Logo
 Spausdinti šį puslapį

Įstatymas užtikrins išmokas visiems vaikams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Seimas priėmė naujos redakcijos Išmokų vaikams įstatymą, kuriuo siekiama remti vaikus auginančias šeimas bei mažinti vaikų skurdą ir pajamų nelygybę.

 

„Turime remti visas Lietuvos šeimas, auginančias ar globojančias vaikus, dėl to teisės gauti vadinamuosius „vaiko pinigus“ įtvirtinimas visiems yra svarbus žingsnis, išreiškiant paskatą ir solidarumą visiems tėvams, kartu siekiant mažinti skurdą šalyje. Skaičiuojame, kad, įteisinus universalios išmokos vaikui mokėjimą visiems vaikams, skurdo rizikos lygis šeimoje, kurioje vienas iš tėvų augina vieną ar daugiau vaikų, sumažės 2,3 procentinio punkto, o šeimoje, kurioje abu tėvai augina tris ar daugiau vaikų – sumažės visu 8,9 procentinio punkto“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Universali 30 Eur išmoka vaikui bus mokama visiems vaikams (nuo gimimo iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau, iki jiems sukaks 21 metai) nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Papildomai išmoka vaikui (nuo gimimo dienos iki 2 metų – 28,5 Eur, nuo 2 iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau, iki jiems sukaks 21 metai – 15,2 Eur) bus skiriama šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms 1 ar 2 vaikus, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 1,5 VRP (t. y. 183 Eur). Taip pat – šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms 3 ar daugiau vaikų, nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Įstatymu taip pat nustatytas didesnis išmokos besimokančio ar studijuojančio asmens vaiko priežiūrai dydis. Tai reiškia, kad auginančiam vaiką vienam iš vaiko tėvų ar vaiko globėjui mokslo ar studijų laikotarpiu ir 12 mėnesių po mokslo ar studijų baigimo bus skiriama nebe 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur), o 6 bazinių socialinių išmokų dydžio (228 Eur) išmoka per mėnesį. Ši išmoka mokama nuo vaiko gimimo dienos, iki vaikui sukaks vieni metai.

Ši išmoka skiriama asmeniui, jeigu jis mokosi pagal formaliojo profesinio mokymo programą ar studijuoja aukštojoje mokykloje pagal dieninę ar nuolatinę studijų formą, iki jam sukaks 26 metai, arba jeigu jis studijuoja doktorantūroje ar rezidentūroje, iki jam sukaks 30 metų (įskaitant ir akademinių atostogų dėl nėštumo ar vaiko priežiūros laikotarpį), ir jeigu pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą jis neturi teisės gauti vaiko priežiūros išmokos.

Priimtos Išmokų vaikams pataisos įsigalioja 2018 m. sausio 1 d.

 

Išmoka vaikui – ką aktualu žinoti gyventojams

Prašymus dėl išmokos vaikui skyrimo bus galima teikti nuo 2018 m. sausio 1 d. Svarbu tai, kad išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, mokama už praėjusį mėnesį ir grąžinama už 12 praėjusių mėnesių. Tai reiškia, kad net jeigu tėvai kreiptųsi ir 2018 m. lapkričio mėn., išmoka bus išmokėta nuo 2018 m. sausio 1 d. Vadinasi, nėra būtinybės kreiptis jau 2018 metų pradžioje.

Kreipimosi dėl išmokos vaikui tvarka nesikeičia. Pateikti prašymą išmokai vaikui gauti bus galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt. Kreipiantis dėl universalios 30 Eur išmokos vaikui papildomų dokumentų teikti nereikia. Prisijungimas galimas trimis būdais, gyventojai galės pasirinkti jam patogiausią. Elektroninis parašas nėra būtinas.

Taip pat prašymą bus galima pateikti raštu savivaldybėje pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą arba savivaldybės administracijai, kurioje asmuo faktiškai gyvena. Kartu reikės pateikti asmens dokumentą, jokių papildomų dokumentų kreipiantis dėl universalios išmokos vaikui (30 Eur) nereikės.

Asmenys, kurie nuo 2018 m. sausio 1 d. kreipsis dėl universalios išmokos vaikui (30 Eur), prašymą pateiks tik vieną kartą ir vaikas gaus išmoką iki 18 metų, o jeigu ir toliau mokysis pagal bendrojo ugdymo programą, tai iki ją baigs, bet ne ilgiau kaip iki 21 metų.

Išmokos vaikui esmė – kad būtų užtikrinami vaiko interesai. Dėl to gyvenimo sąlygos gali būti tikrinamos tik šeimose, susiduriančiose su socialine rizika, užtikrinant su šeima dirbančio socialinio darbuotojo pagalbą, kuriam rekomendavus, bus parinktas vaiko poreikius užtikrinantis išmokos mokėjimo būdas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,