Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kelių policija įspėja apie laukinių gyvūnų keliamą pavojų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Policijos departamento nuotr. Policijos departamento nuotr.

Lietuvos kelių policijos tarnyba atkreipia vairuotojų dėmesį į tai, kad užmiesčio keliuose, vietovėse, kur kelias kertą miškus ir laukus, dideli kanopiniai žvėrys (briedžiai, stirnos, šernai), dažnai migruoja iš ganyklų laukuose į miškus ir atgal. Kirsdami kelius, kuriais važiuoja transporto priemonės, laukiniai gyvūnai sukelia didelę susidūrimo grėsmę.

 

Tokie susidūrimai yra labai pavojingi, o eismo įvykių metu labai padidėja rizika sunkiai susižaloti. Pirminiais duomenimis, šiais metais dėl susidūrimų su laukiniais gyvūnais buvo sužeista 12 žmonių, beveik visi šie eismo įvykiai įvyko tamsiuoju paros metu.

Apie didelę tikimybę, kad per kelią gali judėti laukiniai gyvūnai, įspėja kelio ženklai „Laukiniai gyvūnai“, įrengti pavojingose vietose esančiuose kelio ruožuose. Patariame tokiose vietose sulėtinti greitį, kad, atsiradus kliūčiai, bet kuriuo momentu galėtumėte tinkamai reaguoti, suvaldyti automobilį, prireikus – sustoti. Stebėkite kelkraščius – dažniausiai gyvūnai į važiuojamąją kelio dalį įbėga būtent nuo krūmais ar medžiais gausaus kelio krašto. Jeigu pastebėjote kelkraštyje stovintį gyvūną – važiuokite pro jį itin lėtai ir atsargiai, nemirksėkite tolimosiomis žibintų šviesomis, jokiu būdu nenaudokite garsinio signalo – apakinto ir išgąsdinto gyvūno elgesys gali būti labai pavojingas ir nenuspėjamas.

Primename Kelių eismo taisyklių reikalavimus, taikomus susidūrus su laukiniu gyvūnu. Susidūrimas su laukiniu gyvūnu kelyje – tai eismo įvykis, jeigu tokio įvykio dalyvio veiksmai nulemia kitiems asmenims priklausančių transporto priemonių, krovinių, kelio ir kitų įrenginių arba kitokio turto sugadinimą (apgadinimą). Jeigu apgadinti kelio ženklai, atitvarai arba kitokie kelio elementai, jeigu buvo sužeistas arba nugaišo gyvūnas – vairuotojas privalo telefonu pranešti policijai apie eismo įvykį ir vykdyti pareigūnų nurodymus. Nugaišusiu gyvūnu pasirūpins aplinkosaugininkai ir medžiotojai.

Lietuvos kelių policijos tarnyba atkreipia vairuotojų dėmesį ir prašo ne tik laikytis leistino važiavimo greičio, bet pasirinkti saugų važiavimo greitį, keliuose saugotis laukinių gyvūnų, ypač važiuojant užmiesčio keliais anksti ryte, sutemus, esant blogam matomumui.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,