Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajone dirbantys mokytojai už keliones į darbą gali tikėtis kompensacijų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Vietos politikai praėjusiame Tarybos posėdyje sprendė keletą aktualių klausimų, susijusių su rajono švietimu. Šįkart diskutuota ir dėl mokyklų pedagogų kelionių į darbą išlaidų kompensavimo. Ir nors politikai sutartinai tvirtina, jog problemą reikia spręsti, į klausimą, iš kur reikės gauti papildomų pinigų – atsakymo nerasta.

 

Problema aktuali, bet nėra pinigų

Klaipėdos rajono savivaldybės švietimo įstaigose kasmet vis daugėja mokytojų, kurie į darbą atvyksta iš kitų rajono vietovių ar net kitų savivaldybių. Mokyklose 2017–2018 mokslo metais dirba pedagogai, kurių gyvenamoji vieta yra Klaipėdos, Palangos miestų, Plungės, Šilutės, Kretingos, Šilalės, Rietavo ar net Tauragės savivaldybių teritorijose. Švietimo įstaigų duomenimis, šiais mokslo metais į darbą iš kitų vietovių atvykdavo 484 pedagogai (iš jų 30 dirba keliose įstaigose).

Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius pripažįsta, jog problema išties aktuali, mat vis sunkiau mokykloms rasti reikalingus specialistus kokybiškam ugdymo procesui užtikrinti, o keliolika kilometrų važinėjantis pedagogas, kuriam kelionės išlaidos nekompensuojamos, gavęs siūlymą dirbti arčiau gyvenamosios vietos dažniausiai renkasi kitą mokyklą. Taryboje buvo siūloma nustatyti pedagogų kelionės kompensavimo dydį iki 0,10 euro už vieną kilometrą. Kelionės išlaidos būtų kompensuojamas tiems pedagogams, kurie važiuodami į darbą turi įveikti nuo 5 km iki 40 km.

Jog kelionės išlaidas kompensuoti būtina sutartinai kartojo kone kiekvienas posėdyje pasisakęs vietos politikas. Didžiausias neaiškumas – iš kur Savivaldybei reikės gauti pinigų išlaidų kompensavimui, kurie biudžete nebuvo numatyti? Paskaičiuota, jog metams prireiktų net apie 232 tūkstančių eurų. Na, o jei nuo naujų mokslo metų važiuojančių pedagogų ir nuvažiuotų kilometrų skaičius nesikeis, Savivaldybei, norint padengti išlaidas už rugsėjo–lapkričio mėnesių laikotarpį, iš biudžeto prireiktų apie 70 tūkst. eurų.

 

Stebėjosi atsainiu požiūriu

Į šį klausimą negalėjo atsakyti ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas. Anot jo, situacija paaiškėtų tik birželio mėnesį vyksiančiame Tarybos posėdyje.

„Suma šiandien atrodo gana nemaža. Galime ieškoti kompromisų, pavyzdžiui, tartis su mokyklomis, kad pedagogai kompensaciją už pravažinėtus 4 mėnesius gautų sausį. Įvairių būdų galime sugalvoti, tikrai nesakau, jog tai bus lengvai surandami pinigai, tačiau konkretaus atsakymo šiandien pateikti negaliu“, – sakė S. Karbauskas.

Atsakyti negalėjo ir A. Petravičius. Anot jo, lėšų, galbūt, būtų galima rasti, jei gerokai vėliau prasidėtų šildymo sezonas, pavyzdžiui, gruodžio pradžioje.

Tarybos narys Vaclovas Macijauskas stebėjosi Administracijos direktoriaus atsainiu požiūriu į priimamus sprendimus, jog jiems nėra pasiruošiama. Tarybos narys kreipdamasis į merą klausė, kodėl šis klausimas nėra keliamas valstybės lygmeniu ir dėl pinigų nesikreipiama į Lietuvos savivaldybių asociaciją?

Tačiau meras Vaclovas Dačkauskas atšovė, jog jau dabar žinantis – bus gautas neigiamas atsakymas.

Galiausiai dėl sprendimo priėmimo buvo balsuojama. Už tai, kad pedagogams turi būti kompensuojamos išlaidos už keliones į švietimo įstaigas vienbalsiai nutarė visi 26 posėdyje dalyvavę Tarybos nariai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,