Logo
 Spausdinti šį puslapį

Žemės kontrolė taps efektyvesnė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Siekdama užtikrini efektyvią valstybinės žemės apsaugą, Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) visais atvejais inicijuos teisminius procesus pažeidimus padariusiems ir jų nepašalinusiems asmenims. Tokie veiksmai yra numatyti atnaujintose Žemės naudojimo valstybinės kontrolės taisyklėse, siekiant stiprinti valstybinės žemės naudojimo tvarkos pažeidimų šalinimo efektyvumą.

 

Asmenims nepašalinus NŽT nustatyto pažeidimo per nurodytą terminą, ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo pakartotinio žemės naudojimo patikrinimo dienos bus rengiami ir teikiami ieškiniai teismui dėl įpareigojimo pašalinti padarytą pažeidimą.

Taip pat, pasikeitus taisyklėms, NŽT turės teisę neinformuoti apie savo veiksmus organizuodama neplaninius valstybinės žemės sklypo ir (arba) valstybinės žemės ploto, nesuformuoto atskiru sklypu, kurie neperduoti naudotis tretiesiems asmenims, žemės naudojimo patikrinimus.

Iki šių taisyklių pasikeitimo, visais atvejais (ar tai būtų planiniai, ar neplaniniai patikrinimai (pagal gautą prašymą ar skundą)) buvo privaloma apie numatomo atlikti patikrinimo datą ir laiką įspėti žemės naudotoją ar su tikrintinu objektu besiribojančių žemės sklypų savininkus, tačiau NŽT specialistai neretai susidurdavo su atvejais, kai apie patikrinimą informuoti asmenys pažeidimus pašalindavo, bet išvykus tikrintojams pažeidimai kartodavosi.

NŽT, siekdama užtikrinti didžiausio valstybės turto – žemės – apsaugą, nuolat sistemingai atlieka ir planinę žemės naudojimo valstybinę kontrolę. Atsižvelgdami į pastarųjų metų nustatytų pažeidimų tendencijas, NŽT specialistai yra numatę 2017 m. visoje Lietuvoje atlikti daugiau nei 11 000 žemės naudojimo valstybinės kontrolės prioritetinių patikrinimų, kurių metu yra tikrinami išnuomoti valstybinės žemės sklypai, suteikti laikinai žemės ūkio veiklai vykdyti valstybinės žemės plotai, apleisti žemės sklypai, besiribojantys su vandens telkiniais žemės sklypai ir kiti žemės sklypai.

Organizuodamas planinius patikrinimus NŽT vadovas iki kiekvienų metų sausio 1 d. patvirtina metinį žemės tvarkymo darbų planą, o NŽT teritorinių skyrių vadovai kas ketvirtį, iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 15 dienos, tvirtina numatomų atlikti planinių žemės naudojimo patikrinimų sąrašą.

NŽT per metus atlieka apie 9 000 valstybinės žemės naudojimo patikrinimų. Per šiuos metus atliktų neplaninių patikrinimų skaičius jau siekia 3 500, planinių patikrinimų – 5 000.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,