Logo
 Spausdinti šį puslapį

Jonas Ohmanas: „Mūsų laisvė priklauso nuo Ukrainos sėkmės“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
R. Petrauskienės nuotr. R. Petrauskienės nuotr.

Visi žinome Joną Ohmaną ir organizaciją „Mėlyna ir geltona“ (plačiau vartojamas angliškas pavadinimo variantas „Blue/Yellow“). Bet, kai džiaugiamės saulės spinduliais ir grybais, dažnai nesusimąstome, kad Ukrainoje kiekvieną dieną tebevyksta karas ir žūsta žmonės. Vakar, šiandien, rytoj...

 

Nuo sėkmės Ukrainoje iš dalies gali priklausyti ir mūsų ramybė. Todėl turime būti su jais, padėti, − nes galime ir netgi privalome. Siekis ieškoti būdo, kaip tai padaryti geriausiai, kilo iš konkrečios istorijos, kurią patys papasakojo jauni ukrainiečių verslininkai, vystę hidraulinių įrenginių verslą, turėję savo įmonę Marinkoje prie Donecko. Įdėję daug pastangų, surinkę reikiamą kiekį lėšų, jie atnaujino įmonę, tačiau ją netrukus subombardavo. Netgi tokioje beviltiškoje situacijoje jie ieško būdų vėl ją atkurti, bet tuo pačiu remia Ukrainos kovotojus už laisvę. Ši įkvepianti istorija paskatino ir mane paieškoti galimybių, kaip būtų galima prisidėti prie demokratinės valstybės Ukrainos siekio būti laisva gyventi taip, kaip nori ji – su Europa ir su Lietuva – senais savo draugais.    

Paieškos neišvengiamai atvedė prie „Blue/Yellow“ organizacijos, − džiugu, kad atvykti susipažinti ir aptarti, kuo galėtume prisidėti mes, sutiko pats jos įkūrėjas ir vadovas Jonas Ohmanas − žymus dokumentinių filmų kūrėjas, vertėjas, visuomenininkas ir, galima sakyti, karys. Jis daug papasakojo apie šios organizacijos veiklą, tikslus, naujus sumanymus ir – nuoseklų kelią iki pergalės, kuri užtikrintų galimybę Ukrainai tapti saugia demokratine šalimi, tapti Europos Sąjungos ir NATO nare.

Iš esmės „Blue/Yellow“ yra pilietinis judėjimas, gimęs internetinėje erdvėje ir jungiantis būrį bendraminčių, išsibarsčiusių įvairiose pasaulio šalyse. Organizacijos gretose neatlygintinai dirba žmonės iš Lietuvos, Ukrainos, Švedijos, Vokietijos, JAV, Kanados, Lenkijos it kitų valstybių.

Visus grupės „Blue/Yellow“ narius vienija bendras tikslas − konkreti pagalba Ukrainos kariams, kovojantiems prieš agresiją, nelauktai atėjusią iš kaimyninės šalies, taip pat ir civiliams, patiriantiems karo siaubą: mirtis, sunkius sužeidimus, artimųjų, namų, turto netektis.

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios jau ketverius metus gyvuojanti ir ne kartą Lietuvos ir Ukrainos valstybiniais apdovanojimais pagerbta organizacija yra nuveikusi neįtikėtinų darbų: nuo labdaros ir paramos drabužiais, maisto produktais, medikamentais rinkimo ir perdavimo pavojingais karo keliais iki karinės amunicijos teikimo Ukrainos kariams. Kadangi karas nesustoja, tebevystoma ir šios organizacijos veikla pagrindinėmis dviem kryptimis: darbas su vaikais, neįgaliaisiais, senyvo amžiaus žmonėmis (minėtas labdaros teikimas, finansinės paramos rinkimas, stovyklų vaikams organizavimas ir kt.) ir karinė pagalba, kuri vykdoma bendradarbiausiant su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija bei mūsų šalies ambasada Ukrainoje. Organizacija bendradarbiauja ir su 5 didžiųjų Lietuvos miestų bei Kėdainių, Radviliškio, Trakų, kitomis savivaldybėmis bei jose įsikūrusiomis organizacijomis. Tačiau ir turėdama nemažai draugų, nuolat ieško daugiau rėmėjų.

 

J. Ohmanas ir R. Petrauskienė. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Mes esame, buvome ir būsime Ukrainos draugai ir mes turime padėti šiai teisingą karą kovojančiai valstybei prieš agresorių, kurio ne taip seniai nusikratėme. Tai, kad jis gali sugrįžti ir pareikšti savo „teises“ į teritorijos vientisumą, į mūsų valstybės turtą, išteklius, priėjimą prie jūros, − rodo būtent Ukrainos pavyzdys. Anksčiau tai vyko Čečėnijoje, kuri, paaukojusi marias kraujo, taip ir neįgyvendino savo laisvės troškimo, Gruzijoje, Moldovoje, kur išlieka neaiškus Padniestrės statusas.

Paklaustas, kokia pačių ukrainiečių, gyvenančių karo zonoje, nuomonė apie Lietuvos prisidėjimą per „Blue/Yellow“ organizaciją, Jonas Ohmanas atsako: „Jie mus vadina magiškais lietuviais, prašo, kad mes nesustotume, nes mes labai reikalingi – savo materialia ir nematerialia pagalba ir parama, tiesiog savo buvimu, moraliniu palaikymu.“

Vaikams trūksta ne tik drabužių, avalynės, medikamentų, bet ir galimybės pasitraukti į saugesnes teritorijas, − ne visi turi saugioje Ukrainos teritorijoje giminių, artimųjų, ne visi gali dėl finansinių problemų, ne visi tiesiog nori palikti namus.

Todėl ir šiandien labai reikalingi savanoriai, galintys dirbti su vaikais, nes jaunųjų Ukrainos piliečių labai daug, vaikų Donbaso regione ir kitose karo zonose netgi daugėja. Vaikai, kaip ir kiti civiliai, čia žūsta, yra sunkai sužeidžiami, patiria kasdienę įtampą ir nežinią, todėl galimybė jiems pailsėti vasarą Lietuvoje būtų neįtikėtinas gėris.

Organizacija ieško vis naujų paramos teikimo formų ir būdų. Netrukus startuos projektas „5 už pergalę“, kurio esmė – prisijungusieji įsipareigoja aukoti 5 eurus kiekvieną mėnesį konkrečiam tikslui. Kiekvienas aukotojas gali gyvai tai pademonstruoti su tam tikra atributika internetu (pavyzdžiui, iš savo darbo vietos, iš žygio, prie istorinio objekto ar pan.) ir vyksta sąšauka kitoje pusėje – su atstovais tikslo, kuriam renkamos lėšos.

„Žmonės geriau supranta paramos prasmę, kai mato ir supranta konkretų tikslą“, − sakė Jonas Ohmanas, ketinantis netrukus vėl apsilankyti mūsų rajone ir nufilmuoti keletą siužetų šiam naujam projektui.  

Prisidėti prie organizacijos „Blue/Yellow“ veiklos raginami ir visi Klaipėdos rajono geros valios žmonės.

Šiuo metu Gargžduose ieškomos patalpos rinkti labdarai (tai gali būti nenaudojamas garažas, sandėlis, laisvas kabinetas ar pan.). Norinčius suteikti tokias patalpas prašome kreiptis į Virgilijų Skuodą tel. 8 698 07 123, el. p. .

Kviečiame apsilankyti http://www.blue-yellow.lt ir atrasti sau priimtiną būdą, kaip padėti Ukrainai laimėti teisingą laisvės karą!

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,