Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tikrino žuvų produktus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Artėjant šventėms, kaip ir kasmet, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai šiais metais atliko patikrinimus prekybos centruose, parduotuvėse ir turgavietėse, vertindami ten parduodamų žuvų produktų saugą, kokybę ir ženklinimą. 333 patikrinimų metu buvo įvertinta daugiau kaip apie 20 t neperdirbtų (šviežių, sušaldytų) ir perdirbtų (sūdytų, rūkytų, konservuotų ir kt.) žuvų produktų, iš jų beveik 2 t produktų buvo nustatyta įvairių neatitikimų.

 

Dažniausiai pasitaikę pažeidimai – netiksli ženklinimo informacija. Prekybininkams buvo nurodyta perženklinti produktus. Taip pat nustatyta atvejų, kuomet prekybininkai nesilaikė tinkamos higienos ar žuvų produktų laikymo sąlygų (temperatūros), užfiksuoti keli atvejai, kai buvo prekiaujama produktais, kurių tinkamumo vartoti terminai buvo pasibaigę arba pažeistos gamintojų pakuotės.

Patikrinimų metu buvo atrenkami ir mėginiai laboratoriniams tyrimams. Vertinti galimos mikrobinės ir parazitologinės taršos rodikliai, tirta, ar produktuose neviršijami medžiagų, galinčių pakenkti sveikatai, kiekiai – histamino (susidaro tam tikrų rūšių žuvyse dauginantis bakterijoms), policiklinių aromatinių angliavandenilių (susidaro rūkymo metu), fosforo rūgšties (fosfatų ar polifosfatų, kurie pvz., sušaldytoje žuvų filė išlaiko drėgmę ir apsaugo nuo dehidratacijos, t.y. džiūvimo), konservantų, aplinkos teršalų (pvz. sunkiųjų metalų).

Ištyrus 62 mėginius, nustatyta, kad reikalavimų neatitiko 2 mėginiai – sušaldytose argentininėse jūrų lydekose iš Ispanijos (26,0 t) ir atšildytose didžiųjų jūrinių ešerių filė (5,7 t) iš Norvegijos aptikta negyvų parazitų lervų. Šiuos produktus uždrausta realizuoti. 

„Patikrinimų ir atliktų tyrimų rezultatai nuteikia optimistiškai – žuvų produktai yra saugūs, gyventojai gali drąsiai pirkti žuvis šventėms. Prekybininkai paiso šių greitai gendančių produktų laikymo, higienos sąlygų", – teigė VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Janina Kondrotienė.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,