Logo
 Spausdinti šį puslapį

Teisingumo ministerija parengė įstatymo projektą dėl balsavimo internetu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Teisingumo ministerija parengė įstatymo projektą, reglamentuojantį balsavimo internetu sistemos sukūrimą ir įgyvendinimą, ir pateikė jį svarstyti Vyriausybei.

 

„Elektroninio balsavimo sistemos sukūrimas numatytas XVII Vyriausybės programoje, todėl tikiuosi, kad Seimas pritars balsavimo internetu įteisinimui. Patikslintas balsavimo internetu sistemos sukūrimo ir įgyvendinimo įstatymo projektas jau pateiktas Vyriausybei“, – sako teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Projektu siekiama nustatyti pagrindinius balsavimo internetu principus, rinkėjo balso prioriteto, balso patikrinimo ir anuliavimo taisykles, balsavimo paslapties užtikrinimo principus, rinkėjo tapatybės nustatymo aspektus, taip pat balsavimo internetu informacinės sistemos steigimo pagrindus, jos funkcinius, saugumo ir audito reikalavimus.

Balsavimo internetu sistemos sukūrimo ir įgyvendinimo įstatymas sudarys teisines, organizacines ir finansines galimybes balsavimo internetu informacinei sistemai steigti ir jai testuoti prieš įteisinant balsavimą internetu įvairaus lygio rinkimuose ir referendumuose. Naujajame projekte ypač daug dėmesio skiriama siekiant užtikrinti rinkėjo identifikavimą informacinėje sistemoje, jos pritaikymą neįgaliųjų specialiesiems poreikiams, taip pat papildomiems saugumo reikalavimams, sustiprintam informacinės sistemos auditui.

Teisingumo ministerijos užsakymu 2015 m. pavasarį UAB „Baltijos tyrimai“ atliko gyventojų apklausą, kurios duomenimis, 56 proc. Lietuvos gyventojų remia idėją, kad per rinkimus būtų galima balsuoti ir internetu. Šios apklausos rezultatai rodo, kad balsavimas internetu patrauklus dėl to, kad yra patogus, – taip teigia net 66 proc. apklaustųjų. Beveik 50 proc. mano, kad balsavimo internetu įteisinimas sudarytų sąlygas užsienyje gyvenantiems arba studijuojantiems Lietuvos piliečiams aktyviau dalyvauti rinkimuose, o ketvirtadalis apklaustųjų yra įsitikinę, kad balsavimas internetu padidintų gyventojų susidomėjimą rinkimais.

Jeigu šiam įstatymo projektui pritars Seimas, ministerija parengs Seimo rinkimų, Savivaldybių tarybų rinkimų, Prezidento rinkimų ir kitų su rinkimais susijusių įstatymų pataisas, kuriose būtų įteisintas elektroninis balsavimas. Kadangi balsavimo internetu informacinė sistema turi būti įsteigta ir įteisinta iki 2019 m. liepos 1 d., o Vyriausybė visų rinkimų įstatymų pakeitimų projektus Seimui turi pateikti iki 2019 m. gruodžio 31 d., planuojama, kad balsuoti internetu piliečiai galės 2020 m. spalio mėn. vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,