Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajono gyventojas įtariamas žmonių išnaudojimu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Policijos departamento nuotr. Policijos departamento nuotr.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba (VPK KPONTV) ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius baigė didelės apimties tarptautinį ikiteisminį tyrimą dėl prekybos žmonėmis, išnaudojimo priverstiniam darbui vergijos ar kitokiomis nežmoniškomis sąlygomis bei neteisėto disponavimo šaudmenimis dideliais kiekiais.

 

Ikiteisminis tyrimas atliktas bendradarbiaujant su Jungtinės Karalystės teisėsaugos institucijomis. Nusikaltimus tyrė uostamiesčio KPONTV, Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus bei Kento policijos jungtinė tyrimo grupė.

Nustatyta, kad 53 metų Klaipėdos rajono gyventojas ir vienos Jungtinėje Karalystėje užregistruotos bendrovės savininkai-sutuoktiniai išnaudojo priverstiniam darbui į Angliją atvykusius asmenis.

Įtariama, kad vištų gaudytojais dirbę vyrai buvo įtraukti į vergiją, pažadant lengvą ir gerai apmokamą darbą. Nukentėjusieji nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų bei nežinojo vietos įstatymų. Prieš juos buvo naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, taikomos fizinės ir materialinės bausmės.

Jie neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų. Buvo mokamas žymiai mažesnis, nei pažadėta, atlyginimas. Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicininė pagalba.

2012 m. spalio mėn. pirminius neatidėliotinus tyrimo veiksmus atliko Jungtinės Karalystės teisėsaugos ir socialinių tarnybų pareigūnai. Per didelio masto operaciją buvo sulaikyti bendrovės savininkai, atliktos kratos bendrovės patalpose bei teritorijoje, taip pat būstuose, kur gyveno darbininkai. Pirminėje tyrimo stadijoje pareigūnai apklausė 39 galimai nukentėjusius asmenis.

 

 

Įtariama, kad lietuvis už išnaudotus tautiečius per 3 metus galėjo gauti mažiausiai 90 000 GBP. Jungtinėje Karalystėje suėmimo išvengęs lietuvis buvo sulaikytas 2016 m. gruodžio mėn. Klaipėdos rajone. Kratos jo name ir pagalbinėse patalpose KPONTV pareigūnai aptiko daugiau nei 400 įvairaus kalibro šovinių bei cigaretes su Baltarusijos Respublikos akcizo ženklais.

Nustatyta, kad sulaikytojo ūkyje už suteiktą pastogę, maistą, alkoholinius gėrimus ir pan. taip pat buvo išnaudojami aplinkiniuose rajonuose gyvenantys asmenys.

Renkant ir fiksuojant užsienyje padarytų nusikaltimų įkalčius, KPONTV tyrėjams labai didelę paramą suteikė Jungtinės Karalystės Kento policijos detektyvai.

Lietuvos Respublikoje nukentėjusiaisiais pripažinta 12 asmenų, kurie nustatyti atliekant tyrimo veiksmus Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje, taip pat analizuojant ir vertinant užsienio kolegų uostamiesčio teisėsaugininkams perduotus Anglijoje surinktus įrodymus.

Prokuroro nutarimu laikinai apribotos lietuvio nuosavybės teisės į grynuosius ir lėšas banko sąskaitose, automobilį, butą Vilniuje, žemės sklypą Klaipėdos r. bei 17 žemės sklypų su pastatais Klaipėdos r.

Įtarimai pareikšti trims asmenims – vienam Lietuvos Respublikos ir dviem Didžiosios Britanijos piliečiams. Jie bus teisiami Klaipėdos apygardos teisme.

Atsakomybė už prekybą žmonėmis numatyta tarptautinių sutarčių pagrindu, todėl yra nesvarbu, kokia kaltinamųjų pilietybė ir gyvenamoji vieta.

Taikant baudžiamosios atsakomybės universalios jurisdikcijos principą, asmenys už prekybą žmonėmis, narkotikų platinimą, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ir turto legalizavimą bei kitus nusikaltimus atsako pagal Lietuvos baudžiamąjį įstatymą nepriklausomai, kur jie padarė nusikaltimą.

Už prekybą žmonėmis baudžiama laisvės atėmimu nuo 2 iki 12 metų.

Už išnaudojimą priverstiniam darbui vergijos ar kitokiomis nežmoniškomis sąlygomis baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki 8 metų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,