Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos įmonės – vienos inovatyviausių Lietuvoje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Net 3 iš 7 nominacijų – tokia sėkmė šiemet tarptautiniame konkurse aplankė inovatyvius ir kūrybingus Europos Sąjungos (ES) investicijų projektų vykdytojus iš Klaipėdos. Jie buvo atrinkti tarp „Europos burių“ konkurso nominantų besivaržančių dėl pagrindinių apdovanojimų.

 

Tai įrodymas, kad klaipėdiečiai kupini energijos, idėjų ir įgyvendina įdomiausius projektus nuo moderniausių statybos technologijų diegimo iki sveikiausių šalyje saldėsių gamybos. Pokyčiai vyksta ne tik Klaipėdos mieste ar rajone, bet ir tarptautiniu mastu – Klaipėdos uoste sukurta ypatinga informacinė sistema, padėsianti išvengti gamtos nelaimių.

 

Inovatyvūs ne tik pavadinimu

Pamačius įmonės „Apsipučiam“ pavadinimą – ne vienam kilsteli antakiai, bet nepaisant to, ne tik Klaipėdos regiono, bet ir visos Lietuvos gyventojai skambina Deividui Choromanskiui. Jis yra pastatų šiltinimo paslaugas teikiančios įmonės įkūrėjas ir direktorius, sakantis, kad tokį pavadinimą pasiūlė tarptautinės verslo patirties turintis sūnus.

Vis dėlto, verslininko teigimu, geriausia reklama yra ne skambus pavadinimas, o atliktų darbų kokybė bei rekomendacijos, kuriomis patenkinti klientai dalinasi iš lūpų į lūpas.

„Ilgai domėjausi įvairiausiomis pastatų šiltinimo technologijomis, o dėmesį į poliuretaną atkreipiau vienoje medžiagų parodoje JAV dar 2011 metais. UAB „Apsipučiam“ atsirado neatsitiktinai – tvirtai žinojau, su kokiomis medžiagomis noriu dirbti ir kokią įrangą naudoti. Man labai svarbu yra kokybė, norisi kuo daugiau investuoti į darbo optimizavimą ir efektyvumą“, – sako D. Choromanskis.

ES investicijų lėšomis įmonė įsigijo modernią mobilią įrangą, kuria galima sutelkti 3 įrenginius į vieną ir dirbti visoje Lietuvoje. Geriausių ES investicinių projektų konkurse „Europos burės“ Klaipėdos regiono įmonė varžosi dėl galimybės gauti apdovanojimą „Už inovatyviausius sprendimus“.

„Dažnai žmonės klausia, kaip jiems geriausiai apsišiltinti namą – visuomet atsakau, kad nežinau. Man su švarku lauke šilta, o jums ir su striuke gali būti šalta, – šypsosi D. Choromanskis. – Todėl mes kalbamės su klientais, įvertiname jų lūkesčius, namo perspektyvą, atliekame tyrimus, matavimus. Kiekvienas sprendimas turi būti priimtas pagrįstai ir atsakingai“.

 

Ar tortai gali būti sveiki?

Namams šilumą gali suteikti ne tik modernios šiltinimo technologijos, bet ir jaukumas jų viduje. Ant klaipėdiečių stalų jau kurį laiką duoną ir bandeles tiekia pirmoji ir vienintelė tokia Lietuvoje – Klaipėdoje įsikūrusi kepyklėlė „Namai be gliuteno“, kurioje visi rankų darbo kepiniai yra ypatingi.

Konkurse „Europos burės“ „Namai be gliuteno“ pretenduoja laimėti apdovanojimą „Už įdomiausią smulkaus verslo projektą“. O įmonės direktorė Loreta Želnienė pasakoja, kad jos sumanytas verslas yra ne tik įdomus – gaminama produkcija yra išsigelbėjimas nuo rimtų alergijų gliutenui ar laktozei kenčiantiems žmonėms.

„Šiuo metu vis daugiau žmonių skundžiasi jautrumu gliutenui ar laktozei. Mūsų produkcija sugrąžina ant jų stalo duoną ir bandeles, kurių paprastai alergiški žmonės negali valgyti. Mes net kepame tortus, kuriuos valgyti yra sveika“, – sako „Namų be gliuteno“ vadovė.

Jos teigimu, didelė dalis kepyklėlės klientų yra visavalgiai, kurie tampa vis atidesni savo sveikatai.

„Sakyčiau, maždaug 60 proc. mūsų lankytojų yra žmonės, kurie tokius gaminius renkasi dėl alergijų ar sveikatos sutrikimų, tačiau likusieji 40 proc. yra tie, kurie mus atranda ieškodami tiesiog ko nors skanaus. Tiesą sakant, mūsų tikslas nėra tik kepti ir parduoti, užsiimame ir informacijos apie sveikus gaminius sklaida, norime, kad mūsų visų vaikai augtų sveikesni“, – sako L. Želnienė

„Namai be gliuteno“ savo produkciją platina ne tik Klaipėdoje, bet ir partnerių parduotuvėlėse visoje Lietuvoje.

 

Svarbiausias Lietuvai uostas – dar modernesnis ir saugesnis

Kalbant apie modernėjantį Klaipėdos regioną, būtina paminėti Klaipėdos uostą. Jis pastaraisiais metais tapo dar modernesnis ir ėmė rūpintis ne tik savo regiono, bet ir visų Baltijos šalių uostų saugumu ir poveikio aplinkai valdymu.

Klaipėdos uosto direkcija šiuo metu dalyvauja Intereg Baltijos jūros regiono programos ES investicijų lėšomis finansuojamame projekte „Hazard“, kuris skirtas ekstremalių situacijų mažinimui Baltijos jūros regiono uostuose. „Europos burių“ konkurse projektas nominuotas tarptautinėje kategorijoje „Už Baltijos jūros regiono stiprinimą“ ir varžosi su geriausiais Latvijos ir Estijos projektais.

Projekto metu Klaipėdos uoste buvo sukurta viena moderniausių visame Baltijos jūros regione uosto informacinių sistemų. Ji leidžia uostą matyti kaip ant delno ir padeda skubiai reaguoti į bet kokį įvykį. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus pabrėžia, kad operatyvus reagavimas į bet kokį nelaimės signalą tokiame strateginiame objekte, kaip jūrų uostas, – be galo svarbus.

„Dabar žemėlapyje galime matyti visą reikiamą informaciją apie uostą, todėl bet koks taršos nuokrypis ar galimai įvykusi avarija yra akimirksniu fiksuojama ir matoma, informacija operatyviai perduodama atsakingiems asmenims ir institucijoms,“ – sako A. Vaitkus.

Konkurso „Europos burės“ laimėtojus renka visi šalies gyventojai. Palaikyti savo regiono ES investicinių projektų vykdytojus galima balsuojant internetu http://www.esinvesticijos.lt/. Šiame tinklalapyje sutelkta ir visa išsami informacija apie 2014–2020 m. ES investicijas Lietuvoje.

Balsavimas tęsis iki 2018 m. balandžio 27 d. Konkurso apdovanojimų renginys vyks Klaipėdoje, gegužės mėnesį.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,