Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pakeles šienaujančiai technikai – ketvirtis milijono eurų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Savivaldybės Tarybos posėdyje, vykusiame sausio 25-ąją, po diskusijų buvo pritarta, kad VšĮ „Gargždų švara“ lizingo būdu įsigytų ratinį krautuvą su papildoma žolės pjovimo ir smulkinimo įranga, kurių vertė neviršytų 245 tūkst. eurų be PVM. Savivaldybės biudžete įrangos įsigijimo išlaidoms kompensuoti bus numatyta 100 tūkst. eurų. 

 

Reikia stambių gabaritų atliekų aikštelėms ir pakelėms prižiūrėti

Sprendimo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad VšĮ „Gargždų švara“ darbo funkcijoms užtikrinti reikalingas krautuvas su žolės pjovimo ir smulkinimo įranga. Jis bus naudojamas stambių gabaritų atliekų aikštelėse ir pakelių priežiūrai. VšĮ „Gargždų švara“ įstatuose numatytos gatvių, kelių, sniego ir ledo šalinimo, įskaitant druskos ar smėlio barstymą, funkcijos, taip pat ir kita, niekur nepriskirta, valymo-priežiūros veikla. Pakelių priežiūra, kaip teigiama aiškinamajame rašte, nėra VšĮ „Gargždų švara“ funkcija, bet Savivaldybei tokia paslauga būtų labai naudinga, todėl papildomai įrangai įsigyti reikia numatyti lėšas biudžete.

Kaip Tarybos posėdyje sakė Turto valdymo skyriaus vedėjas Audrius Kampas, krautuvas didžiąją laiko dalį būtų naudojamas stambių gabaritų atliekų aikštelių aptarnavimui, tačiau, esant poreikiui, galėtų teikti papildomas pakelių priežiūros paslaugas.

Primename, kad 2016 m. VšĮ „Gargždų švarai“ už 140 tūkst. eurų nupirktas krovininis automobilis, skirtas vietinės reikšmės žvyrkelių laistymui.

 

Pritrūko skaičiavimų

Opozicijos atstovus posėdyje piktino, kad parengtame sprendimo projekte nėra informacijos apie tai, kokie bus įkainiai už teikiamas paslaugas, per kiek laiko, planuojama, technika atsipirks.

„Mes žinome, kad pakelių priežiūros paslauga yra perkama rinkoje ir savivaldybei metams kainuoja nuo 60 iki 80 tūkst. eurų. Suprantu siekį, kad perkant šią mašiną išsimokėtinai per 5 metus, mes bandome taupyti Savivaldybės pinigus. Bet turi būti įvertintas įkainis, nes bus ir amortizacija, reikės vairuotojo... Per kiek laiko mes planuojame Savivaldybės biudžete šį automobilį „atpirkti“? Ar mes kada nors pradėsime skaičiuoti ar tik pirma pirksime, o po to skaičiuosime?“, – posėdyje klausė Tarybos narė Audronė Balnionienė.

Jai antrino ir kiti Liberalų sąjūdžio partijos nariai Aivaras Vasylius, Nerijus Galvanauskas.

Vaclovas Macijauskas taip pat prašė „sprendžiant ūkinį klausimą, nekalbėti apie meilę“, o pateikti konkrečius skaičiavimus ir atsakyti į kylančius klausimus.

N. Galvanauską neramino ir tai, kad toks pirkimas gali prieštarauti laisvos rinkos dėsniams, žlugdyti kitus verslininkus, dėl to esą Vyriausybės atstovė pirmiausia paprašė Tarybos kreiptis į Konkurencijos tarybą ir gauti jos pritarimą šiam pirkimui.

Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas ramino, kad Konkurencijos tarybos leidimas turi būti gautas prieš pradedant veiklą, tačiau esą proceso stabdyti negalima, nes po to dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų krautuvas būtų nupirktas tik rudenį. Jo teigimu, VšĮ „Gargždų švara“ turimos kelių laistymo mašinos išlaikymui – vairuotojo atlyginimui, kurui ir amortizacijai – per metus išleidžiama 18–20 tūkst. eurų. Analogiška suma, anot politiko, turėtų būti ir šiuo atveju.

„Čia pavyzdys kaip Jūs (opozicija – aut. past.) stabdote viską. Seniūnai mato, kad kokybiškos paslaugos neina nupirkti. Kelių laistymą mes atpiginome nuo 180 iki 20 eurų už km, 9 kartus atpiginome. Ši paslauga atpigtų 3 kartus, o kokybė pagerėtų 2 kartus“, – skaičiais grįsti sprendimą bandė S. Karbauskas.

 

Rinkliava nekils

A. Vasylius taip pat teiravosi, ar ne per anksti biudžete numatyti lėšų šio krautuvo, kuris daugiausiai turės dirbti stambių gabaritų atliekų aikštelėse, įsigijimui, kai pastarosios dar nėra įrengtos ir neaišku, kada tai bus padaryta. N. Galvanauską taip pat domino, kiek valandų VšĮ „Gargždų švara“ naudotų šią techniką, ar nebūtų pigiau, kol didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių dar nėra, paslaugą tiesiog pirkti iš verslo įmonių.

„250 tūkst. investuoti, kiek rinkliava nuo to pakils?“, – klausimus vieną po kito žėrė opozicijos atstovas.

Administracijos direktorius nurodė, kad aikštelės turėtų būti baigtos įrengti anksčiau arba vienu metu, kai atsiras krautuvas.

„Šiandien 22 konteineriai perkami jau, krautuvo tikrai reikia. Rinkliava nekils. 1,6 mln. yra surinkta, o išleista 1,3 mln. eurų. Galbūt rinkliava galėtų ir mažėti, bet ilgesniame laike reikia pažiūrėti“, – apie tai, kad gyventojai šio krautuvo pirkimo išlaidų nepajus, tikino S. Karbauskas.

Tarybos narys Jonas Dromantas, kuris taip pat yra ir VšĮ „Gargždų švara“ valdybos pirmininkas, taip pat prašė pritarti sprendimo projektui, nes technika tikrai bus reikalinga įstaigos tiesioginėms funkcijoms atlikti.

Pritariančiųjų pusėn stojo ir Tarybos narys Egidijus Skarbalius: „Jeigu pasivažinėtumėte po gyvenvietes, pamatytumėte kiek nepjautų pakelių, kemsynų. Anksčiau pirkdavome paslaugas kelių laistymo, tie keliai kaip dulkėdavo taip dulkėdavo, paskutiniais metais žvyrkeliai pasidarė geresni. Kodėl Jūs nenorite gyventi geriau?“

 „Toks jausmas, kad už pusmečio rinkimai. Nes uždavus klausimą, atsiranda būtinosios ginties efektas. Ar mes išmoksime paruošti sprendimo projektą taip, kad jis keltų kuo mažiau klausimų? <...> Tam ir yra Tarybos nariai, kad gilintųsi, kaip leidžiami rajono gyventojų pinigai“, – emocingai posėdyje kalbėjo A. Balnionienė.

V. Macijauskas eilinį kartą apgailestavo, kad valdančiosios daugumos atstovai neįsiklauso ir negirdi argumentų: „Priklausomybė nuo kitų žemina Jūsų asmenybės orumą.“

Po diskusijų sprendimo projektui buvo pritarta – 15 Tarybos narių sutiko, kad VšĮ „Gargždų švara“ lizingo būdu įsigytų ratinį krautuvą su papildoma įranga, 2 politikai buvo prieš, 6 susilaikė.

 

Aikšteles tikisi atidaryti iki žiemos

Dvi stambių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjos Rasos Bakaitienės teigimu, planuojamos Glaudėnų kaime ir Statybininkų g. Gargžduose. Specialistės teigimu, jau yra įvykęs pirkimas – vokai su rangovų pasiūlymais buvo atplėšti gruodžio mėnesį, šiuo metu vyksta siūlymų vertinimas. Planuojama, kad darbų įgyvendinimo trukmė, pasirašius sutartį, bus 12 mėnesių.

„Tikimės, kad iki žiemos spėsime atidaryti abi aikšteles“, – portalui mano-gargzdai.lt sakė skyriaus vedėja.

Aikštelių įrengimas, pasak R. Bakaitienės, atsieis apie 300 tūkst. eurų. Šios aikštelės yra tik dalis iš ES finansuojamo projekto, kuriam skirta apie 1,5 mln. eurų. Savivaldybės indėlis – apie 200 tūkst. eurų. Už šio projekto lėšas taip pat perkamos pusiau požeminės konteinerių aikštelės, kompostinės, konteineriai ir kt.

Pasiteiravus, ar ne per anksti pritarta krautuvo įsigijimui, R. Bakaitienė sakė: „Lygiai tiek pat užtruks ir krautuvo pirkimo procedūros, be to, dar kreipsimės į Konkurencijos tarybą, kad leistų jį įsigyti. Pirkimas vyksta tikrai ne vieną dieną, aikštelių jau įvykęs, o jie (VšĮ „Gargždų švara“ – aut. past.) dar turės vykdyti. Viską reikia daryti lygiagrečiai, nes viskas užtrunka.“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,