Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kaip švęsti ne tik be nuostolių, bet ir naudingai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Kalėdų laukiame dėl daugelio priežasčių; viena iš jų, be abejo, ypatingi valgiai. Kokios Kalėdos be šventinių vaišių?

 

Kad ir kiek patiekalų puikuotųsi ant jūsų stalo – nuo silkės iki pyragų, – tik nesakykite, jog jums nerūpi, kaip juos įvertins svečiai ar namiškiai, ar viskas bus suvalgyta ir kiek bus tokių valgytojų, kuriems neįtiksi. Kad ir kaip ten būtų, vaišės skirtos valgyti, o ne stalui ar butui papuošti. Juk niekas negamina valgių tik tam, kad jie pastovėtų ant šventinio stalo, o po to atsidurtų šiukšliadėžėje.

Šventiniu laikotarpiu dramatiškai išauga ne tik maisto vartojimo mastai, bet ir išmetamo maisto kiekiai. Tačiau, nors maistas – neatsiejama šventinių ritualų dalis, iš tikrųjų nėra sunku išvengti situacijų, kai maisto prisikaupia tiek, kad reikia skubiai kažką su juo daryti. Ir net jei jo prisikaupia ar lieka nesuvalgyto, išmesti gerą maistą – ne išeitis. Planavimas ir pasirengimas padės išvengti tokių „krizių“.

Štai keletas gudrybių, kurios padės ne tik atšvęsti be nuostolių, bet ir sutaupyti pinigų bei sumažinti savo ekologinį pėdsaką, t. y. neigiamą poveikį aplinkai.

 

Savaitė iki šventės

Paruoškite vietos šaldytuve, ypač šaldiklyje. Suvartokite ilgiau laikytą ar užmirštą maistą, paskutinius kąsnelius bei lašelius, o šaldiklyje paieškokite neatpažintų sušaldytų objektų. Perkratykite ne tik šaldytuvą, bet ir spinteles. Kalėdų maistui reikia erdvės! Be to, taip sutaupysite pinigų.

Beje, nepraleiskite progos iš maisto pagaminti dovanų! Pavyzdžiui, iš atliekamų vaisių galite išvirti džemo ir išpilstę jį į indelius bei pridėję raštelius su linkėjimais, pradžiuginsite draugus ir artimuosius. Yra ir daugiau puikių receptų, kaip iš likusio maisto sukurti dovanų.

 

Planuokite valgius

Kai paaiškėja, kiek alkanų burnų reikės pamaitinti ir kuo, galite pradėti planuoti valgiaraštį. Nepasiduokite pagundai patenkinti visų norus ar pageidavimus. Tikrai nebūtina gaminti tris skirtingos mėsos patiekalus, kad valgantieji pajustų šventę. Kuo paprastesnis meniu, tuo mažesnė švaistymo rizika ir paprasčiau viską sužiūrėti.

Pamėginkite valgius planuoti porai ar kelioms šventinėms dienoms. Pavyzdžiui, Kūčių vakarą galite patiekti porą ypatingų patiekalų, o kitą dieną – vieną; tik ne viską iškart tą pačią dieną. Per Kalėdas galima suvartoti tai, kas liko nesuvalgyta per Kūčias.

 

Likus kelioms dienoms iki švenčių

Susidėliokite maisto pirkinių sąrašą. Peržvelkite receptus, patikrinkite, kokius ingredientus jau turite namie. Pasirūpinkite indeliais maistui sudėti: be jų negalėsite sudėti nesuvalgyto maisto į šaldytuvą ir įdėti likučių svečiams. Jei abejojate, ar nepritrūksite indelių, apsipirkdami parduotuvėje įsigykite atsarginių.

 

Tinkamai laikykite produktus

Pravartu žinoti keletą paprastų gudrybių, padėsiančių išvengti nereikalingų nuostolių. Pavyzdžiui, žalias salotas patartina laikyti sandariame inde, o bulves vėsioje vietoje ir atskirai nuo svogūnų. Neleiskite gėrimams išstumti maisto iš šaldytuvo! Kai kurių produktų nereikia laikyti šaldytuve, pavyzdžiui, neatidarytų padažų butelių. Protarpiais užmeskite akį, kaip veikia šaldytuvas – jam šventiniu laikotarpiu teks pakelti didelius krūvius. Beje, rekomenduojama šaldytuvo temperatūra – nuo 0 iki +4 °C.

Neverta patiekti visko iškart. Dažnai maistas nukenčia vien dėl to, kad per ilgai stovi kambario temperatūroje. Vienu kartu patiekite tiek, kiek užtektų vienai porcijai kiekvienam valgytojui, pavyzdžiui, pusę sūrio, o ne visą. Kai lėkštės ištuštėja, patiekite dar.

Vaišių įkarščiui nuslūgus, nedelsdami sudėkite maisto likučius į šaldytuvą (ypač greičiau gendančių produktų). Pavalgę strategiškai skirkite bent 15 minučių stalui nukraustyti ir pasirūpinti likučiais. Ką reikia sudėję į šaldytuvą, likučius paskirstykite į indelius, kad svečiai išeitų ne tuščiomis. Beje, kad sausainiai išliktų traškūs, sudėkite juos į sandarius indelius.

Geras maistas išgelbėtas! Herojus ar herojė – Jūs – gali lengviau atsikvėpti.

Kitą dieną galėsite be streso, atsipūtę mėgautis nesudėtingais patiekalais, pagamintais iš likučių. Tarkime, ryžių likučius galima panaudoti desertui. Yra daugybė puikių magiškų receptų likučiams išgelbėti.

Jei nusibostų tris dienas valgyti tą patį, turėkite omenyje galimybę ilgam užšaldyti likusį maistą šaldiklyje. Kartu su produktu užšąla ir jo tinkamumo vartoti data (aišku, ne amžiams).

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,