Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gyvsidabris: poveikis sveikatai ir apsinuodijimų profilaktika

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Orų permainos turi įtakos žmonių sveikatai. Dėl klimato sąlygų, peršalimo ligų sezonas Lietuvoje ilgas, jis prasideda rugsėjo pabaigoje, atvėsus orui, ir trunka iki pat balandžio. Kai žmogus sušąla, sutrinka gynybiniai organizmo mechanizmai, tampa imlesnis virusams, suserga. O, susirgus, tuoj pat ieško termometro kūno temperatūrai pamatuoti. Nemažai gyventojų, ypač vyresniojo amžiaus, namuose dar naudoja gyvsidabrio termometrus. Kartais atsitinka taip, kad gyvsidabrio termometrai sudaužomi.

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Gargždų skyriaus (toliau – NVSC Klaipėdos departamento Gargždų skyrius) specialistai dėl sudaužytų termometrų ir išsiliejusio gyvsidabrio 2016 metais iš Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos buvo gavę 7 pranešimus, o per 2017 m. 9 mėnesius gavo 5 pranešimus apie buityje sudaužytus termometrus ir išsiliejusį gyvsidabrį.

Visų pranešimų atvejais NVSC Klaipėdos departamento Gargždų skyrius organizavo gyvsidabrio garų koncentracijos gyvenamųjų patalpų ore tyrimus. 2016 metais trijuose židiniuose, o 2017 metais dviejuose židiniuose, atlikus tyrimus, buvo nustatyta didžiausios leidžiamos gyvsidabrio garų koncentracijos gyvenamosiose patalpose viršijimai. Keturiuose židiniuose dar tebevykdomi gyvsidabrio garų koncentracijos gyvenamosiose patalpose tyrimai, nes židinys laikomas nukenksmintu tik, kai atlikus laboratorinius tyrimus du kartus su 7 dienų intervalu bei pakartojus tyrimus 2–3 kartus per metus (atskirais metų sezonais) gyvsidabrio garų koncentracija gyvenamųjų patalpų ore neviršija didžiausios leistinos koncentracijos.

Gyvsidabris – chemiškai atsparus, netirpstantis vandenyje, garuojantis, skystas, sidabriškai baltos spalvos sunkusis metalas. Gyvsidabrio garai yra toksiški visoms gyvybės formoms. Garuoja bet kurioje temperatūroje, net žemesnėje nei nulis. Jo garai į žmogaus organizmą gali patekti per kvėpavimo takus, virškinamąjį traktą, odą ir gleivinę. Gyvsidabris gali sukelti ūmų arba lėtinį apsinuodijimą. Gyvsidabris – bene nuodingiausias sunkusis metalas, galintis smarkiai paveikti nervų sistemą ir sukelti smegenų sutrikimus.

Pirmieji apsinuodijimo gyvsidabriu požymiai yra silpnumas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, seilėtekis, metalo skonis burnoje, kartais pilvo skausmai ir kraujingas viduriavimas. Kai į plaučius patenka nedideli gyvsidabrio garų kiekiai, bet juo kvėpuojama ilgai, ligoniai skundžiasi galvos skausmais, pykinimu, irzlumu, skausmais nugaroje, galvos svaigimu, pablogėjusia atmintimi, metalo skoniu burnoje, kraujavimu iš dantenų, svorio kritimu. Vėliau atsiranda rankų drebėjimas, nemiga, sumažėja raumenų jėga, sutrinka koordinacija, dar vėliau vystosi toksinė encefalopatija, o esant dideliam gyvsidabrio garų kiekiui galima ir plaučių edema.

 

Kaip elgtis sudužus gyvsidabriniam termometrui?

Pavojingi yra gyvsidabrio garai. Sudužus termometrui, svarbu iš patalpos kuo greičiau išvesti vaikus ir gyvūnus bei po ją nevaikščioti. Jeigu, sudaužius termometrą, gyvsidabris pasklido ant stalo ar grindų, nereikėtų jo bandyti valyti šluoste – taip gyvsidabris tik dar plačiau pasklis ir padidins garavimo paviršių. Ypatingą dėmesį reikia atkreipti į tai, kad negalima siurbti gyvsidabrio dulkių siurbliu, nes jame susidaro apie 30ºC temperatūra ir tada gyvsidabris, esantis viduje, intensyviai garuoja ir pasklinda po visą butą, taip pat užteršiamas ir pats dulkių siurblys. Nevartoti maisto, kuris buvo užterštoje patalpoje. Nerūkyti patalpoje, kurioje yra išsiliejęs gyvsidabris. Nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba kviesti ugniagesius gelbėtojus, kurie atvyks ir atliks mechaninę ir cheminę demerkurizaciją – gyvsidabrio surinkimą.

Išsiliejusį nedidelį gyvsidabrio kiekį gyventojai gali surinkti ir patys. Pasklidusius ant grindų, stalo ar kiliminės dangos gyvsidabrio burbuliukus reikia lazdele sustumti ant popieriaus lapo. Gyvsidabrį galima surinkti ir lipnia juosta, klijais pateptu popieriumi ar gumine kriauše su specialiu stikliniu rinktuvu. Surinktą gyvsidabrį reikia suberti į stiklinį indą su vandeniu ir sandariai uždaryti dangteliu. Indą su gyvsidabriu reikia pristatyti į pavojingų atliekų surinkimo aikšteles. Jokiu būdu sudužusio termometro nemesti į kanalizaciją, konteinerius. Surinkus gyvsidabrį, paviršių, ant kurio pateko gyvsidabrio, reikia nuplauti ūkinio muilo ir geriamosios sodos tirpalu. Demerkurizacijai tinka ir parūgštintas kalio permanganato tirpalas. Po demerkurizacijos visus paviršius reikia perplauti vandeniu, o išplautas patalpas gerai išvėdinti. Renkant gyvsidabrį bei valant patalpą reikia apsimauti gumines pirštines, dėvėti apsauginę kaukę. Atlikus minėtus darbus reikia nusiplauti rankas, persirengti drabužius. Žmonėms, nuogąstaujantiems, kad galėjo apsinuodyti gyvsidabriu, rekomenduojame kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Gyvsidabrio termometrai yra nesaugūs ne tik dėl juose esančio nuodingojo metalo, bet ir dėl smulkių stiklo šukių, ypač jei namuose yra mažų vaikų. Branginantiems savo ir artimųjų sveikatą siūlome atsisakyti nesaugių gyvsidabrio termometrų. Rekomenduojame vietoje pavojingų ir lengvai dūžtančių gyvsidabrio termometrų, naudoti šiuolaikinius elektroninius termometrus. Gyvsidabrio turinčių prietaisų buityje nebereikėtų naudoti, reikėtų jais atsikratyti. Tačiau ne bet kaip: iš savo namų juos reikėtų išvežti į pavojingų atliekų surinkimo aikšteles ar atiduoti pavojingų atliekų tvarkytojams.

Klaipėdos rajone juos nemokamai priima Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro Klaipėdos rajono didžiųjų atliekų, antrinių žaliavų ir buityje susidariusių pavojingų atliekų surinkimo aikštelė, esanti adresu: Geležinkelio pylimo g. 6, Gargždai, Klaipėdos r. sav., tel. (8 630) 08897, darbo laikas: II-V 9-18 val., VI 10-14 val.; Klaipėdos rajono didžiųjų atliekų, antrinių žaliavų ir buityje susidariusių pavojingų atliekų surinkimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė, esanti adresu: Ąžuolo g. 54, Vėžaičių mstl., Klaipėdos r. sav., tel. (8 655) 42560, darbo laikas: II-V 9-18 val., VI 10-14 val. Pasiteirauti papildomos informacijos, kur dėti nebenaudojamus gyvsidabrio turinčius prietaisus, galite susisiekę su Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiuoju specialistu tel. (8 46) 47 19 33, tel. (8 686) 33 706.

Jei namuose buvote sudaužę termometrą, iš kurio į gyvenamąsias patalpas buvo išsiliejęs gyvsidabris, ir patys atlikote patalpų demerkurizaciją, reikėtų kreiptis į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyrių, tel. (8 46) 38 31 13, kurios specialistai gali įvertinti patalpų užterštumą gyvsidabrio garais. Tiesa, tai mokama paslauga.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,