Logo
 Spausdinti šį puslapį

Saugus elgesys – geriausias gelbėtojas nuo žūties vandenyje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Lietuvoje vandens telkiniuose šiemet jau nuskendo keturi vaikai. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, vien per praėjusias tris paras vanduo šalyje pasiglemžė 6 žmonių gyvybes, tarp jų ir vieno vaiko.

 

„Leisdami laiką prie vandens, žmonės skaudžių nelaimių dažniausiai nesitiki, – sako Šilutės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Rimantas Mačijauskas. – Štai praėjusį penktadienį vakare nuskendo vienas iš keturių vaikų, drauge besimaudžiusių upėje, Rusnės saloje. Kartu su juo skendo ir kitas vaikas, bet jam pavyko išsigelbėti. Narai, nuskendusio vaiko kūną rado už 5 metrų nuo kranto, 4 metrų gylyje. Nors daugelis žino, kad ten gan pavojinga maudytis, nes yra seklių, duobėtų vietų, bet per karščius dažnai atsargumo nepaisoma. Beje, vaikai laiką leido ne vieni, bet skaudžios nelaimės, deja, nepavyko išvengti.“

Pasak Šilutės ugniagesių vadovo R. Mačijausko, iškylaujant prie vandens visada reikia labai atsakingai pasirinkti maudymosi vietą: „Būta atvejo, kai prie Nemuno su dviem dukromis atvykęs tėtis, joms nusirengus, leido mergaitėms šokti į vandenį. Ir jos abi ėmė skęsti. Vandens gylis toje vietoje buvo 2–3 metrų.“

Kita žūčių vandenyje priežastis, jo teigimu, per didelis pasitikėjimas savo jėgomis. Tai ypač būdinga paaugliams, kurie šiek tiek pramokę plaukti, stengiasi kuo toliau nutolti nuo kranto. Deja, mokėjimas plaukti negarantuoja saugaus maudymosi.

„Kartais vaikai nuskęsta ir tėvų akivaizdoje. Viena mama, apėmus stresui, net neįstengė ištiesti rankos, kad išgelbėtų savo skęstantį vaiką,“ – prisiminė dar vieną skaudų įvykį R. Mačijauskas.

Todėl suaugusieji neturėtų pamiršti, kad vaikai prie vandens telkinių dažnai pamiršta bet kokį atsargumą. Net ir trumpas pokalbis mobiliuoju telefonu, kai vaikas vandenyje, gali kainuoti jo gyvybę. Taip pat vaikams būtina paaiškinti, kodėl vandenyje negalima stumdytis, nardinti vienas kitą žaidžiant.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,