Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietuvos darbuotojų kasdienybė: kava piktnaudžiauja kas antras

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Lietuvoje darbuotojai energijos stygių darbe dažniausiai maskuoja piktnaudžiaudami kava bei nereguliariais užkandžiais. Bendrovės RAIT atliktos apklausos duomenimis, 45 proc. darbuotojų išgeria daugiau kavos nei rekomenduoja specialistai, penktadalis darbuotojų nepietauja arba pietauja nereguliariai, o trečdalis itin dažnai lepinasi užkandžiais.

 

Draudimo bendrovės BTA užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad šie sveikatai žalingi įpročiai – didžiosios dalies biurų darbuotojų kasdienybė, kuri atsispindi ir sveikatos draudimu besinaudojančių darbuotojų išlaidų suvestinėse. Virškinimo sutrikimams gydyti bei skrandžio veiklai gerinti skirti preparatai patenka į dažniausių sveikatos draudimo išlaidų penketuką kartu su odontologo, oftalmologo, dermatologo paslaugomis ir vaistais nuo skausmo.

„Tyrimas parodė, kad daugiau kaip du puodelius kavos darbe išgeriantys prisipažįsta 45 proc. darbuotojų. Toks kavos kiekis, vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, yra per didelis, mat optimali, organizmui nekenkianti kavos norma, – iki dviejų puodelių per dieną“, – sako BTA Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vadovė Jevgenija Krikščiūnė.

Jos teigimu, tokia situacija susidaro dėl to, kad kava darbe dažniausiai geriama pernelyg inertiškai, dažniausiai tiesiog iš įpročio, o ne dėl energijos stygiaus.

„Dažnai galvojama, kad kava suteikia energijos, išblaško mieguistumą. Gal taip ir veikia pirmas rytinės kavos puodelis, tačiau jei kalbame apie kavos gėrimą darbe, tai veikiau yra įprotis ir ritualas, kurį žmonės kartoja nesusimąstydami. Yra pavyzdžių, kai niekada anksčiau kavos negėrę kolegos, ją pradeda gerti būtent darbe. Arba į susitikimą atėję žmonės paklausti, ar norės kavos, net nesusimąstydami atsako, kad taip, nors vos prieš pusvalandį ir tiesų jos atsigėrė. Taip kavos darbe ir suvartojama daugiau nei reikia“, – teigia J. Krikščiūnė.

Saikingai vartojama kava nėra sveikatai pavojingas produktas, tačiau būtina žinoti, kaip atpažinti, jog išgėrėte per didelį kiekį kavos. „Eurovaistinės“ vaistininkė Vygrė Čiužaitė sako, kad pirmiausia nuo per didelio kiekio kavos gali pradėti skaudėti galvą.

„Jei padauginote kavos, pirmasis ir dažniausiai pasireiškiantis simptomas – galvos skausmas, kurį sukelia dėl kofeino pertekliaus padidėjęs kraujospūdis. Taip pat dažnas požymis - tachikardija, kuomet per dažnai plaka širdis, gali pasitaikyti ir permušimų ar aritmijų. Išgėrus per daug kavos vakare galite jausti nuovargį, be to, gali nepavykti lengvai užmigti“, – simptomus vardija vaistininkė

Kava, be jau minėtų simptomų, pasižymi skrandžio rūgštingumą didinančiu poveikiu, todėl jos nereikėtų gerti nevalgius, ar vartoti daug saldumynų „prie kavos“.

„Kofeinas veikia ir kaip diuretikas, todėl gali sutrikdyti elektrolitų pusiausvyrą. Verta prisiminti, kad kofeinas – vandenyje tirpi medžiaga, todėl siekiant sumažinti nemalonius simptomus, geriausia būtų tiesiog atsigerti daugiau vandens ir organizmas kofeino perteklių pašalins savaime“, – komentuoja „Eurovaistinės“ darbuotoja.

Dar vienas sveikatai žalingas Lietuvos darbuotojų įprotis – nereguliari mityba bei dažnas užkandžiavimas darbe. Apklausos duomenimis, pietus nereguliariai valgo arba jų iš viso nevalgo kas penktas (20,2 proc.), o dažnai užkandžiauja – kas trečias (33,9 proc.) darbuotojas.

Pasak BTA specialistės J. Krikščiūnės, tokie skaičiai tik patvirtina, kad dirbantiems biure kavos ar užkandžių pertraukėlės – tai ne būdas gauti energijos, bet veikiau galimybė atsitraukti nuo darbo, pabendrauti su kolegomis.

„Dažnai darbuotojai kavos nueina atsigerti ne dėl to, kad jaučiasi mieguisti, bet veikiau dėl socializacijos, galimybės pabendrauti su kolegomis, atitraukti akis nuo kompiuterio, pakeisti veiklos pobūdį. Panašiai nutinka ir su užkandžiais. Toks poreikis puikiai suprantamas, bet tam visgi rekomenduojama rinktis kitas veiklas nei užkandžiavimas ar kavos gėrimas. Labai džiaugiamės ant darbuotojų stalų vis dažniau matydami ne tik garuojančios kavos puodelius, bet ir gertuves su vandeniu“, – sako J. Krikščiūnė.

Pasak jos, darbdaviams, besirūpinantiems darbuotojų sveikata bei gerove, reikia turėti omenyje, kad darbuotojams biure reikia ne vien gero kavos aparato ar bandelių kiekvieną penktadienio popietę. Nemažiau svarbu, kad būtų galimybių pakeisti aplinką bei veiklos pobūdį, po pietų trumpai pasivaikščioti ir pakvėpuoti grynu oru.

RAIT reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko kovą, joje dalyvavo 1018 žmonių.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,