Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naujovė vaikų skiepų kalendoriuje: vakcinacija nuo rotaviruso – be dūrių

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nuo rugsėjo vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius pasipildys dar viena vakcina. Valstybės lėšomis dviejų mėnesių kūdikiai bus skiepijami nuo rotavirusinės infekcijos. Lietuva taps devyniasdešimt antrąja šalimi pasaulyje, įtraukusia šią vakciną į nacionalinį vaikų skiepų kalendorių.

 

Vakcina nuo rotaviruso (rotavirusinio enterito) yra ypatinga tuo, kad yra ne įskiepijama, o vartojama per burną. Valstybinė ligonių kasa nupirko 175 340 šios vakcinos dozių. Kitą savaitę gydymo įstaigos šią vakciną jau galės atsiimti iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) sandėlio.

Rotavirusinė infekcija – tai virusinė žarnyno infekcija, kūdikiams ir mažiems vaikams sukelianti sunkų ūminį viduriavimą, karščiavimą, vėmimą. Kūdikio organizmas greitai netenka vandens, todėl sutrinka daugelio organų veikla, gresia bendra organizmo intoksikacija.

„Rotavirusinės infekcijos riziką galima sumažinti kruopščiai plaunant rankas, ypatingai – pasinaudojus tualetu, pakeitus kūdikiui sauskelnes ar po sąlyčio su galimai infekuotais virusu daiktais ir aplinka. Tačiau tai neapsaugo nuo užsikrėtimo ir ligos. Skiepai – patikimiausia specifinė profilaktikos priemonė nuo rotaviruso“, – aiškino ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Kasmet nuo rotavirusinės infekcijos tėvai savo lėšomis paskiepija per 3 tūkst. kūdikių. Paskiepytų vaikų skaičius kasmet auga: 2013 m. buvo paskiepyti 3 178 kūdikiai, 2016 m. – 4 222. 2017 m. nuo rotavirusinės infekcijos paskiepyti 4 913 vaikai – juos tėvai skiepijo savo lėšomis.

Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius užregistruoti 2 484 rotavirusinio enterito atvejai. 2017 m. buvo užregistruotas 3 901 rotavirusinio enterito atvejis. Analizuojant daugiametį sergamumą rotovirusiniu enteritu didžiausias sergamumo pakilimas registruotas 2006 ir 2011, m. mažiausias sergamumas fiksuotas – 2007 m.

 

Sergamumo rotovirusiniu enteritu ir norovirusine infekcija dinamika 2015–2017 m. ULAC nuotr.

 

Sergamumas rotavirusiniu enteritu didžiausias 0–3 m. ir 4–6 m. vaikų grupėse, vyresni vaikai ir suaugę serga rečiau arba galimai nesikreipia medicinos pagalbos.

2017 m. jauniausias asmuo, kuriam nustatyta rotavirusinio enterito diagnozė buvo 1 mėn. kūdikis, vyriausias susirgęs asmuo buvo 92 m.

 

Sergamumas rotavirusiniu enteritu pagal amžiaus grupes 2015–2017 m. ULAC nuotr.

 

2017 m. iš visų susirgusių rotavirusiniu enteritu asmenų buvo hospitalizuoti (92,4%).

Sergamumo rotavirusiniu enteritu sezoninis pakilimas 2017 m. registruotas pavasario mėnesiais (balandžio–birželio mėn.), šiais sezoninio pakilimo mėnesiais buvo užregistruoti 52% visų infekcijos atvejų.

Daugiau apie rotavirusinę infekciją skaitykite Čia.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,