Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gyventojų išmesti vaistai pavojingi sveikatai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Visuomenės sveikatos specialistai nuolat įspėja apie neigiamą šiukšlių įtaką mus supančiai aplinkai. Gyventojų išmesti vaistai ypač pavojingi žmonių sveikatai – jie yra viena iš dažnai pasitaikančių visų apsinuodijimų priežasčių.

 

Tinkamai nesutvarkant gyventojams nereikalingų vaistų, o tiesiog išmetant juos į šiukšlių dėžes, ne tik teršiama aplinka, bet ir rizikuojama žmonių sveikata ir gyvybe. Todėl, siekdami apsaugoti visuomenės ir aplinkos sveikatą, pasibaigusio galiojimo termino, nereikalingus vaistus turėtume atiduoti vaistinėms, kurios perduotų šias atliekas jas tvarkančioms įmonėms.

„Labai svarbu, kad žmonės racionaliai vartotų vaistus, nekauptų jų atsargų, o pasibaigusio galiojimo vaistus neštų į vaistinę, kuri pasirūpins jų utilizavimu, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė. – Elkimės atsakingai ir su savo, ir su savo aplinkos sveikata“.

Vaistai, kaip ir bet kurios kitos cheminės medžiagos, netinkamai naudojamos ar blogai tvarkomos, gali kelti rimtą grėsmę mūsų sveikatai bei neigiamai veikti aplinką. Dažnai tos pačios savybės, kurios daro vaistą naudingu, netinkamai jį vartojant ar tvarkant, padaro pavojingu.

Pasibaigusio tinkamumo vartoti vaistų bei kitų cheminių medžiagų namuose turėjimas didina apsinuodijimų riziką. Jei šias atliekas kartu su kitomis šiukšlėmis išmetame į tam skirtus konteinerius, tai padidina tikimybę, kad pakliuvusios po žeme, jos sukels aplinkosauginių problemų ar jomis gali apsinuodyti atsitiktiniai žmones (vaikai, benamiai žmonės ir kt.). Vaistų išpylimas į kanalizaciją reiškia, kad jie galiausiai pateks į visuomeninį vandentiekį, kas dar labiau padidina aplinkos užterštumą.

Sveikatos apsaugos ministerija kviečia visus atsakingai rūpintis savo ir savo aplinkos sveikata, racionaliai vartoti vaistus bei visus nevartojamus ar pasibaigusio galiojimo vaistus nešti į vaistines.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,