Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pieno supirkimo kainos stabilizuojasi

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos Lietuvoje birželį, palyginti su geguže, sumažėjo 1,4 proc. iki 256 eurų už toną, o bazinių rodiklių pienas šiek tiek pabrango.

 

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, natūralaus pieno supirkimo kainai birželį esminę įtaką darė mažesni baltymingumo ir riebumo rodikliai, kurie atitinkamai siekė 3,18 ir 3,97 proc. Pernai birželį natūralaus pieno rodikliai buvo aukštesni – 3,26 proc. baltymingumo ir 4,01 proc. riebumo.

„Pieno baltymingumo ir riebumo rodikliams, taigi ir kainai, įtaką padarė sausra. Perskaičiavus į bazinius rodiklius pienas šiek tiek pabrango, tad iš esmės pieno supirkimo kainos išliko stabilios“, – sakė E.Simonis.

Lietuvos stambiems pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, Lietuvos pieno perdirbimo įmonės birželį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 301 eurą už toną. Palyginti su geguže, pieno žaliava iš stambių ūkių pigo 1,1 proc.

Iš stambiųjų pieno gamintojų superkama apie 60 proc. viso pieno Lietuvoje.

Europos Sąjungos (ES) šalyse, kuriose dominuoja dideli pieno ūkiai, išankstiniais duomenimis, birželį mokėta vidutinė kaina už natūralų pieną siekė 323 eurus už toną.

Pieno supirkimo kainų mažėjimas šiuo metų laikotarpiu – tai bendra tendencija, stebima visose ES šalyse. Istoriškai pieno supirkimo kainos pradeda mažėti nuo metų pradžios ir savo kritimą tęsia iki pat vasaros pabaigos.

Kiekvieną pavasarį ir vasarą primelžiama daugiau pieno, bet jame mažėja baltymų ir riebalų santykis, dėl ko atitinkamai mažėja žaliavos supirkimo kaina. Rudenį ir žiemą atvirkščiai – pieno mažėja, bet dėl karvių mitybos piene daugėja riebalų ir baltymų, atitinkamai brangsta ir pieno žaliava.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,