Logo
 Spausdinti šį puslapį

KU doktorantas iš Portugalijos: „Klaipėdoje galėčiau gyventi visą gyvenimą“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Miguelis Inácio. Klaipėdos universiteto nuotr. Miguelis Inácio. Klaipėdos universiteto nuotr.

Portugalas Miguelis Inácio iš Boavista dos Pinheiros (Odemira) pirmą kartą į Klaipėdą atvyko 2013 m. studijuoti magistrantūroje pagal Erasmus Mundus programą. Šiuo metu Miguelis yra Klaipėdos universiteto (KU) Ekologijos ir aplinkotyros mokslo krypties trečio kurso doktorantas. Jaunasis mokslininkas dirba ir Leibnico Baltijos jūros tyrimų institute, Varnemiundėje, Vokietijoje. „Galiu drąsiai teigti, kad Klaipėdos universitetas yra stiprus ir gerai žinomas Baltijos jūros tyrimų srityje“, – sako M. Inácio.

 

Kelias iš Portugalijos į Klaipėdą

„Baigęs magistrantūros studijas Gento (angl. Ghent) universitete, Belgijoje, nusprendžiau studijuoti toliau, susisiekiau su KU dėstytojais – prof. habil. dr. Sergejumi Oleninu ir prof. habil. dr. Geraldu Schernewski, kurie pasiūlė doktorantūros studijas Klaipėdos universitete“, – pasakojo M. Inácio.

„Be to, norėjau geriau pažinti Lietuvą, nes Pietų Europoje vyrauja klaidingas požiūris, kad posovietinės šalys yra nepakankamai išsivysčiusios. Man norėjosi pasisemti asmeninės patirties ir drąsiai galiu teigti, kad po Portugalijos Lietuva yra ta šalis, kurioje galėčiau gyventi visą gyvenimą“, – kalbėjo portugalas.

Miguelis Inácio džiaugėsi, kad lietuviai yra atviri ir šilti žmonės, su kuriais nesunku užmegzti ryšį ir lengva bendrauti.

„Klaipėda – jaukus miestas. O ir Lietuva, mano manymu, yra jauna, daug galimybių turinti šalis. Man čia patinka, manau, jau puikiai čia prisitaikiau“, – nusišypsojo KU doktorantas.

Miguelis Inácio šiuo metu studijuoja trečiame doktorantūros kurse, jo rengiamos disertacijos tema: „Ekosistemų teikiamų paslaugų vertinimas pakrančių vandenyse“. Darbo vadovas prof. habil. dr. G. Schernewski pasiūlė mokslinius tyrimus atlikti Vokietijoje, todėl prisijungė prie Kranto ir jūros valdymo grupės Leibnico Baltijos jūros tyrimų institute.

 

Patirtis dalyvaujant tarptautiniuose projektuose

Mokslininkas savo mokslinę veiklą vykdo dalyvaudamas tarptautiniame BONUS projekte „BaltCoast“, kur siekiama sukurti vartotojui patogius metodus ir priemones, kurios leistų praktiškai ir sistemingai panaudoti naujus mokslinius atradimus sudėtingoje pakrančių zonos valdymo sistemoje.

„Tai didelis projektas, kuris startavo 2015 ir baigsis 2018 metais. Aš dirbau ties dviejų atvejų studijomis – Midijų auginimu Ščecino įlankoje, Vokietijoje, ir galimybių studija Nidoje, prie Kuršių marių, įrengti paplūdimį. Šiuo metu esame beveik paskutinėje BONUS projekto „BaltCoast“ stadijoje, planuojami paskutiniai susitikimai, pristatymai konferencijose, rašomos projekto ataskaitos, rengiamos publikacijos“, – pasakojo mokslininkas.

Praėjusiais metais Miguelis Inácio prisijungė prie nacionalinio Vokietijos projekto „SECOS Synthesis“.

„Šie tarptautiniai projektai glaudžiai susiję su mano rašomos disertacijos tema. O ir mano vadovas visada akcentuoja, kad turime gauti tarptautinės patirties, todėl, manau, puiku, kad Klaipėdos universitete doktorantūros studijos suteikia galimybę studentams keliauti ir semtis įvairiapusės mokslinės patirties“, – pažymėjo KU doktorantas.

 

Sveika konkurencija tarp universitetų

„Jau būdamas dešimties žinojau, kad būsiu jūrų biologas. Portugalijoje gyvenu prie jūros, veikiausiai dėl to puikiai jaučiuosi ir Klaipėdoje“, – kalbėjo doktorantas ir prisipažino, kad darbas, kuriame reikia bendrauti su žmonėmis, jam yra daug įdomesnis, nei uždaras darbas laboratorijoje.

„Be disertacijos rašymo, tenka dėstyti studentams, rengti straipsnius ir dalyvauti konferencijose, dirbti projektuose, prisidėti prie jų kūrimo“, – savo darbų pobūdį nusakė KU doktorantas.

Miguelio Inácio teigimu, diskusijos dėl aukštojo mokslo reformos, šiuo metu ypač aktualios Lietuvoje, vyko ir Portugalijoje, jam bestudijuojant bakalauro ir magistro studijose: „Klaipėdos universitetas yra tikrai stiprus, išskirtinis ir svarbus mokslo centras Vakarų Lietuvoje. Universitetus sujungus, viskas vyktų centralizuotai ir universitetas prarastų savo autentiškumą. Tačiau nereikia pamiršti, kad konkurencija, net ir tarp universitetų, yra geras dalykas, kuris padeda jiems augti.“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,