Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajonui trūksta ambicijų?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
 A. Tapinas, S. Karbauskas, V. Adomaitis, A. Aušra, E. Čivilis. Klaipėdos r. savivaldybės nuotr. A. Tapinas, S. Karbauskas, V. Adomaitis, A. Aušra, E. Čivilis. Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

Antradienį Gargždų kino teatre „Minija“ vyko trečiasis Klaipėdos rajono savivaldos ir verslo forumas, sukvietęs savivaldos, verslo bei bendruomenės atstovus.

 

Baseinui statyti ieškos investuotojų

Po Klaipėdos rajono savivaldybės mero Vaclovo Dačkausko, LR ūkio viceministro Elijo Čivilio ir Klaipėdos rajono savivaldybės smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros programos vertinimo komisijos pirmininkės Andželikos Šakinienės sveikinimo kalbų, savo pranešimą „Klaipėdos rajonas. Savivalda ir verslas. Kartu“ pristatė Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė.

Savivaldybės atstovė susirinkusiems pasakojo apie bendradarbiavimą su verslininkais, pristatė rajono statistiką, faktus, kodėl čia patogu gyventi, dirbti ir ilsėtis.

„Klaipėdos rajono savivaldybė išsaugojo lyderės poziciją mažųjų savivaldybių indekse. Mūsų rajone gera gyventi žmogui, puikios sąlygos investuotojams ir pagal valdymą mes esame efektyviausi tarp 54 savivaldybių. Auga ir gyventojų skaičius, daugėja ūkio subjektų“, – Savivaldybės pliusus vardijo R. Kučinskaitė.

Pranešime užsiminta ir apie Gargžduose planuojamą statyti baseiną. Pasak baseino reikalingumu neabejojančios R. Kučinskaitės, jau ruošiama dokumentacija viešai privačiai partnerystei: „Jau yra parengtas 20 mln. eurų vertės techninis projektas. Tačiau, Savivaldybė tiek pinigų neturi ir negali pasiskolinti, todėl ieškoma investuotojų. Kitų metų pirmoje pusėje bus skelbiamas konkursas privataus partnerio atrankai. Jis skolinsis, statys, o mes jam per 25 metus išsimokėsime.“

 

Dėl kelio asfaltavimo – šurmulys

Savo verslo sėkmę forumo dalyviams pristatęs „Dino pramogų parko“ įkūrėjas Andrius Aušra teigė nesiskundžiantis bendradarbiavimu su Savivaldybe – viskas padaroma laiku ir idėjos priimamos teigimai. Tiesa, tekę susidurti ir su nesklandumu: „Teikiau prašymą asfaltuoti keliuką iki parko, pagal programą, kur pusę sumos dengia Savivaldybė, kita pusė – privačių lėšų indėlis. Savivaldybė prisidėti sutiko, bet darbus atlikti ketino tik kitais metais ir už keistą sumą. Apsiskambinau įvairias firmas, klausiau, kiek kainuotų man pačiam, be Savivaldybės išasfaltuoti tą kelią. Taigi, be jų prisidėjimo kelias išasfaltuotas buvo 4 kartus pigiau. Darykite išvadas – dalyvaukite Savivaldybės konkursuose, kainos ten – „užkeltos“.“

Papasakojus šią istoriją salėje kilo nemenkas šurmulys – savo argumentus teikti suskubo Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai.

„Projektas turi būti paruoštas, licencijos išduotos, nes prisidėjus Savivaldybei, tas kelias jei sugrius, pradės lįsti duobės po kokių 3–4 metų, sakysite, kur jūs mūsų pinigus dėjote?“, – kalbėjo Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

Skaičius teikė ir rajono meras: „Konkretus pavyzdys – kelias Rąžės gatvėje, Peskojų kaime: 1,8 km su prisidėjimu padarėme už 180 tūkst. Norėčiau tikėti, kad jūs ne ką pigiau padarėte savo trumpesnę atkarpą.“

 

Ambicijos – per mažai

Po pranešimų prie diskusijų stalo sėdo forumo moderatorius žurnalistas Andrius Tapinas, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, VšĮ „Versli Lietuva“ Verslo aplinkos gerinimo grupės vadovas Vytautas Adomaitis, verslininkas Andrius Aušra ir ūkio viceministras Elijus Čivilis.

Kalbėta apie Savivaldybės ir verslininkų santykius, bendradarbiavimo galimybes, stereotipus, kaip vieni galėtų padėti kitiems ir pan. Iš salės Administracijos direktoriui atskriejo kiek netikėtas klausimas – kaip bendradarbiauti, kai žmonės vejami lauk iš kabineto?

„Taip buvo atsitikę prieš maždaug metus. Ar pakartočiau tą patį? Ko gero, taip – yra ribos, žmonės turi suprasti ir žinoti, kad reikia gerbti vienas kitą. Judrėnai supranta, kad rudenį gali lietus lyti, Slengiuose, tiems miesto žmonėms, visko reikia šiandien ir iki galo, nes jie taip įpratę ir tų ribų nelabai bejaučia“, – kalbėjo S. Karbauskas.

Forumo dalyvių paklausus, kur Klaipėdos rajonui, kuriame, anot pirmąjį pranešimą skaičiusios R. Kučinskaitės, viskas taip gražu ir gera, ieškoti savo identiteto, stipriųjų pusių, E. Čivilis pateikė savo nuomonę – jei čia gyveni, tik tada tave ir jaudina šio rajono problemos ir anaiptol čia nėra viskas taip puiku, kaip manoma.

„Jei gyveni kitur, nelabai ir supranti, kodėl Klaipėdos jaunimas viliojamas kraustytis į rajoną. Čia turbūt ambicijos klausimas – ar jūs norite būti geriausi Lietuvoje? 780 eurų vidutinis atlyginimas yra labai gerai? Man atrodo, kad čia yra „gaidys“ – dėl to neskraidantys paukščiai ir palieka Lietuvą. Sąlygos nėra tokios, kad jaudintų visus. Siūlyčiau pasikelti ambicijas, būti pavyzdžiu“, – kalbėjo ūkio viceministras.

Kad ne viskas taip gerai antrino ir VšĮ „Versli Lietuva“ atstovas V. Adomaitis, teigęs matantis potencialo socialiniam verslui kurtis. Dabar ši sritis rajone toli gražu nėra išvystyta taip, kaip galėtų būti.

 

Visas forumo įrašas:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,