Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždiškius sudomino prof. dr. Liudo Mažylio pasakojimas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Liudas Mažylis. Gintauto Našlėno nuotr. Liudas Mažylis. Gintauto Našlėno nuotr.

Spalio 26-ąją Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešojoje bibliotekoje viešėjo prof. dr. Liudas Mažylis. Gausus būrys žiūrovų įdėmiai klausėsi svečio pasakojimo, kaip jam prieš 7 mėnesius Berlyne pavyko rasti Vasario 16-osios akto originalą.

 

Profesorius susirinkusiems patarė, kaip ieškoti dingusių daiktų, smulkiai pasakojo apie pasiruošimą ieškoti Lietuvai svarbaus dokumento, naršymą Vokietijos archyvuose, jausmus, užplūdusius, kai Nepriklausomybės aktas atsirado ir ateities planus – sukaupta daug įdomios medžiagos, bet jos nepavyksta išleisti dėl laiko stokos.

„Tas aktas atsirado pats. Jis 99 metus laukė ir ilgiau laukti turbūt nebegalėjo“, – sakė prof. dr. L. Mažylis.

Po informatyvaus pasakojimo profesorius noriai atsakinėjo į žiūrovų klausimus. Žmonės domėjosi, ar profesorius gavo žadėtą premiją, kodėl Vokietija akto originalo neatiduoda Lietuvai visam laikui ir t.t.

Renginio pabaigoje svečiui dovanas įteikė Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos direktorius Egidijus Žiedas, diskusijos moderatorė, Tarybos narė Rasa Petrauskienė, vicemerė Rūta Cirtautaitė, Jono Lankučio bibliotekos atstovė, direktoriaus pavaduotoja Diana Ciparienė.

„Mane labai sužavėjo, kad žmogus keičia savo mokslinę kryptį nuo chemiko ar savivaldybės darbuotojo, tarybos nario, redaktoriaus, atranda save istorijoje ir nebijo šito“, – drąsos siekti užsibrėžtų tikslų linkėjo D. Ciparienė.

Įdomus ir savo biografija stebinantis žmogus – Kauno Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Liudas Mažylis – aplankė ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnaziją. Į mokyklą svečias užsuko Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narės Rasos Petrauskienės ir gimnazijos istorijos mokytojos Vidutės Petrauskienės iniciatyva.

Susitikime su gimnazistais profesorius papasakojo apie vieną iš savo įsimintiniausių darbų – tai Lietuvos Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto originalo atradimą. Pasirodo, šis šaliai reikšmingas radinys turi mažai kuo įstabią istoriją. Prieš septynis mėnesius, kaip pasakojo L. Mažylis, nuėjo į Kauno autobusų stotį, įsėdo į autobusą ir išvažiavo į Berlyną ieškoti Nepriklausomybės akto originalo. Keliaudamas tvirtai vylėsi, kad Vokietijos archyvuose ras ieškomą dokumentą. Profesorius, ieškodamas šio tautai labai svarbaus dokumento, žinojo, jog už jo suradimą ir pargabenimą į Lietuvą buvo siūloma net milijono eurų premija, tačiau buvo šimtu procentų įsitikinęs, jeigu ir ras šį dokumentą – pinigų nesulauks, nes Vokietija jam Vasario 16-osios akto pargabenti į Lietuvą neleis. Ir jo įsitikinimai buvo visiškai teisingi: pinigų jis nesulaukė, dokumento taip pat negalėjo sugrąžinti Lietuvai. Tačiau pats faktas – surastas dokumentas – turi neįkainojamą reikšmę.

VDU dėstytojas Liudas Mažylis gimnazistams bei susirinkusiems svečiams papasakojo ir apie save. Jis sakėsi esąs chemikas, profesorius bei žmogus, turintis pomėgį kolekcionuoti senovinius atvirukus. Taip pat svečias užsiminė, jog nežada apsiriboti vieno Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto originalo atradimu. Jis žada ir toliau ieškoti Lietuvai svarbių „pasislėpusių“ dokumentų ar kitų relikvijų.

 

Visą bibliotekoje vykusį susitikimą-diskusiją galite pamatyti čia:

 

 

Susitikimo „Vaivorykštės“ gimnazijoje akimirkos – Gintauto Našlėno nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,