Logo
 Spausdinti šį puslapį

Elektromobiliams įkrauti – 57 naujos elektromobilių įkrovimo prieigos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Siekiant sudaryti galimybes elektromobilių vairuotojams sklandžiai ir nepertraukiamai keliauti šalyje, mažinant naftos produktų vartojimą susisiekimo sektoriuje ir švelninant transporto poveikį aplinkai, Lietuvos miestuose dar šiemet bus įrengtos 57 naujos elektromobilių įkrovimo prieigos.

 

„Norėdami skatinti žmones naudotis netaršiomis transporto priemonėmis, turime atitinkamai plėtoti ir infrastruktūrą. Sparčiai augantis elektromobilių parkas įpareigoja rūpintis vairuotojams patogios elektromobilių įkrovimo infrastuktūros plėtra. Sieksime užtikrinti, kad elektromobilius įkrauti būtų galima ne tik prie didžiųjų magistralių, bet ir atvykus į didesnius šalies miestus ar kurortus“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimui savivaldybėms yra skirta beveik 1,5 mln. Eur iš Europos regioninės plėtros fondo. Likusius 15 proc. prie projekto finansavimo turės prisidėti pačios savivaldybės.

Savivaldybėms rekomenduojama leisti elektromobiliams važiuoti visomis viešojo transporto eismo juostomis, atleisti nuo automobilių stovėjimo rinkliavų, formuoti „žaliąsias zonas“, kuriuose būtų leidžiamas tik elektromobilių eismas, bendradarbiauti su privačiu sektoriumi plėtojant elektromobilių infrastruktūrą: prie elektromobilių įkrovimo infrastruktūros plėtros kviesti aktyviau jungtis prekybos centrus, degalines ir pan.

Pagal Nacionalinės susisiekimo plėtros 2014–2022 m. programą, siekiama, kad miestų ir priemiesčių aglomeracijose, kuriose yra daugiau kaip 25 tūkst. gyventojų, 2020 m. būtų nemažiau kaip 100 elektromobilių įkrovimo jungčių. Savivaldybės taip pat turės užtikrinti, kad 5 metus po įkrovimo prieigos įrengimo elektromobilių įkrovimo paslaugos būtų teikiamos nemokamai.

Susisiekimo ministerija primena, kad 2014–2017 m. įrengta 12 viešų didelės galios elektromobilių įkrovimo stotelių automagistralėje Vilnius–Klaipėda ir viena automagistralėje Vilnius–Panevėžys. Planuojama, kad iki 2018 m. pabaigos pradės veikti dar 14 viešųjų didelės galios įkrovimo stotelių šalia kelių, priklausančių transeuropiniam transporto tinklui, ir prie kitų valstybinės reikšmės kelių. 5 prieigos jau yra įrengtos, 9 dar įrenginėjamos.

Visą informaciją apie elektromobilių prieigas valstybinės reikšmės keliuose (esamų ir planuojamų prieigų vietas, informaciją apie jas ir užimtumą realiuoju laiku (taip pat ir vaizdą per kameras) galima rasti www.eismoinfo.lt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,