Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sausio 13-osios proga Gargždų mokyklose skambės „Laisvės varpai“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Rimantas Lukošius, Virgilijus Skuodas ir Viktoras Kura. Klaipėdos r. sav. nuotr. Rimantas Lukošius, Virgilijus Skuodas ir Viktoras Kura. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Atmintis gyva, nes liudija... Tragiškus 1991 m. sausio 13 d. įvykius Gargžduose jau daugelį metų liudija už narsą Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanoti Virgilijus Skuodas, Rimantas Lukošius ir Viktoras Kura, kurie šiemet Gargždų „Minijos“, „Kranto“ ir „Vaivorykštės“ mokykloms padovanos „Laisvės varpus“.

 

Visuomet kartu Laisvės gynėjų dieną minintys ir tik kartu apie tos dienos įvykius kalbantys gargždiškiai šiemet Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga nusprendė mokykloms, kurias lankė patys ir jų vaikai, padovanoti po išskirtinį rankų darbo „Laisvės varpą“. Tai privati pilietinė V. Skuodo, R. Lukošiaus ir V. Kuros iniciatyva.  

„Norime, kad moksleiviai suprastų, kad laisvės veltui negavome, dėl jos žmonės kovojo, žuvo... Norime, kad kiekvienas varpo dūžis moksleiviams primintų, kad esame laisvi ir kodėl bei kieno dėka šiandien galime džiaugtis laisve“, –  apie „Laisvės varpo“ prasmę kalbėjo V. Skuodas.

„Šie varpai skirti būtent moksleiviams. Tikimės, kad mokinių kartos keisis, o šie varpai liks ir skambės svarbiomis progomis mokyklose. Manome, kad jie įkvėps jaunąją kartą, privers susimąstyti apie laisvę ir jos kainą“, –  antrino R. Lukošius.

Gargždiškiai kalbėdami apie lemtingus 1991 m. sausio 13 d. įvykius neslėpė, kad prisiminus tą dieną ir dabar sunku kalbėti, lengva apie tai pasakoti, ko gero, tik tiems, kurie iš tiesų ten nebuvo. Nusipelniusių 1991-ųjų sausio 13-osios įvykių dalyvių prisiminimai neblėsta ir šiandien. Laisvės gynėjai prieš 27 metus gynė Parlamentą, o galimo kariškių įsiveržimo jie laukė pačiame Seime.

Paklausti, kaip mano, ar jaunimas šiandien gintų savo valstybę, vyrai kaip vienas tikina, kad patriotiško jaunimo yra. Anot jų, visais laikas buvę patriotų, buvę išdavikų. Taip ir šiandien – gargždiškiai neabejoja, kad jaunų žmonių, kurie stotų ginti savo šalies, būtų pakankamai.

Pilietinė V. Skuodo, R. Lukošiaus ir V. Kuros iniciatyva – puikus pavyzdys, kaip jaunoji karta gali būti įkvepiama ne tik žodžiais, bet ir konkrečiais darbais. Sausio 13 d. proga mokykloms įteikti „Laisvės varpai“ žadins moksleivių pilietiškumą, įkvėps juos mylėti ir ginti savo šalį, neleis pamiršti, kodėl esame laisvi.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,