Logo
 Spausdinti šį puslapį

Užfiksuotas pirmasis vilkų padarytos žalos atvejis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Gyvulių ganymo sezonas jau prasidėjo. Į laukus ir pievas išvedami gyvuliai, kuriuos kasmet reikia saugoti nuo vilkų. Šiais metais Klaipėdos rajone jau užfiksuotas pirmasis vilkų padarytos žalos atvejis Veiviržėnų seniūnijoje. Pagal ankstesnių metų duomenis daugiausiai žalos vilkai padaro Judrėnų, Veiviržėnų, Endriejavo seniūnijose.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos ekologė Kristina Stulpinienė ragina gyventojus imtis saugos priemonių. Viena populiariausių apsaugos priemonių nuo vilkų – elektrinis piemuo. Jis turi būti sudarytas iš ant tvirtų kuolų ištemptų kelių (rekomenduojama ne mažiau 5) vielų, kuriomis teka aukštos įtampos srovė.

Kad žvėris negalėtų patekti į aptvarą nei per viršų, nei per apačią reikia pirmąją elektrinio piemens juostą kabinti 10–15 cm virš žemės. Kad žvėrys elektrinio piemens neperšoktų, viršutinė juosta turėtų būti ne žemesniame nei 1–1,2 m aukštyje, jei yra galimybė galima aukštinti ir iki 2 m. Aptvaras efektyviai veikia tada, kai juo teka aukštos įtampos srovė, todėl reikia reguliariai tikrinti, ar nėra gedimų arba srovės nuotėkių per besiliečiančius objektus. Taip pat rekomenduojama kas 15–20 cm ant elektrinio piemens pririšti ne mažesnes nei 2 cm pločio baltos spalvos juostas.

Galima naudoti ir kitas saugos priemonės, tokias kaip teritorijos apšvietimas, įvairios garso priemonės ir pan. Kad gyvulių savininkai patirtų kuo mažiau nuostolių, rekomenduojame gyventojams apsidrausti galvijus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,