Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Vyšninio voko“ iniciatyvos finišas: informacija pasiekė 92 proc. gavėjų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
„Sodros“  nuotr. „Sodros“ nuotr.

Iš maždaug 138 tūkstančių išsiųstų „Vyšninių vokų“, pristatyta daugiau nei 92 proc. Dalis adresatų nepasiekusių laiškų (nepavykus įteikti) grįžo į pašto skyrius, o žmonėms jų pašto dėžutėse apie tai buvo palikti pranešimai, kviečiantys per mėnesį apsilankyti pašte ir laiškus atsiimti. Tai dar galima padaryti iki liepos pabaigos.

 

„Naujai į pensiją išeinančių žmonių, nesukaupusių būtinojo stažo ir turinčių verstis iš mažesnės pensijos, skaičius per dešimtmetį dramatiškai išaugo, o nuolat gaunančiųjų mažiau nei minimalią mėnesinę algą žmonių skaičius nemažėja. Vertindami šias tendencijas ir siekdami būti arčiau žmonių, įgyvendinome „Vyšninio voko“ iniciatyvą, panašią į tą, kurią vykdo mūsų kolegos užsienio šalyse. Gerai, kad projektas sulaukė tiek viešumo, o laiškai pasiekė adresatus. Laiškų dar negavusius, tačiau „Lietuvos pašto“ pranešimus radusius žmones labai kviečiu nuvykti į pašto skyrius ir atsiimti laiškus – ten rasite svarbią informaciją, galinčią turėti įtakos Jūsų ateičiai“, – ragino „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Jo teigimu, pagrindinis iniciatyvos tikslas buvo atkreipti dėmesį į socialinio draudimo niuansus, kurie daugeliui nėra savaime suprantamas dalykas. Skirtingų tyrimų ir apklausų duomenimis, maždaug 80–90 žmonių stažą pensijai sieja ne su draudžiamosiomis pajamomis, o su išdirbtu laiku, todėl net nesusimąsto, kad gali sukaupti mažiau stažo nei mano dirbę. Ne visi „Vyšninio voko“ gavėjai žinojo ir tai, jog gavus išmokas iš „Sodros“, pavyzdžiui, ligos laikotarpiu, ir dėl to mėnesio pajamoms nesiekiant MMA, stažas taip pat nukenčia.

Pasak M. Sinkevičiaus, iniciatyvai naudingos buvo ir neigiamos žmonių reakcijos – jos rodo, kokia aktuali visuomenei ši tema ir tai skatina ją tobulinti ir tęsti.

 

„Sodra“ primena:

Stažas pensijai yra tiesiogiai susietas su minimalia mėnesine alga (MMA). Jei darbuotojas per mėnesį oficialiai uždirba bent MMA, tai yra per metus – 12 MMA (4 560 Eur), ir už jį nuo šios sumos yra sumokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos, jis sukaupia 12 mėnesių (1 metų) stažą. Jei oficialiai yra mokama pusė minimalaus darbo užmokesčio, tai ir stažo per metus sukaupiama tik pusė, t. y. ne 12, o 6 mėnesiai.

Kiekvienais metais ketvirtadalis į pensiją išeinančių žmonių neturi sukaupę būtinojo 30 metų stažo. Jiems pensija yra mažesnė: tiek jos pagrindinė, tiek papildoma dalys; jie taip pat negauna ir priedo už stažo metus. Nepakankamo stažo pensijai problema tik aštrėja.

2016 m. daugiau nei 168 tūkst. Lietuvos gyventojų gavo mažiau nei minimalią mėnesinę algą. Vidutinės šių žmonių pajamos sudarė 199,63 Eur. Šie žmonės ne tik nesukaupė pakankamo stažo, bet ir gavo nedideles socialinio draudimo išmokas.

„Sodros“ pranešimais siekiama, kad žmonės suprastų, kokią įtaką mažos oficialiai gaunamos pajamos daro jiems ir visiems Lietuvos gyventojams, kaip yra skaičiuojamas stažas pensijai. Informacija skirta padėti žmonėms įvertinti savo realią situaciją ir pagal galimybes ją keisti.

Statistikos apie „Vyšninio voko“ iniciatyvą pateikiama čia: „Vyšninio voko“ laiškų gavėjų dalis savivaldybėse, daugiau informacijos apie atlyginimų situaciją Lietuvoje – atvirų duomenų portale http://atvira.sodra.lt/.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,