Logo
 Spausdinti šį puslapį

Mokytojų darbo užmokesčio fondas padidės papildomais 17 mln. eurų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr. Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

Didžioji dalis mokyklų baigia pasiruošimo darbus pereinant prie etatinio apmokėjimo: formuoja mokytojų etatus, skirsto darbo valandas, teikia švietimo registrui mokinių skaičius. Švietimo įstaigų duomenis mokinių registre jau yra patvirtinusios 93 proc. mokyklų – atsižvelgiant į šiuos duomenis, savivaldybėms ir mokykloms bus pervestos ugdymui, taip pat ir mokytojų atlyginimams, skirtos lėšos. Mokytojų darbo užmokesčio fondas nuo rugsėjo iki metų galo padidėja papildomais 17,4 mln. Eur.

 

Iki rugsėjo 10 d. iš 2 150 švietimo įstaigų duomenis mokinių registre buvo patvirtinusios tik 800 (apie 37%), nuo rugsėjo 10 iki 17 d. – jau patvirtino 2004 (apie 93%). 54 savivaldybių visose mokyklose yra žinoma, kiek lėšų turės mokytojų darbo užmokesčiui.

Šiuo metu intensyviai tebevyksta atnaujintų darbo sutarčių su mokytojais pasirašymas, tai turi būti padaryta iki rugsėjo pabaigos. Lėšos mokyklas pasieks jau spalio mėnesį. Jos bus pervestos ir tais atvejais, jei sutartys nebus baigtos pasirašyti iki spalio pradžios.

13 savivaldybių visose mokyklose patvirtinti pareigybių aprašai, įteisinta darbo apmokėjimo sistema, pasirašytos atnaujintos darbo sutartys su mokytojais ir 37 savivaldybėse tai padaryta dalyje mokyklų.

„Lankantis skirtingų rajonų mokyklose ir savivaldybėse matome, jog klausimų likę yra gerokai mažiau. Vieni jau visai pasiruošę, pasakoja kolegoms, kiek auga pedagogų atlyginimai. Gal daugiau klausimų dabar kyla dėl administravimo bei švietimo pagalbos lėšų, nes jų skirstymo tvarkas turi pasitvirtinti pačios savivaldybės“, – sako švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas.

Su mokyklomis bendraujanti ir jas konsultuojanti Visagino Gerosios vilties progimnazijos direktorė Jolanta Bartkūnienė sako, kad situacija dėl etatinio apmokėjimo tampa aiškesnė, daugelis jau pastebi ir finansų padidėjimą.

„Susiskaičiavę matome, kad savo progimnazijoje netgi galime padidinti švietimo pagalbos specialistų etatus – anksčiau turėjome po vieną psichologo, logopedo ir kt. etatą, o nuo šiemet kai kuriems specialistams išeina iki pusantro etato, – sako J. Bartkūnienė. – Didėja atlyginimai pradedantiesiems mokytojams, pavyzdžiui, stažo ir kategorijos neturinčiam mokytojui atlyginimas „popieriuje“ už gryną etatą – daugiau negu 1 000 eurų. Labai gerai, kad etatinis išryškino įvairias mokytojų veiklas, iki šiol jie daug darbų dirbo gaudami apmokėjimą tik iš dalies“.

Etatinio modelio ir darbo teisės klausimais mokyklas ir savivaldybes konsultuoja profesionalūs Vilniaus universiteto Teisės klinikos teisininkai. Taip pat mokykloms padeda ir paskirti konsultantai – mokyklų vadovai, savivaldybių darbuotojai.

Nuo gegužės veikia karštoji telefono linija 8 800 20018, speciali interneto svetainė www.etatinis.lt su mokytojų ir mokyklų vadovų atlyginimų skaičiuokle, teisine informacija, parengti dažnai užduodami klausimai ir etatinio mitai.

Kiekvieną penktadienį 14 val. vyksta tiesioginės transliacijos Švietimo ir mokslo ministerijos feisbuko ir jutubes paskyrose, atsakant į klausimus tiesiogiai.

Mokyklose ir savivaldybėse konsultacijų vizitus pradėjo mobilios etatinio modelio koordinavimo grupės, kurios susitinka su mokyklų vadovais, švietimo specialistais, stebi modelio įgyvendinimo eigą, konsultuoja ir teikia rekomendacijas mokykloms bei savivaldybėms. Grupės kiekvieną savaitę vyks į skirtingas savivaldybes. Vizitų sąrašą jau netrukus bus galima rasti www.etatinis.lt

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,