Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vasario 7 d. - Monopolio diena

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi nuotr. (corbisimages,com) Asociatyvi nuotr. (corbisimages,com)

1935 m. vasario 7 d. laikoma stalo žaidimo „Monopolis“ gimimo diena. Šiandien šiam žaidimui sukanka 79 metai. Žaidimo kūrėjais yra laikomi amerikiečių žaislų ir žaidimų gamyba užsiimanti kompanija Parker Brothers. Monopolis – stalo žaidimas, kuriame žaidėjai pirkdami, nuomodamiesi ir parduodami nekilnojamąjį turtą varžosi dėl turtingiausio žaidėjo titulo. Turtingiausias žaidėjas ir laimi žaidimą.

Pavadinimas kilęs iš termino monopolija, kadangi viena iš galimų strategijų norint laimėti yra tapti monopolistu.

„Monopolio“ istorija ir įdomūs faktai:

- Jau parduota daugiau nei 275 milijonai žaidimo vienetų. „Monopolis“ parduodamas 111 šalių, jis išverstas į 43 kalbas.
- Pati ilgiausia istorijoje „Monopolio“ partija truko 70 dienų.
- Yra pagaminta daugybė įvairių „Monopolio“ versijų su populiariomis sporto komandomis, TV laidomis, animaciniais filmais ir kt.
- Brangiausia istorijoje žaidimo versija buvo pagaminta garsaus San Francisko juvelyro. Žaidimas buvo vertas 2 milijonų JAV dolerių, žaidimo lenta buvo pagaminta iš 23 karatų aukso, o kauliukas – iš deimantų.
- „Monopolis“ yra žaidžiamas visame pasaulyje, ir nuo konkrečios šalies priklauso, kokie objektai ir kokios gatvės „Monopolio“ lentoje bus įvertintos brangiausiai.
- Antrojo pasaulinio karo metu Vokietijos koncentracijos stovyklų belaisviai „Monopolio“ lentoje užmaskuodavo pabėgimo žemėlapius, kompasus bei slaptus dokumentus, o tarp „Monopolio“ žaidimo pinigų pabėgėliai slėpdavo tikrus pinigus.
- Kas keletą metų įvairių šalių „Monopolio“ čempionai susitinka pasaulio „Monopolio“ čempionatuose. „Monopolio“ pasaulio čempionais jau yra tapę 10 žmonių iš skirtingų šalių: JAV, Airijos, Singapūro, Italijos, Naujosios Zelandijos, Jungtinės Karalystės, Japonijos, Nyderlandų, Honkongo ir Ispanijos.

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,