Logo
 Spausdinti šį puslapį

Alyvos flirtuoja su žiema

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Krūmas pumpurais pasipuošė žiemą Krūmas pumpurais pasipuošė žiemą

Eidami gatve atidžiau žvilgterėkite į krūmų ir nedidelių medžių šakas. Gal jos nustebins, kaip šiandien tai nutiko portalui manogargzdai.lt. Netikėta, tačiau gruodžio viduryje Kvietinių gatvėje pavasariškai sprogti nusprendė alyvos.

Žali, švieži ir blizgantys alyvų pumpurai – tikras flirtas su žiema. Kaip kitaip bepavadinsi tokį sprendimą pavasariškai ir moteriškai pasipuošti artėjant šv. Kalėdoms.

Alyvos sukrovė ne vieną ir ne du pumpurus – žaliaisiais karoliais pasipuošė visas krūmas. Matyt, nutirpus sniegui ir pakilus temperatūrai, alyvas palepino retkarčiais iš po debesų išlendanti saulės šiluma.

„Šis reiškinys, kai atslinkus žiemai krūmas ar medis sukrauna pumpurus, nebe toks ir retas ar neįprastas. Jau keletą metų lietuviška žiema vėluoja, pavasaris yra ilgesnis, negu norėtųsi, o ruduo išsitempia, atimdamas laiką iš žiemos. Tad esant gan šiltam orui, šviečiant saulei, krūmai bei medžiai truputį apsirinka ir pradeda krauti pumpurus. Tik greičiausiai pumpurai taip ir neišsprogs ir alyvos nesužydės. Mat oras vis tiek tam per šaltas, nesvarbu, kad dieną yra pliusinė temperatūra. Be to, šiam pavasariškam procesui trūksta šviesos. Dienos trumpos, saulės mažai – tad pumpurai, spustelėjus šaltukui, sustings, taip ir neišsprogę“, - portalui manogargzdai.lt sakė Klaipėdos universiteto Botanikos sodo dendrologė Kristina Baltaragienė. 

Pasak jos, toks medžių žaismas žiemą jiems nekenkia – nors ir sukrovusi pumpurus dabar, alyva, be jokios abejonės, tą patį padarys ir atėjus pavasariui. 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,