Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Sodra“ rengia iniciatyvą „Vyšninis vokas“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
„Sodros“  nuotr. „Sodros“ nuotr.

„Sodra“ siekia atkreipti visuomenės dėmesį į nepakankamo stažo pensijai problemą, susidarančią dėl mažų atlyginimų, neskaidraus darbo užmokesčio mokėjimą. Šios priežastys sukelia ir daugiau problemų – kadangi surenkama mažiau įmokų į Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą, mažesnės yra ir iš jo mokamos išmokos: pensijos, motinystės ir kitos išmokos. Todėl šiais metais „Sodra“ pirmą kartą rengia iniciatyvą „Vyšninis vokas“.

 

Situacija Klaipėdos rajone

2016 m. vidutinis metinis nedarbo socialinio draudimo išmokų gavėjų skaičius Klaipėdos rajone sudarė 3,16 proc. Vidutinis praėjusių metų metinis nedarbo socialinio draudimo išmokos dydis už pilną mėnesį siekė 193,7 Eur. Vidutinė 2016 m. nedarbo socialinio draudimo išmokos mokėjimo trukmė buvo 3,9 mėn. 2016 m. vidutinis apdraustųjų visomis draudimo rūšimis skaičius buvo kiek didesnis nei 23 tūkst. žmonių, o jų vidutinės pajamos – 685,8 Eur.

2017 m. kovo mėnesį 15 proc. ne biudžetinio sektoriaus darbuotojų gavo mažesnį nei MMA darbo užmokestį. 7,5 proc. ne biudžetinio sektoriaus darbuotojų gavo minimalų darbo užmokestį, o 77,4 proc. – didesnį nei MMA. Biudžetiniame sektoriuje šių metų kovo mėnesį 10,9 proc. darbuotojų gavo mažesnį nei MMA darbo užmokestį, 6,6 proc. gavo minimalų atlyginimą, o 82,5 proc. – didesnį nei MMA.

Daugiau informacijos apie situaciją savivaldybėse galima rasti adresu http://atvira.sodra.lt.

 

„Sodros“ iniciatyva – „Vyšninis vokas“

140 tūkstančių pagal darbo sutartis dirbančių apdraustųjų, kurie per 2016 metus nesukaupė 1 metų stažo senatvės pensijai, gegužės 15 dieną išsiųsti „Vyšniniai vokai“ – asmeninė informacija apie 2016 metais sukauptą faktinį stažą senatvės pensijai, gautas pajamas, bendrą stažą bei prognozuojamą senatvės pensiją. „Vyšninis vokas“ – iniciatyva, perimta iš Vokietijos, Švedijos, Prancūzijos, JAV ir kitų šalių ilgametės praktikos.

Šiuo projektu siekiama, kad žmonės suprastų, kokią įtaką mažos oficialiai gaunamos pajamos daro jiems ir visiems Lietuvos gyventojams, kaip yra skaičiuojamas stažas pensijai. Gavę šią informaciją žmonės galės įvertinti savo realią situaciją, o „Sodros“ tikslas – paskatinti ją keisti: kalbėti su savo darbdaviu dėl atlyginimo dydžio ir, galbūt, dėl jo mokėjimo skaidrumo, arba kreiptis pagalbos į institucijas, kovojančias su šešėline ekonomika – „Sodrą“, VMI, VDI.

Asmenys, gausiantys „Vyšninį voką“, vidutiniškai per metus sukaupia tik 6 mėnesių stažą. Tokia situacija susiklosto žmonėms, kurių mėnesio pajamos nesiekia minimalios mėnesinės algos (MMA). Vieneri metai stažo sukaupiami tik tokiu atveju, jei per vienerius metus gaunamų pajamų suma yra ne mažesnė nei 12 MMA. Jei per 12 mėnesių susidaro, pavyzdžiui, tik 9 MMA dydžio pajamų suma, sukaupiami tik 9 mėnesiai stažo; jei 6 MMA – 6 mėnesiai ir taip toliau.

Duomenų analizė rodo, jog žmonių, uždirbančių mažiau nei MMA, prognozuojama senatvės pensija bus 130 eurų mažesnė, nei uždirbančiųjų bent minimalią mėnesinę algą. Daugiau informacijos apie iniciatyvą rasite adresu http://www.sodra.lt/vysninis-vokas.

 

Statistika

Daugiau nei 168 tūkstančių žmonių, 2017 m. kovo mėnesio duomenimis, gavo mažesnį nei MMA darbo užmokestį;

199,63 euro – toks yra šių žmonių vidutinis darbo užmokestis;

Apie 25 proc., tai yra vidutiniškai kas ketvirtas naujai į pensiją išeinantis žmogus, nuo 2012 metų neturi sukaupęs būtinojo 30 metų stažo;

158,7 Eur – tokia vidutinė pensija 2017 m. kovo mėn. buvo žmonių, nesukaupusių būtinojo stažo. Sukaupusiųjų pensija siekė 287,4 euro.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,