Logo
 Spausdinti šį puslapį

Jau skiepijama nemokama sezoninio gripo vakcina

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) nupirkta gripo vakcina, kuria nemokamai skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės, jau pasiekė šalies gydymo įstaigas. Taigi Lietuva jau yra tinkamai pasirengusi atremti kasmet užplūstančią gripo epidemiją.

 

Šiais metais VLK nupirktas gripo vakcinų kiekis yra didžiausias per pastaruosius kelerius metus – net 123 470 dozių. Kai tuo tarpu pernai buvo nupirkta 110 000, užpernai – 95 280 gripo vakcinos dozių. Sezoninio gripo vakcinos šiemet bus išdalintos 508 Lietuvos gydymo įstaigoms, kurios siūlys savo pacientams pasiskiepyti nuo gripo. Kaip ir anksčiau, taip ir šiais metais, šios gripo vakcinos gydymo įstaigoms pristatomos etapais.

„Gripo vakcinos šiemet nupirkta pakankamai ir žmonės neturėtų nerimauti, kad negalės ar nespės nemokamai pasiskiepyti. Šiais metais sezoninė gripo vakcina į sveikatos priežiūros įstaigas buvo pradėta pristatyti nuo rugsėjo 14 d. ir visos pageidavusios įstaigos, jos yra gavusios. Tiesa, kai kurios (ypač didesnės) įstaigos gavo dar ne visą užsakytos vakcinos kiekį, tad likusį kiekį planuojama pristatyti iki spalio 25 dienos. Tuomet medikai galės ir toliau nemokamai skiepyti savo pacientus nuo gripo“, – patikino VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

​Skiepytis nuo gripo rekomenduojama kiekvienais metais dar prieš prasidedant epideminiam gripo laikotarpiui. Spalis–lapkritis, pasak specialistų, pats tinkamiausias metas skiepytis nuo šios ligos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras skelbia gydymo įstaigų sąrašą, kuriose skiepijama nuo gripo VLK pirkta vakcina. Šiose įstaigose nuo sezoninio gripo jau yra nemokamai skiepijami pavojingų gripo komplikacijų rizikos grupei priskiriami žmonės, kuriems Pasaulio sveikatos organizacija ypatingai rekomenduoja tai padaryti: nėščiosioms; 65 metų ir vyresniems žmonėms; bet kurio amžiaus sergantiesiems lėtinėmis ligomis (vėžiu, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt.); globos ir slaugos įstaigų gyventojams; medicinos darbuotojams.

„VLK nupirktos gripo vakcinos galioja vienerius metus, taigi, jos bus veiksmingos net ir pasibaigus kitų metų pavasariui, kol dar yra reali rizika susirgti gripu. Taip yra todėl, kad gripo vakcinos sudėtis priklauso nuo gripo viruso tipo, kurio tikimasi sulaukti. Nupirktosios gripo vakcinos yra sukurtos pagal būtent šiais metais prognozuojamo gripo požymius“, – paaiškino L. Reinartienė.

Gyventojai, priklausantys rizikos grupei ir norintys pasiskiepyti nuo gripo, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Įvertinęs žmogaus sveikatos būklę, jis pacientą nusiųs pas skiepijančius specialistus arba į vakcinacijos kabinetą.

Daugiau apie gripą skaitykite čia.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,