Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ekspedicijos dalyviai rado laivą „Prezidentas Smetona“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ekspedicijos dalyviai sutikti Klaipėdos universitete. Dalyvių nuotr. Ekspedicijos dalyviai sutikti Klaipėdos universitete. Dalyvių nuotr.

Liepos 11 d. Klaipėdos universitete buvo sutikti mokslinės ekspedicijos „Lietuvos karo laivas „Prezidentas Smetona“ mokslininkai. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, kuri įteikė projekto iniciatoriui ir vadovui akademikui prof. habil. dr. V. Žulkui Švietimo ir mokslo ministerijos atminimo medalį už Lietuvos istorijai reikšmingą atradimą. Taip pat padėkos raštais apdovanojo kitus ekspedicijos dalyvius.

 

„Šis atradimas turi tapti svarbiu įrašu ne tik Klaipėdos universiteto gyvenime, bet ir Lietuvos istorijoje, tai – valstybės pažinimo ženklas. Tai, kad jūs atradote istoriją, yra dar vienas žingsnis kuriant naują istoriją. Klaipėdos universitetas parodė aiškią lyderystę jūrų mokslų, jūrų archeologijos srityje ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos jūros regione“, – sveikindama profesorių V. Žulkų kalbėjo ministrė J. Petrauskienė.

Klaipėdos miesto mero pavaduotoja, Judita Simonavičiūtė, sveikindama ekspedicijos dalyvius, pabrėžė, jog tai didžiulė dovana Lietuvai, kaip jūrinei valstybei Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio išvakarėse.

„Prieš keletą mėnesių vyko aršios diskusijos dėl Klaipėdos universiteto išlikimo. Tačiau šiandien aišku, jog universitetas yra jaunas ir kuriantis, kuris turi išlikti. Man džiugu priminti, kad aktą rado Kaunas, o laivą „Prezidentas Smetona“ – Klaipėda“, – pastebėjo Klaipėdos miesto vicemerė J. Simonavičiūtė.

Projekto iniciatorius ir vadovas profesorius V. Žulkus atviravo, jog nesitikėjo tokio pozityvaus sutikimo ir reakcijos iš visuomenės.

„Streso turėjome nemažai, nes oras buvo labai prastas ir nepalankus plaukti į jūrą. Iš dviejų savaičių, numatytų ekspedicijai, dirbti galėjome tik dvi dienas. To ir pakako – ekspedicijos tikslus įgyvendinome dėka visų dalyvių, o ypač dėka Lietuvos karinių jūrų pajėgų technologijų“, – kalbėjo profesorius. Mokslininkas pabrėžė, kad ekspedicijos tikslas buvo atpažinti nuskendusius Lietuvos laivus, kurių koordinates 2010 m. buvo atradęs  Vello Mäss, kolega iš Estijos. Taip pat prof. V. Žulkus susirinkusiems pristatė ekspedicijos atradimus, rodė nuskendusio laivo sonarines nuotraukas, priminė laivo „Prezidentas Smetona“ istoriją.

Birželio 27 d. KU mokslininkai kartu su Lietuvos karinėmis jūrų pajėgomis burlaiviu „Brabander“ leidosi į mokslinę ekspediciją „Lietuvos karo laivas „Prezidentas Smetona“ prie Estijos krantų. Ekspedicijos tikslas buvo rasti pirmąjį Lietuvos karo laivą „Prezidentas Smetona“ ir mažesnius tarpukario Lietuvos prekybos laivus „Panevėžys“, „Kretinga“ ir „Utena“. Liepos 2 d. už 5 mylių nuo Estijos krantų jūros dugne, 85 m gylyje, atpažintas laivas „Prezidentas Smetona“. Rasti ir laivai „Panevėžys“, „Kretinga“ bei „Utena“.

„Prezidentas Smetona“ buvo pirmasis nepriklausomos Lietuvos karo laivas, kurį 1927 m. Lietuvos Vyriausybė pirko iš Vokietijos. Jo dingimo aplinkybes iki šiol gaubė paslaptis. Laivas Suomių įlankoje nuskendo 1945 m. sausio 11-ąją. Vienų šaltinių duomenimis, jis nuskendo užplaukęs ant seklumos, kitų – į jį pataikė mina. Laivo „Prezidentas Smetona“ istorija skatina prisiminti, kad lietuviai gyvena šalia Baltijos jūros – Lietuvos vartų į pasaulį.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,