Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sukčiai prie žmonių pinigų braunasi jau ir per „Skype“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

54-nerių metų šiaulietė, nepažįstamiems žmonėms suteikusi prieigą prie savo kompiuterio ir tokiu būdu atvėrusi elektroninės bankininkystės kelius prie savo sąskaitų, prarado per 9 tūkst. eurų.

 

Moteris su savo vyru, prisiregistravę įvairiose prekybos valiutomis interneto platformose ir prekiavę binariniais opcionais (tai toks prekybos būdas, kurį trumpai paaiškinti būtų galima dviem žodžiais „sandoris-lažybos“), vasario 7-ąją sulaukė telefoninio skambučio. Mobiliuoju telefonu paskambinęs rusakalbis vyras prisistatė esąs vienos brokerių kompanijos atstovas ir pranešė, kad norėtų pasišnekėti dėl vienos firmos bankroto, tačiau pokalbį pratęsti paprašė per internetinę pokalbių programą „Skype“.

Moteris pasakė savo abonento vardą „Skype“ ir netrukus sulaukė nepažįstamojo skambučio bei jo atsiųstos programėlės nuorodos. Kai moteris spustelėjo ant tos nuorodos, skambinusysis gavo prieigą prie jos kompiuterio ir galėjo stebėti visus jos monitoriuje atliekamus veiksmus. Apie brokerių firmos bankrotą pranešęs vyras informavo, kad dar yra galimybė šiaulietei iš vienos platformos, kurioje moteris prekiauja binariniais opcionais, susigrąžinti 300 eurų. Šiaulietė, žinoma, apsidžiaugė ir visai prarado budrumą.

Toliau bendravimą su moterimi tęsė „brokerio kolega“, taip pat „Skype“ paskambinęs rusakalbis, kurio komandas šiaulietė uoliai vykdė. Moteriai buvo liepta, naudojantis elektronine bankininkyste, prisijungti prie savo sąskaitos „Swedbanke“ ir pasižiūrėti vertybinių popierių sąskaitas. Moters atliekamus veiksmus ir visą bankinę informaciją skambinusysis be problemų stebėjo jos monitoriaus ekrane, nes ji, paspaudusi ant jai atsiųstos nuorodos, tiesiog geranoriškai su nepažįstamuoju pasidalijo savo monitoriaus ekranu ir sudarė sąlygas naudotis jos kompiuteriu.

Po kurio laiko šiaulietė sulaukė dar vieno skambučio per „Skype“ programą. Trečiasis „brokeris“ paprašė jos asmens tapatybės kortelės ir dviejų bankų, kuriose moteris turėjo sąskaitų, debetinių kortelių duomenų, prašydamas jas nufotografuoti iš abiejų pusių. Vėliau buvo paprašyta, kad šiaulietė internetu prisijungtų prie kitame – „SEB“ – banke esančios savo sąskaitos. Šį prisijungimą moters monitoriaus ekrane „brokeris“ irgi stebėjo per specialią programėlę.

Sutarę, kad šiaulietei rusakalbis paskambins rytojaus dieną, skambinusysis atsisveikino žodžiais, kurie pažadino moters budrumą: „Iki rytojaus nieko nedarykit“.

Sunerimusi, kodėl ji iki rytojaus neturėtų nieko daryti, moteris vakare, naudodamasi elektronine bankininkyste, prisijungė prie „Swedbanke“ esančios savo sąskaitos ir pamatė, kad joje nebėra 9 100 eurų, kurie buvo pervesti į vieną brokerių kompaniją. Kadangi moteris šio pinigų pervedimo nedarė, tai suprato, kad pateko į sukčių pinkles ir buvo apgauta.

Taigi, iš bendravimo su nepažįstamais brokeriais internetu, juo labiau leisdami jiems prisijungti prie savojo kompiuterio, pelno nelaukite, tik – sąskaitos ištuštėjimo. Sukčiai prie žmonių pinigų braunasi jau ir per internetinę pokalbių programą „Skype“.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,