Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šiūpariškiai priminė skaudžius tremtinių išgyvenimus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šiūparių pagrindinės mokyklos nuotr. Šiūparių pagrindinės mokyklos nuotr.

1941 metų birželio 14 dieną sovietų okupacinė valdžia pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į SSRS lagerius ir kalėjimus. Atkūrus nepriklausomybę, birželio 14-oji Lietuvoje pažymima kaip Gedulo ir vilties diena. Sovietinės okupacijos metu iš Lietuvos ištremta daugiau kaip 130 tūkst. žmonių, taip pat tūkstančiai žuvo lageriuose. Tad gegužės 23 dieną Šiūparių pagrindinėje mokykloje vyko popietė „Pabūkime drauge“, skirta prisiminti skaudžius tremties įvykius.

 

Renginio vedėjai Gabrielė Kmitaitė, Robertas Macius, Emilija Uktverienė atvertė vieną iš skaudžiausių Lietuvos istorijos puslapių – tremties laikotarpį. Prisiminėme mokykloje vykdytą akciją „Misija Sibiras“. Tąkart kiekvienas norintis galėjo parašyti kalėdinį sveikinimą Sibire gyvenantiems lietuviams. Mokiniai parengė rankų darbo atvirutes, linkėjimus užrašė lietuvių ir rusų kalbomis. Direktorė džiaugėsi, kad prie šios akcijos prisijungė gausus būrys mūsų mokyklos mokinių.

Mokykloje buvo pristatyta paroda apie tremtinius. Mokytojos aktyviai skatino mokinius susipažinti su tremties istorija ir prisiminimais. 5–10 klasių mokiniai, apžiūrėję parodą, užrašė savo įspūdžius ir juos pristatė klasės draugams.

Į renginį buvo pakviesti Klaipėdos rajono tremtinių choro „Atminties aidai“ ansamblis. Minėjimą pradėjome susikabinę rankomis ir dainuodami dainą „Mes atėjom į žemę nemirti“. Ne vienas žmogus šios dainos metu nubraukė graudulio ašarą.

Mūsų tremtinių istorija – dalelė didžiosios Istorijos, kurią krauju užrašė tauta. Mokytoja visiems priminė liūdnus prisiminimus, kai į kiemą įvažiavo sunkvežimis, į namus įėjo enkavedistai ir pasakė: „Per valandą susiruoškite, važiuosime“. E. Uktverienė pasakojo, jog juos sugrūdo į gyvulinius vagonus, atsisėsti juose nebuvo galima, tik gulėti. Po 1,5 mėnesio kelionė buvo baigta – pasiekė Krasnojarsko kraštą. Apie tremtinių gyvenimą iš arti galėjome sužinoti iš 20 minučių trukmės mokytojos iniciatyva sukurto filmo.

Minėjimo metu buvo pristatyta knyga-albumas „Čia susibėgo mūsų keliai“. Mokytoja kelis metus rinko nuotraukas ir medžiagą. Jos investuotas laikas kuriant šį atsiminimų kupiną albumą nepraeis veltui, nes knyga liks ir ateities kartoms.

Renginio pabaigoje vedėjai linkėjo gyventi harmonijos, taikos, ramumo, gerumo, vilties, drąsumo ir teisybės mintimis. Po šių žodžių Klaipėdos rajono tremtinių choro „Atminties aidai“ ansamblis sudainavo ne vieną širdį virpinančią dainą.

„Knygoje sudėtas tremtinių skausmas ir sielvartas bei laisvalaikio akimirkos”, – kalbėjo direktorė Vilija Rimkuvienė. Ši knyga padovanota mokyklai. Mokyklos direktorė džiaugėsi, jog mūsų mokyklą aplankė tokie garbūs svečiai.

 

Renginio akimirkos – Šiūparių pagrindinės mokyklos nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,