Logo
 Spausdinti šį puslapį

Mokyklų edukacinių erdvių konkurso nugalėtojai dalyvavo tarptautiniuose mokymuose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
I. Barbšienės nuotr. I. Barbšienės nuotr.

Priekulės lopšelio-darželio bei Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro bendruomenes sėkmė lydėjo Mokyklų edukacinių erdvių 2018 m. konkurse, kurio tikslas – aktyvinti mokyklų edukacinių erdvių kūrimą ir kūrybišką, jų naudojimą ugdymo(si) procese, įtraukiant į veiklas mokyklos bendruomenę. Šios dvi rajono ugdymo įstaigos tapo nugalėtojomis šalyje.

 

Tarptautiniuose mokymuose „Edukacinių erdvių ir gamtos ekspozicijų mokyklų aplinkoje kūrimas, remiantis Čekijos ir Vokietijos visuomenės švietimo institucijų ir viešųjų edukacinių erdvių kūrimo ir naudojimo patirtimi“, kuriuos organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, pritariant Švietimo ir mokslo ministerijai, dalyvavo Priekulės lopšelio-darželio direktorė Irena Skrabienė, Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro direktoriaus pavaduotoja Rita Dirgėlaitė bei Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Irena Barbšienė.

Mokymų dalyviams iš 24 savivaldybių buvo pateikta labai intensyvi ir įvairiapusiška programa. Turėjo galimybę susipažinti su mažų gyvenviečių ir miestelių želdinimo ir tvarkymo tradicijomis, kurios atspindi bendruomenių požiūrį į vientisas erdves tarp visuomeninių ir individualių veiklų. Stebino istoriniu paveldu turtingi kraštovaizdžiai, edukaciniai parkai, gamtos draustiniai bei juose įrengti pažintiniai takai, pritaikyti įvairaus amžiaus grupėms. Naudingiausia buvo susipažinti ir pasikartoti augalų eksponavimo atviroje edukacinėje erdvėje principus ir informatyvumą, jų panaudojimo galimybes ugdymo procese, pažintis su Mendelio universiteto Brno botanikos sodu, UNESCO saugomu Olomauco ir Česky Krumlovo pasaulio paveldu.

Teigiamai vertinome mokymų organizatorių Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus vedėjo Almanto Kulbio bei mokymų programos koordinatorės Stasės Mameniškienės rengiamas kasdienines dienos veiklos refleksijas autobuse, kur buvo aptariami pagrindiniai dienos aspektai ir rezultatai. Visi mokymų dalyviai mokymų pradžioje pristatė konkrečių mokyklų edukacinių erdvių kūrimo patirtis, originalias idėjas, lūkesčius. Grįždami, individualių pasisakymų forma, aptarė mokymų Lietuvoje ir užsienyje programos rezultatus bei preliminarius 2018 m. spalio 18 d. Vilniuje Botanikos sode vyksiančios tarptautinės konferencijos akcentus. Joje bus dalijamasi gerąja patirtimi bei įteikiami apdovanojimai Klaipėdos rajono Priekulės lopšelio-darželio bei Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro bendruomenėms.

Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro direktoriaus pavaduotoja Rita Dirgėlaitė: „Mokymai man buvo nauja patirtis pasisemti minčių ir idėjų Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro edukacinių erdvių tobulinimui. Tai – proga iš saugomo kraštovaizdžio ir istorinio paveldo teikiamų galimybių formuoti kitokias edukacines erdves. Daug minčių pritaikymui davė Lauzico edukacinis parkas, kupinas 7 000 Skandinavijos riedulių, įterptų septyniuose vaizdinguose sodo pasauliuose ir nuolat kuriantis naujus bei įspūdingus parko vaizdus. Pažintis su Mendelio universiteto Brno botanikos sodu atvėrė naują požiūrį į augalų eksponavimą atviroje lauko edukacinėje erdvėje. Natūralus edukacinių erdvių formavimas yra puiki galimybė puoselėti Laisvalaikio centro aplinką, pritaikytą ir ugdymo procesui, ir turiningam laisvalaikio praleidimui. Jau dabar matau prie Centro sukurtų erdvių kaitą, tik naujai įgytoms žinioms ir vaizdams reikia laiko, kad erdvė būtų pritaikyta mokinių patyriminiam ugdymuisi, jų saviugdai, padėtų formuotis įvairiems mokinių pomėgiams, pasaulėvokai, jų kultūrai.“

Priekulės lopšelio-darželio direktorė Irena Skrabienė: „Mokymai buvo išsamūs, naudingi. Mokymų programa orientuota ir į sveikatingumo ugdymą. Sužavėjo tai, kad viską buvo galima pamatyti natūralioje aplinkoje. Sudomino tai, kaip šalių paveldą pritaikyti šiai dienai (akmenys, pintos tvorelės, mini sodai bei augalai). Sužavėjo urvai, kuriuose buvo galima pamatyti stalaktitus ir stalagmitus bei plaukimas valtimi giliu požeminiu upeliu. Mokymų programa suteikė galimybę lopšelyje-darželyje įkurti naujas edukacines erdves ir papildyti jau turimas. Iš viso gautų įspūdžių bagažo sėkmingam vaikų ugdymui ir sveikatos stiprinimui įkursime naują edukacinę erdvę – bėgimo takelį su vaizdinėmis priemonėmis (personažai: pelytė, kiškis, voveraitė, lapė ir kt.) įvairių kompetencijų ugdymui. Mums trūksta žinių apie augalų sodinimą, suderinamumą, tad neišblėstantį įspūdį padarė augalų alėjos atviroje edukacinėje erdvėje. G. Mendelio muziejuje matytas priemones stengsimės pritaikyti vaikų pažintinei veiklai, smulkiajai motorikai lavinti. Puikus, nuoširdus bendravimas, pagalba ir dėmesys vieni kitiems suteikė viltį stengtis kurti edukacines erdves vaikams ir visai bendruomenei.“

 

Akimirkos iš mokymų – Irenos Barbšienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,