Logo
 Spausdinti šį puslapį

Perkėlė Naujųjų metų datą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Ar žinojote, kad seniau rusai Naujuosius metus sutikdavo rugsėjo 1-ąją? Ir tik Petro I valdymo laikais šioji data pasikeitė.

 

Dekretą dėl Rusijos kalendoriaus reorganizavimo Petras I pasirašė 1699 metais gruodžio 20-ąją. Nuo tada Naujieji metai iš rugsėjo 1 perkelti į sausio 1 dieną.

Petras I įvedė ir daugiau naujovių. Jis pertvarkė mokesčių rinkimo sistemą, įvedė daugiau naujų mokesčių, sukūrė įvairių prekių valstybės monopolį. Valdovas net sugalvojo imti mokestį už leidimą vyrams auginti barzdą ir ūsus.

Petras I įkūrė apie 200 metalo, tekstilės, laivų statybos ir kitokių dirbtuvių. Skatino prekybą Rusijoje, tiesė kelius, kasė kalnus. Valdovas įkūrė pirmąsias pasaulietines mokyklas Rusijoje. Į jas prievarta siuntė mokytis dvarininkų ir miestiečių sūnus. Maskvoje jo rūpesčiu buvo atidaryta matematikos ir navigacijos, artilerijos, inžinerijos ir chirurgijos mokyklos.

 

Įvykiai ir vardadieniai

 Vardadienį šiandien švenčia Dominykas – gimęs viešpaties dieną, Daugardas – daugeliui žinomas, Gražvilė – graži viltis, Teofilis – mylimas Dievo.

1918 metais įkurta Kauno apskritis.

1922 metais Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Italija ir Japonija Lietuvą pripažino de jure.

1991 metais atkurta Lietuvos krepšinio federacijos narystė tarptautinėje krepšinio federacijoje FIBA.

1914 metais per Pirmąjį pasaulinį karą prasidėjo pirmasis Šampanės mūšis.

Šiandien visi gargždiškiai ir miesto svečiai kviečiami į Gargždų kultūros centrą. Ten 16 val. prasidės kalėdinė mugė. Renginys nemokamas. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,