Logo
 Spausdinti šį puslapį

Fejerverkų pardavėjai skelbia perversmą danguje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Policijos departamentas ragina gyventojus nebandyti patiems gaminti pirotechnikos gaminių, taip pat nenaudoti savadarbių ar nesertifikuotų pirotechninių gaminių. Asociatyvi Corbis nuotr. Policijos departamentas ragina gyventojus nebandyti patiems gaminti pirotechnikos gaminių, taip pat nenaudoti savadarbių ar nesertifikuotų pirotechninių gaminių. Asociatyvi Corbis nuotr.

Vienintelės Lietuvoje išskirtinę profesionalią pirotechniką gaminančios, o pastaruosius 15 metų taip pat ir įvežančios pirotechnikos gaminius, bendrovės „Blikas“ vadovas Gytis Lagunavičius, sako, kad išskirtinė šių metų naujiena – modulinės baterijos, kurias būtų galima pavadinti fejerverkų gamybos revoliucija. Jų gamybos procesą „Bliko“ atstovai stebėjo lankydamiesi gamykloje Kinijoje. Antrinė  popieriaus žaliava susmulkinama iki dulkių, tada  sumaišoma su vandeniu ir klijais, o gauta masė supilama į formas, kurios suspaudžiamos presu. Išgarinus vandenį gaunama ekologiška modulinė baterija, nes gaminama jau be vielos ir yra visiškai suyranti. Dar viena gera naujiena -  šiemet įsigaliojusi Europos Sąjungos pirotechnikos įstatymo direktyva suteikia galimybę įsivežti IV kategorijos pirotechniką. Tai yra - galingiausius fejerverkus. Bendrovė „Blikas“ jau sertifikavo įsivežtuosius galingus fejerverkus, kurių įsigyti galima ginklų ir specializuotose parduotuvėse.

 

Didžiausias fejerverkų pasirinkimas – ginklų ir specializuotose parduotuvėse

Salelėse už parduotuvių kasų prekiaujama buitinės pirotechnikos lygio -  I - II kategorijos fejerverkais (šie yra nedidelio kalibro ir su nedideliu pirotechnikos mišinio kiekiu. Tai įvairios pliauškynės, fontanai ir kt.) Visų kategorijų (I, II, III, IV) fejerverkais prekiaujama specializuotose ir ginklų parduotuvėse. Fejerverko aukštį lemia kalibrai - kuo didesnis vamzdelio skersmuo, tuo galingesnis fejerverkas.

Karščiausia šių metų naujiena – didelio kalibro užtaisai – sako ginklų parduotuvės Oksalis direktorius Gytis Misiukevičius. Pavyzdžiui - 198  šūvių baterija – tai maždaug tris minutes trunkantis mini - fejerverkas. Kita naujiena išskirtinio grožio fejerverkas „Auksinio lietaus vėduoklė“.

Buitinės pirotechnikos kainos prasideda nuo 2 litų, baterijų kainos – nuo 20 Lt. Pati galingiausia baterija gali kainuoti daugiau nei 2000 Lt.

Parduotuvės Oksalis konsultantai norintiesiems įspūdingesnio reginio patartų rinktis 120-150 Lt kainuojančias maždaug 25 šūvių baterijas. Tiktų ir kaip dovana Naujųjų metų proga. Populiariausios baterijos Lietuvoje - nuo 19 šūvių, tokios kainuoja maždaug 60-90 Lt.

 

Nesaugi - tik savadarbė pirotechnika

Kol pirotechnikos pardavėjų nebuvo, įvykdavo daug daugiau nelaimių, kurias sukeldavo savos gamybos pirotechnikos užtaisai. Dabar Lietuvoje veikia platus pirotechnikos įsigijimo tinklas, parduodantis saugius, patikrintus,  ES direktyvas atitinkančius gaminius.

Galingiausius fejerverkus, paleisti, pasak Gyčio Lagunavičiaus,  yra nesudėtinga, tačiau būtina laikytis naudojimo instrukcijos ir saugumo taisyklių. Svarbu - išlaikyti tinkamus atstumus tarp pastatų, žmonių, padegimo momentu virš baterijos negali atsidurti jokia kūno dalis ir pan. Kiekvienos baterijos pakuotėje yra lietuviška naudojimosi instrukcija, kurią patariama  perskaityti ne paskutiniu momentu prieš fejerverko paleidimą, o bent dieną prieš šventimą.

Audriaus Čiupalos, Policijos departamento prie LR VRM Viešosios policijos valdybos Licencijavimo skyriaus viršininko, pateiktais Policijos departamento duomenimis, praeitais metais naudojant pirotechnikos priemones buvo sužaloti 26 žmonės. Iš jų 12 nepilnamečių. Visi sužalojimai, kurie padaromi dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo, yra labai pavojingi ir sunkiai gydomi. Tačiau skaudžiausios nelaimės įvyksta naudojant ar gaminant savadarbius pirotechninius gaminius, taip pat nesertifikuotus gaminius. Tokie gaminiai gali būti mirtinai pavojingi. Šie gaminiai nėra išbandomi, nežinoma, nei kokiu atstumu, nei kokia kryptimi įvyks šūvis, taip pat nežinoma sprogimo jėga. Atsižvelgdamas į tai, Policijos departamentas ragina gyventojus nebandyti patiems gaminti pirotechnikos gaminių, taip pat nenaudoti savadarbių ar nesertifikuotų pirotechninių gaminių.

Pirotechnika – žaidimas su ugnimi, bet naudojant tinkamą produkciją bei laikantis saugumo reikalavimų,- galima žaisti ir nebijoti.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,