Logo
 Spausdinti šį puslapį

Leidimo genėti ar kirsti želdinius reikia ir privačioje valdoje augantiems saugotiniems želdiniams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Nuo liepos 1 dienos Aplinkos ministerijos iniciatyva įsigaliojo tvarka, pagal kurią didesni nei 30 cm skersmens medžiai ir krūmai kaime bei didesni nei 20 cm skersmens medžiai ir krūmai mieste, augantys privačioje valdoje, negalės būti genimi ar kertami be Savivaldybės leidimo. Vyriausybė tokio skersmens želdinius pripažino saugotinais.

 

„Nuo liepos mėnesio į Klaipėdos rajono savivaldybę kreipėsi 6 asmenys, norintys kirsti ar genėti saugotinus medžius ar krūmus privačioje teritorijoje. Keturiems iš jų leidimai buvo suteikti. Anksčiau privačioje valdoje genėti ir kirsti želdinius buvo galima be jokių leidimų. Žinoma, leidimo nereikia, jei norima genėti ar kirsti invazinių rūšių medžius ir krūmus, nudžiūvusius, dėl stichinių nelaimių išverstus želdinius ir pan. Vyriausybė sugriežtino medžių bei krūmų genėjimo ir kirtimo tvarką todėl, nes privačiose teritorijose buvo masiškai kertami seni sveiki medžiai. Klaipėdos rajone taip pat pasitaikė tokių atvejų, kai privačioje valdoje buvo iškertami vertingi medžiai, kurių miestiečiai iškart pasigedo ir dėl to kreipėsi į Savivaldybę, nes manė, kad palei gatvę augantį medį nukirto Savivaldybė, tačiau leidimo kirsti medžius, augančius privačioje teritorijoje, nesvarbu, kokio dydžio, amžiaus jie būtų, anksčiau nereikėjo ir asmenys savo privačioje valdoje galėjo elgtis kaip tinkami, nepaisant to, kad galbūt jų teritorijos ribose augantis medis itin svarbus miesto veidui. Dabar ir privačioje teritorijoje augantys želdiniai, atitinkantys numatytus kriterijus, – saugotini, todėl jų nebus galima genėti ar kirsti be specialistų leidimo“, – teigė mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė.

Leidimus kirsti saugotinus želdinius išduoda Savivaldybės administracijos direktorius, gyventojams pateikus nustatytos formos prašymą (pridedant žemės nuosavybės dokumentus). Prašymą galima pateikti ir per Elektroninės valdžios vartus. Vyriausybės nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2008 m. kovo 12 d. nutarimo nr. 206 „Dėl kriterijų, pagal kuriuos medžiai ir krūmai, augantys ne miškų ūkio paskirties žemėje, priskiriami saugotiniems, sąrašo patvirtinimo ir medžių ir krūmų priskyrimo saugotiniems“ pakeitimo“ galima rasti Teisės aktų registre (www.etar.lt).

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,