiau tiktų prie Gargždų miesto stadiono, dešinėje pusėje esančioje pievelėje. Jo teigimu, darbo grupę sudaro apie 12 žmonių, kurioje – ir Tarybos nariai, visuomenės atstovai.

 

Pritaikė prie skvero

Nepasitenkinimo dėl svarstymo perkelti skulptūrą į kitą vietą neslėpė pats jos autorius A.Bosas. Menininkas teigė, kad skulptūra buvo pritaikyta būtent minėtam skverui, pagal tai parinktas ir jos dydis, pastatymo kampas, faktūra. A.Bosas patikino, kad skulptūra jau yra paruošta, nušveista ir nupoliruota, tebevyksta pagrindo – granitinio rutulio – gamybos darbai.

„Kam laidyti strėles tuščiai, jeigu jau buvo laikas ir pagalvoti, pareikšti nuomonę? O ne prieš pat statymą, kai jau ir bronza išlieta, keisti vietą. Įsivaizduokite – namą susiprojektavai, peržiūrėjai mastelį ir šmakšt – ne specialistai pataria kitur statyti?“ – emocingai mintis dėstė A.Bosas.

Autorius būgštavo, kad prie stadiono skulptūra bus mažiau lankoma, ateis tik nedidelė gyventojų dalis.

„Nedidelės kompetencijos žmonės gali bet kur pastatyti, tegul įsiklauso į specialistus. Kodėl turime kentėti dėl jų klaidų?“ – retoriškai klausė skulptorius.

 

Nepritars rėmėjai

Vietos keitimui nepritarė ir VšĮ „Gargždų futbolas“ direktorius Rimantas Mikalauskas.

„Autorinį atlyginimą už skulptūrą mokės rėmėjai, jie nepritars kitai vietai, nes jiems buvo pateikta ta vieta. Taryba patvirtino pinigus, atsižvelgdama į šią vietą, nes architektas teikė sprendimo projektą, kuriame buvo nurodytas minėtas skveras. Kokia darbo grupė, jeigu Taryba jau pritarė?“ – darbo grupės teisėtumu suabejojo R.Mikalauskas.

 

 Skulptūros idėja buvo pristatyta balandžio mėnesį Savivaldos ir verslo forume. Skvero ir skulptūros vizualizacijos.

 

Rekonstrukcijos pradžios dar nematyti

Skvero rekonstrukcijos pradžia taip pat nesklandi. Savivaldybės administracijos Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vedėjas Algirdas Ronkus informavo, kad vieniems rangovams atsisakius vykdyti darbus, buvo skelbiamas naujas konkursas, todėl viskas užsitęsė. Šiandien sutartis dėl skvero rekonstrukcijos darbų dar nėra pasirašyta, nors rangovas jau aiškus. Tiesa, pastarąjį Savivaldybės specialistas įvardinti atsisakė. Jo teigimu, sutartis bus pasirašyta maždaug už 10 dienų. Anksčiau portalui A.Ronkus buvo minėjęs, kad darbai tęsis apie mėnesį laiko, skvero rekonstrukcijai iš Savivaldybės biudžeto prireiks apie 25 tūkst. eurų.

 

Skulptūra – futbolo bendruomenės iniciatyva

Primename, kad iniciatyva pastatyti skulptūrą mieste kilo jubiliejų švenčiančiai futbolo bendruomenei. Idėją sukurti bangą, kuri simbolizuoja judėjimą, veržlumą, pasiūlė skulptorius Algirdas Bosas. Skverelyje buvo planuojama pastatyti didžiulį suolą, o skulptūrą įrengti jo viduryje. Pati kompozicija sieks apie 2,5 m., bus pastatyta ant granitinio pagrindo, kurio aukštis – apie 80 cm. Manoma, kad bronzinė skulptūra turėtų sverti apie 300 kg. Ant jos bus užrašas „Kas laimės? Kas laimės?“, taip pat – Vyčio inkliuzas. Apie 20 tūkst. eurų, kuriuos skyrė rėmėjai, atsieis skulptūros techniniai darbai ir autorinis atlygis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 354 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,