Logo
 Spausdinti šį puslapį

Baigėsi teigiamas emocijas dovanojęs festivalis „Spektras“ (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Festivalį įspūdingai užbaigė grupės „The Voiceless“ ir „Ugnies valdovų“ šou. S. Vaičienės nuotr. Festivalį įspūdingai užbaigė grupės „The Voiceless“ ir „Ugnies valdovų“ šou. S. Vaičienės nuotr.

Gegužės 4-ąją į Gargždų „Minijos“ kino teatrą sugužėjo būrys kultūros ir meno mylėtojų. Juos džiugino išskirtinis ir paskutinis audiovizualinio festivalio „Spektras“ renginys – jėgas suvienijo roko klasikos kūrinius atlikusi grupė „The Voiceless“ ir ultravioleto pasirodymus demonstravę „Ugnies valdovai“. Visą mėnesį trukęs festivalis gargždiškius ir miesto svečius stebino originaliais ir vertingais renginiais, kurių suorganizuoti net penki. Pasibaigus festivaliui, kalbamės su jo pagrindine sumanytoja Gargždų kino teatro „Minija“ vadybininke-renginių organizatore Deimante Jurevičiūte.

 

Kaip praėjo antrasis audiovizualinis festivalis „Spektras“, kokie įspūdžiai?

Praėjo sėkmingai. Gaila, kad žmonių į renginius ateidavo mažiau nei pernai. Sunku pasakyti, kas tai lėmė: ar šiek tiek išaugusi bilietų kaina, ar orai, ar, kad atlikėjai ne visi tokie žinomi, nebuvo žvaigždės, kuri pritrauktų.

 

Trumpai apžvelkime balandžio 6–gegužės 4 dienomis vykusius festivalio renginius. Kuo jie įdomūs ir išskirtiniai? Kurie sulaukė daugiausiai žiūrovų dėmesio?

Pirmasis renginys vyko balandžio 6 d. – nebyliajam 1916 m. A. Berthelet filmui „Šerlokas Holmsas“ muzikinę aranžuotę gyvai atliko saksofono ir fleitos virtuozas iš Latvijos Denis Pashkevich ir Lietuvos avangardinio džiazo ir šiuolaikinės muzikos puoselėtojas perkusininkas Arkadijus Gotesmanas. Projektas unikalus tuo, kad buvo vienintelį kartą rodytas Lietuvoje, ir, ko gero, daugiau jau nebus rodomas. Pats atlikėjas pasakojo, kad filmą gavo iš Maskvos archyvų, pradžioje norėjo daryti daugiau pasirodymų, bet pasirodė per brangu išsipirkti autorines teises, todėl buvo suplanuoti trys pasirodymai. Pirmasis vyko Latvijoje, antrasis pas mus ir trečiasis neaišku, ar beįvyks.

 

 

Antrasis renginys – balandžio 14 d. – grupės „Kamanių šilelis“ naujausio albumo „Namai“ pristatymas. Norėjau juos pakviesti ir pernai, bet kaip tik grupė dirbo studijoje ir negalėjo atvykti. Šį kartą susisiekus jie pasakė, kad turi ir specialiai pritaikytas vizualizacijas. Reikėtų pabrėžti, kad „Kamanių šilelis“ pirmą kartą koncertavo Vakarų Lietuvoje. Ir patys labai džiaugėsi, rado naujų fanų. Net pats mūsų garso operatorius juos labai reklamavo. Jau prieš metus ši grupė „užkabino“ išskirtine savo stilistika, derinys tarp folk, elektronikos, viduramžių muzikos. Koncertas buvo jaukus, gerą įspūdį paliko ir tai, kad labai gražiai su publika bendravo. Galbūt kas nepasižiūrėjo ar nežinojo, kas tai per grupė, suabejojo, ar verta eiti. Bet buvo verta.

 

 

Trečiasis renginys – balandžio 20 d. gražiausių garso takelių iš kino filmų koncertas, kuriuos gyvai atliko Čiurlionio kvartetas ir akordeonistė Aurelija Matulevičiūtė. Nors buvo šiokių tokių nesutapimų muzikos su vaizdu, tačiau koncertas pavykęs, muzika – fantastiška. Patiko ir tai, kad skyrėsi garso takeliai nuo pernai metų vykusio pučiamųjų orkestro „Trimitas" koncerto, kūriniai nesikartojo, įdomi tema – italų, prancūzų ir amerikiečių kino filmų fragmentai. Šis renginys buvo vienas lankomiausių.

Balandžio 27 d. vyko komiškas ir interaktyvus iliuzionisto Algimanto Frankonio šou „Magija gyvai“. Iliuzionistas taip pat pirmą kartą lankėsi Gargžduose. Linksmino visus, nes viską pateikia su humoru, net pašaipia gaidele. Taip pat žavėjo interaktyvumas: kiekvienam pasirodymui kviečia kažką iš žiūrovų į sceną, pavyzdžiui, vienam renginio dalyviui davė voką saugoti visą šou. Nebuvo standartinių cilindrų, triušių iš kepurės. Labai jaukus ir artimas renginys. Po pasirodymo fojė taip pat dar parodė triukų su kortomis, visi su šypsenomis išėjo.

Daugiausiai žiūrovų greičiausiai sutraukė baigiamasis gegužės 4 d. vykęs renginys. Pasirodymas paliko neišdildomą įspūdį: ir muzika galvoje skamba, ir prieš akis matosi tos spindinčios švieselės. Koncerte skambėjo naujai – elektriniu smuiku ir violončele atliekami – gerai pažįstami roko klasikos kūriniai iš AC/DC, Guns‘n Roses, Michael Jackson, Metallica ir kitų garsių atlikėjų repertuarų. Ilgiausiai užtruko suderinti šiuos pasirodymus, nes „Ugnies valdovai“ – iš Kauno, „The Voiceless“ – klaipėdiečiai. Norėjome, kad kūrinį skirtų ir mamoms artėjančios Motinos dienos proga, finalinę dainą, kad atliktų kartu. „Ugnies valdovai“ pagal atsiųstą įrašą paskutinei dainai ruošėsi nuo kovo mėnesio ir tik vakar susitiko, šaunu, kad pavyko susikooperuoti. Taip pat norėčiau paminėti, kad šokėja juodais drabužiais yra iš Klaipėdos studijos „Liepsnojantis šerkšnas“, atvykusi kartu su grupe.

 

Nors ir nė viename renginyje nebuvo pilnos salės žiūrovų, džiugu, kad jau turime ištikimų festivalio gerbėjų, kurie lankosi visuose renginiuose ir šiemet, ir pernai. Nors visi pasirodymai itin skirtingi, bet visi davė tą gerą emociją, žmonės išėjo su šypsena.

 

Kokie didžiausi organizaciniai rūpesčiai? Gal buvo ir kokių smagių nutikimų?

Buvo šiokių tokių techninių bėdų: „Kamanių šilelio“ koncerte strigo aparatūra ir garso takelių pasirodyme buvo muzikos nesutapimų su vaizdu. Tačiau labai dėkoju inžinieriams, operatoriams, kurie dirbo nuoširdžiai. Be jų mes nieko nepadarytume. Taip pat labai padėjo Gargždų kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Asta Vaičiulienė.

Juokingas galbūt vienas nutikimas – kai per „Kamanių šilelio“ koncertą patys atlikėjai sugalvojo filmuoti vaizdo įrašą filmo atrankai. Buvo smagu, davė šarmo pačiai grupei. Taip pat paminėjo, kad vaikinas filmuojasi filme, kuriame vaidina partizaną. Tikimės, kad ir pas mus rodys šią kino juostą, gal atvyks vėliau kaip svečias.

 

Kokių teigiamų atsiliepimų teko išgirsti iš atlikėjų?

Visi labai nustebinti moderniu kino teatru. Galvojo, kad čia nedidelis miestelis, salytė nedidelė, tačiau labai stebino kino teatro salės kokybė. Kai kurie ir kėdėmis pasidžiaugė. Vienas klaipėdietis, kuris buvo buvęs senojoje salėje, gavo lengvą šoką. Taip pat atlikėjai džiaugėsi komanda, technikais, kurie profesionaliai dirbo. Labai „Čiurlionio kvarteto“ vadybininkas dėkojo, kad viskas laiku buvo surasta, padaryta.

 

Kokie planai trečiajam festivaliui?

Mano mintis ateičiai – ne vien ieškoti, kas ką turi pasiūlyti, bet surasti atlikėją, menininką ir jam duoti iššūkį – ką Jūs ta tema galite sugalvoti, sukurti. Tikiuosi, kad pavyks dar ne vienus metus daryti šį festivalį, kad išaugsime, padidėsime iki to lygio, kad galėsime padiktuoti ir temą. Pagrindinė festivalio idėja – muziką sujungti su vaizdo projekcijomis, šviesomis.

Planas – kimatikos parodą surengti – mokslo šaka, kur garso bangas atvaizduoja nuotraukose, paveiksluose, ant smėlio, vandens. Norėjau parodyti, bet neišėjo dėl mažesnių finansinių galimybių. Sunku rasti, kad Lietuvoje kas darytų, gal kitais ar dar kitais metais.

 

Kaip vyksta naujų renginių atlikėjų paieška?

Daugiausiai internete, pradžioje idėjų ieškau angliškai, tada – ką lietuviai turi. Kontaktai užsimezga ir pačio festivalio metu. Pavyzdžiui, A. Gotesmano pasirodymai jau buvo ir pernai, ir šiemet. Siunčia savo pasiūlymus, kokių turi programų, projektų. Gauname rekomendacijų ir iš pačių atlikėjų, ir patys pasisemia idėjų iš mūsų festivalio.

 

Kuo kino teatras „Minija“ dar nustebins savo žiūrovus?

Gegužės 19–25 dienomis ruošiame „Kino pavasario“ filmų savaitę. Kiekvieną dieną 20 val. bus vis naujas filmas iš tų geriausių – „perliukų“: ir atidarymo filmas, ir „Tobuli melagiai“, filmas apie „The Rolling Stones“. Visa programa turėtų greitai pasirodyti. Festivalio organizatoriai išdavė paslaptį, kad kitąmet plėsis, bandysime padaryti šią savaitę ir, jeigu ji bus sėkminga, galbūt kitąmet turėtume šį festivalį ir „Minijos“ kino teatre. Per miesto gimtadienį į Gargždus užsuks „Kino karavanas“ – bus trys nemokami kino seansai.

 

Baigiamojo renginio – grupės „The Voiceless" ir „Ugnies valdovų" šou – akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,