Logo
 Spausdinti šį puslapį

Informacija apie vilkų ūkiniams gyvūnams padarytos žalos atlyginimą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybė informuoja, kad gyventojai gali gauti vilkų ūkiniams gyvūnams padarytos žalos atlyginimo kompensaciją iš Klaipėdos rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos.

 

Ūkinių gyvūnų savininkai ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo žalos pastebėjimo rašytiniu prašymu dėl žalos įvertinimo ir atlyginimo apie tai turi pranešti atitinkamai seniūnijai ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriui. Seniūnijos seniūnas, gavęs prašymą apie galimai vilkų padarytą žalą, tą pačią dieną turi pranešti medžioklės plotų naudotojui ir Administracijos direktoriaus įsakymu sudarytai laukinių gyvūnų padarytų nuostolių įvertinimo komisijai, išskyrus atvejus, kai dėl žalos pobūdžio jos dydį įmanoma nustatyti tik praėjus daugiau negu 7 dienoms.

Ūkinių gyvūnų savininkai, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšų naudojimo koordinavimo komisijai pateikia: rašytinį prašymą ne vėliau kaip 3 darbo dienos nuo žalos pastebėjimo, prašyme turi būti nurodyta pareiškėjo vardas, pavardė, asmens kodas, gyvenamoji vieta, telefono numeris, banko sąskaitos numeris, informaciją apie ūkinio gyvulio draudimą, kokios prevencinės priemonės buvo taikytos; gaišenų važtaraštį; pranešimą apie ūkinių gyvūnų perkėlimą ir kaitą iš ūkinių gyvūnų registravimo ir identifikavimo informacinės sistemos; medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos apžiūros aktą (3 priedas); nukentėjusių gyvūnų fotofiksaciją.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos ekologė Kristina Stulpinienė ragina gyventojus imtis saugos priemonių. Vienas populiariausių apsaugos priemonių nuo vilkų − elektrinis piemuo. Jis turi būti sudarytas iš ant tvirtų kuolų ištemptų kelių (rekomenduojama ne mažiau 5) vielų, kuriomis teka aukštos įtampos srovė.

Kad žvėris negalėtų patekti į aptvarą, nei per viršų nei per apačią, reikia elektrinio piemens pirmą juostą kabinti 10–15 cm virš žemės paviršiaus. Apsaugai nuo peršokimo viršutinė juosta turėtų būti ne žemiau kaip 1–1,20 m aukštyje, jei yra galimybė galima aukštinti iki 2 m. Aptvaras efektyviai veikia, kai juo teka srovė, todėl reikia reguliariai tikrinti, ar nėra gedimų arba srovės nuotėkių per besiliečiančius objektus. Taip pat rekomenduojama kas 15–20 cm ant elektrinio piemens pririšti baltos spalvos ne mažesnes nei 2 cm pločio juostas. Taip pat yra ir kitų saugos priemonių, − tokių kaip teritorijos apšvietimas, įvairios garso priemonės ir kt.

Kad gyvulių savininkai patirtų kuo mažiau nuostolių, rekomenduojama gyventojams apsidrausti galvijus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,