Logo
 Spausdinti šį puslapį

Agluonėnų gyventoja šventė 90-ąjį gimtadienį

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Pirmadienį Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Violeta Riaukienė, Agluonėnų seniūnijos seniūnė Laima Tučienė ir Agluonėnų seniūnaitė Reda Norkevičienė pasveikino 90-ąjį jubiliejų švenčiančią agluonėniškę Stasę Jasienę.

 

Puikią atmintį išlaikiusi Staselė Agluonėnuose – nuo 1978 m. Tiksliau – pirmiausia jos namai, atvykus į lietuvininkų karštą iš gimtinės Veiviržėnų seniūnijoje Pajuodupio kaime buvo didelė sodyba Kantvainuose. Puikiai prisimena ji ir vienas po kito gimę 5 jos vaikai Kantvainų kaimynus Eglynus, Dyglius, Piklapius, Dūdjonius, vėliau išvažiavusius į Vokietiją, netgi jų „kalba“ buvo pramokę susikalbėti.

Bet ir dabar, gyvendama su jauniausiu sūnumi Edmundu ir marčia Andželika, Staselė puikiai sutaria su Agluonėnų kaimynais, daug žino apie visus kaimo žmones, su jais mielai bendrauja.

Kaip ir visiems, labiausiai atmintin įsirėžę karo ir pokario metai, neramus laikais slenkant fronto linijai, tėvų trobon užeidavę miško broliai, pokario tremtys, kolūkio kūrimasis, kai reikėjo atiduoti visu užgyventus žemdirbystės padargus, gyvulėlius, net paskutinę karvę, nesumokėjus pyliavos... Daug būta sunkumų, skausmo, nepriteklių, bet viskas išgyventa per daug neaimanuojant, nesiskundžiant.

Kaip ir visiems paprastiems kaimo žmonėms Staselei teko dirbti sunkius darbus kolūkyje, bet tuomet kito pasirinkimo nebuvo. Anot vaikų, visada jie buvo aprengti, pavalgę, − juk laikė ir savo ūkį, dirbo ir visko užsiaugindavo.

Staselė išaugino 5 vaikus, sulaukė trylikos anūkų ir trylikos proanūkių. Deja, vieno sūnaus ir vieno mylimo anūkėlio jau nebėra, bet reikia gyventi toliau, kol esi reikalingas, kol moki tokiu būti. O Staselė iš tiesų tai moka – ir valgyti iki šiol gardžiai gamina, ir į daržą išeiti pasidarbuoti nesibodi, ir su jaunąja giminės karta moka bendrauti. Našlauja jau 28-erius metus. Ant jos kraitinės spintos liko tik „dieduko“ skrybėlė.

„Ji yra mūsų šeimos, mūsų giminės jungtis, − sako duktė Birutė, − tik dėka mamos esame tokie draugiški, visada norime leisti laiką kartu, todėl dažnai susitinkame.“

Profesorius Domas Kaunas ragino Stasę Jasienę įamžinti savo prisiminimus. Gal dar pavyks tai padaryti – nes atmintyje daug atsiminimų ir nutikimų.    

Mero pavaduotoja Violeta Riaukienė linkėjo jubiliatei išlikti sveikai ir žvaliai, seniūnė Laima Tučienė ir seniūnaitė Reda Norkevičienė – tokiai pat linksmai ir laimingai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,