Logo
 Spausdinti šį puslapį

Užsienio ekspertai vertins Lietuvos mokslo veiklą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr. Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

Startuoja tarptautinis ekspertinis Lietuvos mokslo vertinimas – visų šalies mokslo institucijų veiklą įvertins užsienio ekspertai. Per 60 užsienio ekspertų įvertins 30 šalies mokslo ir studijų institucijų (14 valstybinių universitetų, 3 nevalstybinius universitetus, 13 mokslinių tyrimų institutų). Lietuvos mokslo veiklai siekiama taikyti tarptautinius kokybės standartus.

 

„Tarptautinis ekspertinis mokslo vertinimas sudarys sąlygas objektyviai pamatyti, kokią vietą Lietuvos mokslo ir studijų institucijų atliekami moksliniai tyrimai užima tarptautiniame ir nacionaliniame kontekste, – sako švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas. – Tai leis daugiau lėšų skirti aukšto lygio mokslui ir skatins Lietuvos mokslininkus orientuotis į tarptautinio lygio rezultatus ir kokybę“.

Kaip pabrėžia viceministras, šiame vertinime bus akcentuojamas ne tiek mokslo darbų skaičius, kiek jų indėlis į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą, ekonominis ir socialinis poveikis, perspektyvumas. Šis vertinimas sudarys prielaidas kilti ne tik tarptautiniam Lietuvos mokslo konkurencingumui, bet ir studijų kokybei, kuri neatsiejama nuo mokslo. Remiantis jo rezultatais, bus skatinami efektyviau dirbantys aukštųjų mokyklų padaliniai, plėtojamos studijų kryptys, grįstos stipriu mokslo potencialu. Aukštesnė mokslinių tyrimų kokybė stiprins prielaidas Lietuvos universitetams kopti į aukštesnes tarptautinių reitingų vietas.

Mokslo ir studijų institucijos tarptautiniams ekspertams pateiks savo geriausius penkerių metų mokslo rezultatus. Lietuvos mokslo ir studijų institucijų pasiekimai konkrečioje mokslo srityje bus palyginti tarpusavyje ir sureitinguoti 5 balų skalėje. Tyrimo rezultatai turėtų paaiškėti spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje.

Atnaujinus mokslinių tyrimų finansavimo metodiką, 60 proc. lėšų moksliniams tyrimams bus skiriama pagal kokybinius palyginamojo ekspertinio vertinimo parametrus, 40 proc. lėšų – pagal kiekybinius formaliojo vertinimo rodiklius.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,