Logo
 Spausdinti šį puslapį

Atidaryta paroda „Veiviržėnų krašto senieji geležiniai kryžiai ir mažoji architektūra“ (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Amatų centro nuotr. Amatų centro nuotr.

Klaipėdos rajono amatų centre Veiviržėnuose atidaryta menininkės Irenos Šarkuvienės piešinių paroda „Veiviržėnų krašto senieji geležiniai kryžiai ir mažoji architektūra“. Kryžius, ko gero, vienas seniausių žmonijos naudojamų simbolių. Ką simbolizuoja kryžius? Gal keturias pasaulio šalis, keturias stichijas?

 

Baltai, jau prieš Kristaus gimimą žinojo ir naudojo kryžiaus ženklą, o priėmus krikščionybę, kryžiai, stogastulpiai, koplytstulpiai nuo seno saugojo ir puošė Lietuvos kaimus ir sodybas, buvo statomi pakelėse ir, žinoma, kapinėse. Kryžiai Lietuvoje buvo gerbiami, prie jų meldėsi, praeidami pro kryžių vyrai nukeldavo kepures. Įvairiausių formų, pagamintų iš įvairiausių medžiagų, kryžių matome ir dabar. Lietuviškas kryžius „saulutė“ – geležinis, sudėtingos ornamentikos ir kompozicijos kryžius. Jame susipina tiek senieji baltų, tiek krikščioniškieji simboliai.

Irenos Šarkuvienės piešinių parodoje eksponuojami darbai, kuriuose įamžinti  Veiviržėnų miestelio ir jo apylinkių senieji geležiniai kryžiai ir mažoji architektūra. Menininkė aplankė net 16 Veiviržėnų apylinkėse esančių kapinaičių ir jos darbuose atsispindi ten rasti autentiški kryžiai. Sudėjusi visus darbus į unikalią parodą, menininkė tarsi kreipiasi į žmones, prašydama saugoti svarbų kultūrinį paveldą, savo kraštą. Renginyje dalyvavę žmonės matė skaidres, kuriose buvo užfiksuotos visos aplankytos kapinaitės – vienos labai apleistos, kitos aptvarkytos ir tik keletas amžino poilsio vietų buvo sutvarkytos puikiai. Šią parodą menininkė Irena Šarkuvienė planavo visus metus ir paskyrė ją Veiviržėnams. Be kryžių čia galima pamatyti Veiviržėnų bažnyčią, Laisvės paminklą ir kitus pačiame miestelyje esančius mažosios architektūros  kultūrinius objektus.

Atidarymo metu skambėjo kanklėmis atliekami kūriniai ir liaudiškos dainos. Už tai esame dėkingi Gargždų muzikos mokyklos Veiviržėnų filialo moksleivėms Ievai Dirgėlaitei ir Lukai Švabaitei. Šios merginos amatų centre koncertuoja jau ne pirmą kartą. Gražus bendradarbiavimas ne tik pagyvina renginius, bet ir skatina jaunimą domėtis liaudiška muzika ir kultūra, puoselėti liaudies meną. Paroda veiks iki gruodžio 4 d. Kviečiame apsilankyti.

 

Renginio akimirkos – Amatų centro nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,